Zaslal: st 31. října 2012 22:12 Předmět: čirůvka sírožlutá - Tricholoma sulphureum
Původně jsem si byl dost jist určením, ale pak jsem si tu pročetl pár příspěvků a sestudoval povícero popisů...
Tyhle plodnice sice byly trochu cítit ne zrovna příjemně, ale rozhodně to nebylo smradlavé peklo, jak je to většinou prezentováno. Možná to bylo tím, že jsem to fotil zmrzlej jak holubí trus na plechový střeše a bylo jen mírně nad nulou a po dešti. Každopádně radši bych slyšel zasvěcenější názor, nežli to uzavřu.
Dužnina byla žlutá jako lupeny - u mladých žlutavá. Neochutnával jsem. Klobouky do cca 4 cm. Zatravněná podmáčená bučina.
ano č. sírožlutá - jak jsem k tomu došel po mě nechtěj, prostě kouknu a vidím
neříkám, že je to pravidlo, ale mě se zdá např. že č.sírožlutá mívá oproti č. zelánce/osikové v poměru ke klobouku tenčí třeň, má jiné lupeny a ta barva klobouku na této fotce je typická _________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz
Díky. Já si myslím, že ji znám taky dobře, ale čím víc se teď v posledku snažím o všem sestudovat co nejvíc informací, tím víc si připadám jak úplnej debil
Zaslal: st 31. října 2012 23:23
Intenzita toho smradu závisí i na teplotě - pokud je hodně chladno, může to působit jen nakysle nepříjemně, ale pokud je venku 20 °C nebo si to člověk přinese domů do tepla, tak už je to síla. Můžou od ní snadno načichnout i ostatní houby v košíku.
Jo, tak to jsem si myslel, že by tak mohlo nějak být. Je zajímavé, jak některé houby dokážou zasmradit, nebo naopak provonět komplet barák. Onehdá mi to udělala jedna malá plodnice nějaké čechratky (asi olšové). Příjemně voněl skutečně celý dům dva dny.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory