Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
čirůvka sírožlutá - Tricholoma sulphureum
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
emil54

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 22:12
  Předmět: čirůvka sírožlutá - Tricholoma sulphureum
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Původně jsem si byl dost jist určením, ale pak jsem si tu pročetl pár příspěvků a sestudoval povícero popisů...
Tyhle plodnice sice byly trochu cítit ne zrovna příjemně, ale rozhodně to nebylo smradlavé peklo, jak je to většinou prezentováno. Možná to bylo tím, že jsem to fotil zmrzlej jak holubí trus na plechový střeše a bylo jen mírně nad nulou a po dešti. Každopádně radši bych slyšel zasvěcenější názor, nežli to uzavřu.
Dužnina byla žlutá jako lupeny - u mladých žlutavá. Neochutnával jsem. Klobouky do cca 4 cm. Zatravněná podmáčená bučina.

147.12 kB    
IMG_4532.JPG
   IMG_4532.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 22:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ano č. sírožlutá - jak jsem k tomu došel po mě nechtěj, prostě kouknu a vidím Laughing
neříkám, že je to pravidlo, ale mě se zdá např. že č.sírožlutá mívá oproti č. zelánce/osikové v poměru ke klobouku tenčí třeň, má jiné lupeny a ta barva klobouku na této fotce je typická Wink

emil54

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 23:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky. Já si myslím, že ji znám taky dobře, ale čím víc se teď v posledku snažím o všem sestudovat co nejvíc informací, tím víc si připadám jak úplnej debil Very Happy
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 23:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Intenzita toho smradu závisí i na teplotě - pokud je hodně chladno, může to působit jen nakysle nepříjemně, ale pokud je venku 20 °C nebo si to člověk přinese domů do tepla, tak už je to síla. Můžou od ní snadno načichnout i ostatní houby v košíku.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
emil54

PříspěvekZaslal: čt 01. listopadu 2012 1:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo, tak to jsem si myslel, že by tak mohlo nějak být. Je zajímavé, jak některé houby dokážou zasmradit, nebo naopak provonět komplet barák. Onehdá mi to udělala jedna malá plodnice nějaké čechratky (asi olšové). Příjemně voněl skutečně celý dům dva dny.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru