Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
bore

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: út 30. října 2012 14:19 |
 |
|
citace: |
Tady je jedna z boru u Orlické přehrady.. |
Tak teď jsem z toho úplně blbej..... T. frondosae také roste pod borovicemi?
Doteď jsem myslel, že T. frondosae se od T. equestre odlišuje právě tím, že roste pod osikami...
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: út 30. října 2012 21:20 |
 |
|
Já v tom trochu jasno mám, ale jenom trochu..
Čirůvku sírožlutou mám nakoukanou, tu poznám. Má prostě jinou barvu, než zelánka s osikovou. Ta barva je jakoby sytě žlutá, sírožlutá (ale ne jako zvýrazňovač) a chybí takový ten nádech do žlutozelený. Zelánka s osikovou mají tu barvu asi jako, kdybych vzal žlutý a zelený zvýrazňovací fix a spojil to v jednu barvu v poměru asi 80% pro žlutou a 20% pro zelenou. (Tu barvu popisuju k barvě lupenů, tam je ta barva taková jasná) Sírožlutá má taky nepříjemnej pach a roste spíš pod duby, buky. Pak taky nemá na klobouku kontrastní šupinky.
Mezi zelánkou a osikovou makroskopický rozdíl nevidím. Rozhodnu jedině tehdy, když jsem na lokalitě a vidím, co roste kolem za stromy.. Když je tam borovice, bez osik, tak jim říkám zelánka a když je tam osika bez borovic, tak jim říkám osiková. Michal Mikšík říkal, že našel osikový pod břízama, takže tím se mi to pracovní určování komplikuje, protože jsem nedávno viděl růst v boru s příměsí bříz, širokodaleko bez osiky několik plodnic, kterým jsem říkal zelánky, ale teď už si nejsem vůbec jistej.. tu barvu dužniny vyzkoušenou nemám, ale myslím si, že to nebude tak 100% určovací znak pro odlišení...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: st 31. října 2012 10:21 |
 |
|
A jak je to teda s tou T. frondosae z boru jak našel Bore?
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: st 31. října 2012 12:01 |
 |
|
S barvou dužniny neporadím,v nevědomosti jsem zmeškal příležitost si všímat ale záměny s č. sírožlutou se taky fakt nebojím.Dokonce jsem jednu potkal u Příhraz v hustší smrčině a ten pach i v tom prostydlém lese byl znát.Nejsem si jist,jak to pojmenovat ale trochu se mi k tomu vybavila pachuť,jako když si člověk s odpuštěním ublinkne.Přinést to do tepla kuchyně,myslím,že by to porazilo slona.Připadala mi už od oka jiná a vybavila se mi právě sírožlutá.Uvádí se u ní řidší lupeny,to tak zjevné nebylo.Dosahuje prý ale také menších průměrů kloboučku.Škoda jen,že já trubka byl zrovna líný vytáhnout foťák.Při prvním pohledu shora na kloboučky osikové jsem si myslel,aby to nebyla nějaká č. odlišná nebo olivově hnědá nebo tak něco ale ta zářivá žlutozeleň lupenů ujistila,že určitě ne (foťák to opravdu neumí tak podat,což už někdo zmínil).Někde bylo zmíněno,že osiková na rozdíl od zelánky má šupinky víc do středu klobouku.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 31. října 2012 14:30 |
 |
|
Sírožlutá se zaměnit nedá, ten ostře nakyslý smrad je unikátní. Uvádí se, že připomíná svítiplyn. Menší průměr klobouku je v literatuře zmiňován často, ale znám tady pod jednou hrází pěkně humózní místo, kde se vyskytují ve větším množství a klobouky tam dorůstají do průměru kolem 12 centimetrů.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Petrák Anonymní
|
Zaslal: st 19. února 2014 14:10 Předmět: Čirůvka zelánka oproti čirůvce osikové |
 |
|
Již několik let sbírám a kuchyňsky upravuji čirůvku osikovou, kterou jsem považoval dlouhou dobu za čirůvku zelánku. Ze zkušenosti mohu konstatovat, že čirůvka zelánka nalezená v borech naložená na kyselo (octová voda + DEKO) zůstává po zavaření zelená. Čirůvka osiková ve stejném nálevu ztmavne a zelená barva se úplně ztratí.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|