Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lyška obecná (?)
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: so 06. října 2012 16:56
  Předmět: Lyška obecná (?)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den, lyšky jsem zbíral v dětství a teď až zas po mnoha letech, tak prosím o potvrzení jestli je to skutečně ona. Klobouk od 3-8 cm, barva klobouku světle až sytě oranžová, třeň "dřevitý" (nevím jestli je to správné slovo). Nožky jsou úzké a přechází v kužel, některé plodnice mají nálevkovitý tvar, většina klobouků má kulatý tvar, některé jsou mírně nálevkovité a jiné ne - tyto klobouky jsou pak na dotek měkké jako polštářek, "houbovitě" měkké. Okraj klobouku zezdola je mírně/jemně zahnutý...

Výskyt ve větším mnošství v jehličí nebo na tlejícím dřevu nebo v mechu v jehličnatém lese (smrky).

Mám ještě jiné plodnice jednotlivě - spíše nejedlé druhy, mám pro každou založit vlastní kategorii, nebo dát všechny (asi tři druhy) do jednoho vlákna?

28.32 kB    
lyštičky.JPG
   lyštičky.JPG

37.73 kB    
lyšky.JPG
   lyšky.JPG

36.98 kB    
lyšky 2.JPG
   lyšky 2.JPG

18.46 kB    
lyška.JPG
   lyška.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 06. října 2012 17:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Toto rozhodně není Liška obecná. Vypadá to na vybledlé plodnice Lištičky pomerančové - nejedlá.

Do určovny se snažte každý druh dát samostatně, aby v odpovědích nebyl chaos. Díky

Teri

PříspěvekZaslal: so 06. října 2012 17:38
  Předmět: Re: Lyška obecná (?)

so 06. října 2012 15:56 Igor Hnízdo napsal:
Dobrý den, lyšky jsem zbíral v dětství a teď až zas po mnoha letech, tak prosím o potvrzení jestli je to skutečně ona. Klobouk od 3-8 cm, barva klobouku světle až sytě oranžová, třeň "dřevitý" (nevím jestli je to správné slovo). Nožky jsou úzké a přechází v kužel, některé plodnice mají nálevkovitý tvar, většina klobouků má kulatý tvar, některé jsou mírně nálevkovité a jiné ne - tyto klobouky jsou pak na dotek měkké jako polštářek, "houbovitě" měkké. Okraj klobouku zezdola je mírně/jemně zahnutý...

Výskyt ve větším mnošství v jehličí nebo na tlejícím dřevu nebo v mechu v jehličnatém lese (smrky).

Tyto houby jsou nějaké druhy choroše, patrně choroš měnlivý (Polyporus varius). Liška by měla mít na spodní straně klobouku lištny, tahle houba má drobné póry. Jinak liška se píše s měkkým i Wink

citace:
Mám ještě jiné plodnice jednotlivě - spíše nejedlé druhy, mám pro každou založit vlastní kategorii, nebo dát všechny (asi tři druhy) do jednoho vlákna?

Pra každou houbu na určení založ vlastní téma.
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 06. října 2012 17:52
  Předmět: Re: Lyška obecná (?)

so října 06, 2012 16:38 Teri napsal:
so 06. října 2012 15:56 Igor Hnízdo napsal:

Tyto houby jsou nějaké druhy choroše, patrně choroš měnlivý (Polyporus varius). Liška by měla mít na spodní straně klobouku lištny, tahle houba má drobné póry. Jinak liška se píše s měkkým i Wink

citace:

Pra každou houbu na určení založ vlastní téma.

Jestli to má póry tak je to samozřejmě choroš. Odešel mi monitor a koukám na to na velký LCD televizi a póry ani lišty nevidímSmile

Naposledy upravil Jirka Kohl dne ne 07. října 2012 7:26, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: so 06. října 2012 17:53
  Předmět: aha

Aha, no já už si taky začal říkat že ty lupeny jsou moc jemné na lišku.

Tady se píše že je poživatelná a že je možné ji použít do směsí
http://houby.gnosis9.net/listicka-pomerancova.html
Mám ji usušit?
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: so 06. října 2012 18:03
  Předmět: popis

Nem nemá to póry, jsou to lupeny. Popis zde, zdá se mi sedí:
http://www.spektrumzdravi.cz/atlas-hub/nejedle-houby/listicka-[/img]pomerancova-hygrophoropsis-aurantiaca/

Mám ještě jednu houbu, která je podobná - rozdíl je jen v tom, že je vyklenutá a šířka kloubouku je 7 cm. Pokud to není lyška tak to zařadím do jiného vlákna:

Vzhledem k velikosti klobouku, že je vypouklý a ne nálevkovitý, mě mate.

24.83 kB    
oranžová 3.JPG
   oranžová 3.JPG

19.77 kB    
oranžová 2.JPG
   oranžová 2.JPG

16.47 kB    
oranžová 1.JPG
   oranžová 1.JPG

12.46 kB    
oranžová 0.JPG
   oranžová 0.JPG
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 22:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"Tyto houby jsou nějaké druhy choroše, patrně choroš měnlivý (Polyporus varius). Liška by měla mít na spodní straně klobouku lištny, tahle houba má drobné póry. Jinak liška se píše s měkkým i". Píše Teri.
Já ale nesouhlasím.
Toto bude lištička pomerančová. Choroše vylučuji. FOtografie sem vložené jsou bohužel vysoce nekvalitní. Patrně velkou kompresí došlo k tomu, že se lupeny slily do jednolité těžko identifikovatelné masy, která může rourky připomínat. Mrkněte na spodní 4 fotky jakési lupenaté houby (nevím, co to je); i zde se lupeny na velké části "slévají" do té samé či velmi podobné struktury jakou vidíme i na 4 horních fotografiích.
Ještě na doplnění: Liška (např. obecná) má na spodku klobouku lišty, ale lištička pomerančová lupeny. Jde o druhy, které spolu nejsou příbuzné.

Lenochod

PříspěvekZaslal: čt 01. listopadu 2012 8:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemůžu si pomoct ale obrázky oranžová0.JPGoranžová3.JPG mi připomínají nějakou snad tmavobělku (Melanoleuca) nebo co.
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 01. listopadu 2012 8:21
  Předmět: Ad houby do směsí

so 06. října 2012 16:53 Igor Hnízdo napsal:
Tady se píše že je poživatelná a že je možné ji použít do směsí
http://houby.gnosis9.net/listicka-pomerancova.html
Mám ji usušit?

Koukněte na téma Houby do směsí Jestli máte nějaké sušené houby, tak bych jich tak hrst namočila a udělala z toho všeho dršťkovou nebo gulášovku. [/url]
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru