Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Sarcoscypha austriaca - Ohnivec rakouský
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 10. listopadu 2012 21:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pleteš Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
wenca

PříspěvekZaslal: so 10. listopadu 2012 21:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 10. listopadu 2012 21:18 DavidusCZ napsal:
Pleteš Smile

aha Very Happy zmátla mě ta velikost, mám rakušáky zafixované jako ty dospělé velké plodnice, takto malé jsem ještě nenašel Wink

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 11. listopadu 2012 12:52
  Předmět: Re: Sarcoscypha austriaca - Ohnivec rakouský
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 10. listopadu 2012 20:58 wenca napsal:
so 10. listopadu 2012 16:23 Kraken napsal:
Tak už zase rostou. Radost mi udělaly o to větší, že se opět objevily na staré lokalitě, kde už jsem je oplakal! Laughing

tohle je ohnivec zimní, pokud se nepletu ne? Confused
Pleteš, tohle jsou čerstvé plodnice ohnivce rakouského. Tak jak si je asi představuješ, budou vypadat až někdy po novém roce...
No teď teprve vidím, že na další stránce jsou další komentáře, ale už to mazat nebudu. Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 12. listopadu 2012 21:47
  Předmět: Re: Sarcoscypha austriaca - Ohnivec rakouský

so 10. listopadu 2012 20:58 wenca napsal:
so 10. listopadu 2012 16:23 Kraken napsal:
Tak už zase rostou. Radost mi udělaly o to větší, že se opět objevily na staré lokalitě, kde už jsem je oplakal! Laughing

tohle je ohnivec zimní, pokud se nepletu ne? Confused

Podle mě to může být klidně rakouský. Ty mladé plodničky tak můžou vypadat

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: po 19. listopadu 2012 21:09
  Předmět: ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca)

Po sedmi měsíční přestávce se opět objevily, ty ohnivce. Po bedlivém pátrání bylo nalezeno kolem 60 spíš plodniček než plodnic o velikosti 1-6 mm, jediná největší měla v průměru asi 15 mm. Na prvním obrázku vlevo je pěkně vidět tzv. gutace, vylučování malých kapiček vody. Na druhém obrázku napočítáte 25 ohnivců najednou.

198.58 kB    
Č.Budějovice, Trägrův dvůr, 18.11.2012
a1.JPG
   a1.JPG

197.29 kB    
Č.Budějovice, Trägrův dvůr, 18.11.2012
a2.JPG
   a2.JPG
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2012 8:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poznáš je i po zimě? Tj. poznat přesně která plodnice přezimovala a která je jarní?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2012 23:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj Bobe, děkuji za otázku. Je to nápor na má zarezlá kolečka. Ne, nepoznám. Nerozeznám plodnici, co vyrostla už na podzim nebo začátkem zimy od té, která vyrostla až na jaře. Vždy jsem předpokládal, že ohnivce vyrůstají na podzim a postupně rostou během zimy až do jara. Nevím, jestli se nové a nové plodnice objevují v průběhu zimy a dokonce ještě na jaře. Začátkem jara, po 21.3., ohnivce začínají mít téměř utrum. Jistě by to šlo nějak sledovat. Sice mám tu lokalitu jen asi 2 km pěšky od domu, ale při sporadických návštěvách se toho moc nevypozoruje. Chtělo by to pár nadšenců z nějakého školního přírodovědného kroužku. Udělat jim tam chodníček, aby to nezdupali. Vytyčit parcelky jako pan P.Špinar na Lučním. A všímat si na malých vykolíkovaných plochách, jestli se objevují další a další plodnice. To by šlo. Nejsou lidi.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 21. listopadu 2012 0:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 20. listopadu 2012 8:18 Bob napsal:
Poznáš je i po zimě? Tj. poznat přesně která plodnice přezimovala a která je jarní?
Taky si představuji, že tyhle mladé plodničky pomalu rostou, přežívají zimu pod sněhem a na jaře po dozrání dožívají... Ale vypozorované to nemám, fotil jsem je vždy až na jaře. Letos poprvé jsem je našel už teď, takže na jaře poreferuji. Bude to jednoduché, rostou už několik let jen z toho jediného kusu dřeva v délce 20 cm.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 21. listopadu 2012 9:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím, jestli jsem byl pochopen Smile Jde mi o to, že mám takovou teorii o ohnivcích, které jsou zvenčí zbarveny do růžova. Domnívám se, že by to mohly být ty, který přečkají drsnou zimu. Olysají jim chloupky a ještě dojde k popraskání parafýz a tím k úniku barviva a jeho difuzi skrz celou plodnici. Rád bych to nějak potvrdil. Stačilo by statné plodnice z podzimu označit klackem či drátem a kouknout na jaře jak na tom budou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mara73

PříspěvekZaslal: so 02. února 2013 18:53
  Předmět: Sarcoscypha austriaca - Ohnivec rakouský

Na lokalitě, kde jsem je našel minulou zimu, se objevily opět, musely vyrůst během posledních třech týdnů. Desítky plodnic do 2cm, všechny na třešňových větvích, nejvíc je jim daří na těch zahrabaných v zemi.

131.53 kB    
h100_189.jpg
   h100_189.jpg

113.33 kB    
h101.jpg
   h101.jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. února 2013 13:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem byl zkontrolovat vloni nově objevenou lokalitu. Rostou na větvích akátu, zanořených do země. Zdá se, že se jim tam daří! Laughing

159.09 kB    
Pod Jezerní horou - 5. 2. 2013
DSC01215.JPG
   DSC01215.JPG
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 05. února 2013 19:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Máte pěkné snímky a já taky přispěji se svojí troškou do mlýna. Tohle je jedna z hub, kterým se tu letošní zimu hodně daří. První plodničky jsem našel dokonce již začátkem listopadu, od té doby vyrazily snad na všech pravidelných lokalitách (které jsem navštívil), plus mám několik dalších nových. Dnešní nález je ze známé lokality, ale ohnivce jsem tam viděl poprvé. jde o podmáčenou olšinu (Alnus glutinosa) na hlinitopísčitém podloží, takže je nasnadě, z čeho ti krasavci vyrůstali

189.77 kB    
5.2.2013, Veselsko
130205_04_Sarcoscypha austriaca_zz.jpg
   130205_04_Sarcoscypha austriaca_zz.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 01. března. 2013 17:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem je mohl konečně zase zkontrolovat, do teď byly zapadané sněhem.

171.53 kB    
Klášterec - 1. 3. 3013
DSC01442.JPG
   DSC01442.JPG
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 02. března. 2013 21:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

já byl taky dnes kontrolovat Cool

196.77 kB    
ohnivec rakouský.jpg
   ohnivec rakouský.jpg
mara73

PříspěvekZaslal: ne 10. března. 2013 19:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem se byl naposled podívat na ohnivce do třešňového sadu, čekal jsem pár posledních plodniček, ale byl jsem překvapen. Zkusil jsem udělat odhad, kolik jich tam je, na čtverečních metr jsem jich napočítal 50 bez těch úplně prťatých, takže celkově jich tam musí být určitě přes tisíc Smile Letos se jim mimořádně daří.

10.3.2013, Kokořínsko

127.7 kB    
rozkvetlá větev
h010.jpg
   h010.jpg

186.47 kB    
lokalita - zpustlý třenový sad
h011.jpg
   h011.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další
Strana 11 z 14

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru