Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
wenca

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 06. listopadu 2012 20:28 Předmět: Re: askomycet z osikové větve |
 |
|
út 06. listopadu 2012 19:15 wenca napsal: |
tyhle houbičky vypadající jako mrňavé bělavé tečky a vyrůstající jakoby z kůry jsem našel dnes na spadaných osikových větvích
větší detail můj fotoaparát nezvládne, ale třeba někdo bude vědět. |
Hmm, mě napadá něco z pyrenomycetů, konkrétně rod Diatrype nebo jemu blízký (Diatrypella, Eutype). Ty stejným způsobem typicky prorážejí kůru a vytvářejí kolem sebe takový jakoby minival. Jenže vůbec nesedí barva. Bývají černé, hnědé, maximálně jsem viděl světle hnědé a to má do bílé ještě stále daleko. Ale některé z pyrenomycetů jsou v mládí bílé nebo spíš šedavé a teprve stářím tmavnou. Že by to byl i tento případ? I když co jsem dosud viděl diatrypky tak i ty nejmladší, které už prorážejí kůru, mívají tmavá stromata a ani žádnou fotku s bělavými stromaty jsem neviděl. Ale třeba i to splývání více stromat (je to na fotkách vidět) je pro ně docela charakteristické. Maximálně že by si tady ty tvoje nějak pospíšily a prorazily nějak moc brzo Chtělo by to zkouknout třeba později a hlavně by to chtělo i popis - velikost a možná i barvu. Na fotkách je to všechno přepálené.
Je to jen můj typ, nic jiného co by takto proráželo kůru mě nenapadá.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: út 06. listopadu 2012 20:40 |
 |
|
út 06. listopadu 2012 19:35 wenca napsal: |
právě Diatrype, konkrétně Diatrype disciformis bylo první, co mi to připomínalo, až na tu barvu.
jinak to bylo fakt droboučké, možná maximálně 2 mm velké ty největší. Byly skutečně takto bílé, nepřijde mi, že by byla fotka přepálená, jen je to výřez no, takže kvalita nic moc |
Tak nevím, na té odkorněné větvi na nově přidané fotce už bych byl s tou diatrypkou opatrnější Nemáš ten klacek doma? Diatrypky by se daly docela lehce dopěstovat - stačí pohodit na zahradě
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: út 06. listopadu 2012 20:42 |
 |
|
to bohužel nemám, rychle jsem to cvaknul a protože začalo solidně pršet, tak jsem utíkal k autu
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: út 06. listopadu 2012 20:44 |
 |
|
út 06. listopadu 2012 19:42 wenca napsal: |
to bohužel nemám, rychle jsem to cvaknul a protože začalo solidně pršet, tak jsem utíkal k autu  |
Jasně, jen by mě docela zajímalo co se z toho vyklube. Mě napadá vícero tipů, ale žádný z nich takto neproráží kůru. Ale třeba někdo něco nadhodí
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
|