Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Tori Anonymní
|
Zaslal: út 20. listopadu 2012 19:08 Předmět: platí záměny hub oběma směry (= jedlou považuji za jedovatou)? |
 |
|
Pěkný večer.
Pokud lze zaměnit muchomůrku tygrovanou za růžovku, je možné i považovat růžovku za m. tygrovanou?
Předpokládám, že záměny se uvádějí hlavně u jedlých hub proto, aby se lidi neotrávili. Ale je to jen kvůli těm preventivním důvodům (tj.objektivně _je možné_, aby někdo např. určil čepičatku jako opeňku), anebo je ta záměna opačným směrem objektivně méně pravděpodobná?
Děkuji předem za názory / zkušenosti. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 20. listopadu 2012 21:26 Předmět: Re: platí záměny hub oběma směry (= jedlou považuji za jedovatou)? |
 |
|
út 20. listopadu 2012 18:08 Tori napsal: |
Pěkný večer.
Pokud lze zaměnit muchomůrku tygrovanou za růžovku, je možné i považovat růžovku za m. tygrovanou?
Předpokládám, že záměny se uvádějí hlavně u jedlých hub proto, aby se lidi neotrávili. Ale je to jen kvůli těm preventivním důvodům (tj.objektivně _je možné_, aby někdo např. určil čepičatku jako opeňku), anebo je ta záměna opačným směrem objektivně méně pravděpodobná?
Děkuji předem za názory / zkušenosti. |
No, u nezkušených houbařů k takové záměně jistě dojít může. U těch zkušenějších už je to dost nepravděpodobné. Z Když vezmu v potaz uvedený příklad m. tygrovaná versus m. růžovka, tak jsem viděl natolik vyšisované tygrované, že si vzhledově byly velmi podobné. Rozhodně jsem ani já na první pohled neurčil, která to je. Když se ale zkontrolují ostatní znaky (rýhování prstýnku, okraje klobouku a červenání resp. nečervenání dužniny) záměna je prakticky nemožná. Otázkou je, nakolik běžní houbaři znají všechny tyto znaky. Navíc u dost starých plodnic nemusí být znaky dost zřetelné, tudíž k záměně může dojít oběma směry. Ale zase je otázkou, kdo bude sbírat nevábně vypadající přestárlé plodnice (i když najdou se i takoví).
A k druhému případu - k záměně čepičatky a opěňky. Tady nevím, možné to je. Spíš jsem zažil trošku jiný případ a to shodou okolností před pár dny. Vyházel jsem jednomu houbaři z košíku dost čepičatek. Dotyčný sbíral sametonožky. A záměna opačným směrem? Tudíž sametonožka určená jako čepičatka? Určitě je to možné, opět zvlkášť u starších nebo netypicky vypadajících plodnic. _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: út 20. listopadu 2012 21:52 |
 |
|
Tak si tu marně lámu mozek otázkou, proč by měla u neznalce ta opačná situace nastat - nasbírat opěnky místo plánovaných čepičatek. Leda by to někdo sháněl na smaženici pro tchyni. To by pak byl vážně blbej pech  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 20. listopadu 2012 22:01 |
 |
|
No, zhruba v září jsem se potkal s pánem-houbařem, který se jevil jako velice znalý a ten mi povídal něco ve smyslu, že mu lidi ukazujou, jak tu rostou šedivky a mluví o nich jako o tygrovaných. Takže to by mohl být onen případ, kdy se lidé domnívají, že jedlá houba je jedovatá. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: út 20. listopadu 2012 22:19 |
 |
|
To už se mi stalo taky parkrát, že se mi cizí lidi v lese snažili vnutit myšlenku, že mám plnej košík tygrovatek. Ale to je v pohodě, kdo nezná masáky a plete si je s jedovatejma tygrama, nic nezkazí. Takže taková záměna nemá žádné následky, tudíž, řekl bych, není třeba ji řešit  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 21. listopadu 2012 20:09 |
 |
|
Tak obousměrná záměna hub je samozřejmě možná - s tím "nepatrným" rozdílem, že když namísto jedlé houby sebereš jedovatou, může to dopadnout i hodně blbě, zatímco když si o nějaké jedlé houbě myslíš, že je to "ta jedovatá potvora", tak ti určitě v noci špatně nebude...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 21. listopadu 2012 20:25 |
 |
|
Když už jsme u toho, nevyskytly se nějaké záměny šedivky a porfyrové? Myslím, že pokud se laik někde doslechne, že bezpečným znakem k rozeznání šedivky a tygrované je rýhovaný prsten a poté najde porfyrovou, tak to může být docela zajímavé  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
Zaslal: čt 22. listopadu 2012 0:36 |
 |
|
út 20. listopadu 2012 20:52 emil54 napsal: |
Tak si tu marně lámu mozek otázkou, proč by měla u neznalce ta opačná situace nastat - nasbírat opěnky místo plánovaných čepičatek. Leda by to někdo sháněl na smaženici pro tchyni. To by pak byl vážně blbej pech  |
Nějak mi nedošlo, jak moc divně vám asi taková otázka bude připadat. Navrhuju databázi pro jeden houbový web, kde by měly být uvedeny i záměny. Sice jsem se mohla zeptat tam, ale zajímalo mě, jestli na to třeba budete mít různé názory a proč.
Představa záměrného sběru jedovaté houby a nežádoucí záměny za jedlou mi taky připadá praštěná. Předpokládala jsem ale, že návštěvníci toho webu budou i z řad těch, které správné určení (a tedy záměny nejen jedlých hub) zajímá přinejmenším stejně jako jestli tu houbu dát radši pod maso anebo na pizzu (ačkoli sama koukám po houbách zatím ještě spíš hladově).  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: čt 22. listopadu 2012 7:25 |
 |
|
A co záměna nejedlé za nejedlou?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: čt 22. listopadu 2012 8:12 |
 |
|
No, je pravda, že z logiky věci plyne, že když je houba H podobná prašivce P, musí to platit i obráceně. Jiná věc je, že ta otočená možnost záměny asi bude zajímavá pro podstatně menší skupinu lidí. I když i to muže být relativní. Já jsem vlastně řešil tenhle problém taky - zda dát do DB k houbě referenci na podobné kousky. Nakonec jsem to vyřešil jinak. Vyšel jsem z toho, že "dvojníka" je u specifikace houby stejně potřeba alespoň stručně popsat, včetně zdůraznění společných a rozdílných znaků. Takže žádná vazba v databázi, ale prolinkování pomocí automatického přepisu latinských názvů na URL, směřující k detailu dvojníka. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: čt 22. listopadu 2012 9:15 |
 |
|
Taky jsem otázku nejdřív nepochopil, logicky, jedná- li se o záměnu, pak by to mělo jít oběma směry. Musel jsem si představit několik příkladů a jeden uvedu. Houbař uvidí much. drsnou /např./ a řekne si- hele masák. Naopak třeba houbař fotograf si řekne- to vypadá na much. drsnou, přitom může jít o masáka, vybarveného jinak než je zvyklý, pominu- li ostatní znaky. Jiný význam asi tato opačná záměna význam nemá. Zrovna nedávno jsem sem do houbárny dával odkaz, kde u článku o m. jízlivé byla fotka bedly zardělé. To by se stávat nemělo. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: čt 22. listopadu 2012 23:54 |
 |
|
čt 22. listopadu 2012 6:25 Yohaness napsal: |
A co záměna nejedlé za nejedlou?  |
Mohu-li k tomuto dát svoji "trošku do mlýna", tak si myslím, že tuto věc houbař obecně nazývaný "běžný" nebo "praktický" neřeší, protože má "nakoukány ty své druhy", které sbírá. Najde-li něco jiného a třebas i zajímavého, tak se na to podívá a jde dál. Maximálně to sebere a donese ukázat /třebas mně nebo jinému, o kterém ví, že se o houby více zajímá/, abych mu sdělil, co to je. Mně se to povede i třeba určit, že je to a to a že je to (třeba) i jedlé. Ale zároveň dotyčnému vždy říkám: "Jestliže si nejsi opravdu jistý tím, že je ona, ta jedlá, tak ji nesbírej." A k tomu obvykle dodávám to, že i když např. masáky sbírám už více jak 30 let, a za tu dobu už bych je měl mít jak se říká "dostatečně nakoukány", tak občas potkám takového, že si nejsem jist, zda je to on, tak ho raději nechám na místě.
Spíš si myslím, že to (záměna nejedlé za nejedlou) řešíme zde na Damyku, kde přece jen většina zdejších přispěvatelů o houbách už ví celkem hodně a někteří i daleko víc. A za to jim patří velký dík, že nás (třeba konkrétně mne), lepší amatéry, usměrňují do patřičných mezí. _________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
Zaslal: pá 23. listopadu 2012 0:55 |
 |
|
čt 22. listopadu 2012 7:12 emil54 napsal: |
Já jsem vlastně řešil tenhle problém taky - zda dát do DB k houbě referenci na podobné kousky. Nakonec jsem to vyřešil jinak. Vyšel jsem z toho, že "dvojníka" je u specifikace houby stejně potřeba alespoň stručně popsat, včetně zdůraznění společných a rozdílných znaků. Takže žádná vazba v databázi, ale prolinkování pomocí automatického přepisu latinských názvů na URL, směřující k detailu dvojníka. |
Taky mi napadlo, možná přecejen nakonec použiju tohle řešení. Zatím to je přes vazební tabulku, asi jsem nechtěně upřednostnila strojovou čitelnost před tou pro lidi.
Jinak děkuju všem za názory. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|