Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jaký to hříbek?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 09. listopadu 2012 10:07
  Předmět: Jaký to hříbek?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tento hříbek byl nalezen 30.září. Šířka klobouku 5 cm, výška plodnice 6 cm. Listnatý les, plodnice rostla pod keřem lísky. Z dálky jsem myslel že se jedná o "sameťáka", ale zblízka se mi nezdála už ta barva klobouku se světlejšími místy, tvar rourek a růžovočervené šupinky na třeni. Vůně taková nijaká. Napadl mne i hřib meruňkový, ale nevím. Mohl by to být on?

72.84 kB    
30.9 2012 Bezručák /CV/
1.jpg
   1.jpg

66.62 kB    
30.9 2012 Bezručák /CV/
2.jpg
   2.jpg

99.38 kB    
30.9 2012 Bezručák /CV/
3.jpg
   3.jpg

78.46 kB    
30.9 2012 Bezručák /CV/
4.jpg
   4.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 09. listopadu 2012 10:10
  Předmět: pokračování...
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

...

83.96 kB    
30.9 2012 Bezručák /CV/
5.jpg
   5.jpg

105.31 kB    
30.9 2012 Bezručák /CV/
6.jpg
   6.jpg

82.38 kB    
30.9 2012 Bezručák /CV/
7.jpg
   7.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 09. listopadu 2012 11:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná bych při váhání mezi pruinatus / armeniacus zahrnul ještě třetí možnost - engelii Smile

http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=296506
http://www.nasehouby.cz/houby/description.php?key=Xerocomellus%20engelii
http://www.houbareni.cz/houba.php?id=467
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 09. listopadu 2012 12:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dík za tip, ovšem měl- li by to být X. engelii, pak u něj postrádám mrkvově oranžové zbarvování dužniny na řezu v bázi třeně. Tedy pokud si tento termín vybavím alespoň z části jako barvu na řezu R. smrkového.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 09. listopadu 2012 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Červenání se nemusí projevovat, pokud není houba dostatečně nasáklá. Když ale znovu koukám na snímky, nemůžu tam najít ani náznak modrání, které by se mělo u všech tří jmenovaných druhů projevovat - až tak suše, aby ani nemodral, ten kousek nevypadá. Pak by tu ještě byla možnost, že jsme s Xerocomellus vedle - a mohla by to být červenonohá forma Xerocomus subtomentosus nebo ferrugineus, která je zmíněná uživatelem Pepa tady (nic podobného jsem ale osobně zatím nepotkal):

http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=1258

Možná do toho Michal Mikšík vnese trochu světla Smile
Teri

PříspěvekZaslal: pá 09. listopadu 2012 18:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No mně podle bazální části třeně připadá, že houba je přemrzlá, pokud tomu tak skutečně je, tak se na řezu barvit vůbec nemusí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 09. listopadu 2012 21:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám dojem, že první mrazíky přišly teprve v říjnu, takže by teoreticky přemrzlý být neměl.
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 10. listopadu 2012 7:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, houba v žádném případě mrazem neprošla, proto jsem uvedl hned na prvním místě datum nálezu.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 11. listopadu 2012 15:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem se na to dvakrát vyspal a měním názor Smile X. subtomentosus ani ferrugineus to nebude, ty mají jiné rourky a nesedí tam ani ta růžová vrstva pod pokožkou klobouku. S ohledem na ní, na rourky a na světlý klobouk bych to nakonec viděl na pěkně vyvinutou (jen nerozpraskanou) babku - chrysenteron.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru