Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Šupinovka slizká ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 29. listopadu 2012 23:03
  Předmět: Šupinovka slizká ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno u Byniny (část Val Mezu) na rozhraní smrkového a smíšeného lesa spíš blíž k tomu smíšenému. Rostly zdánlivě ze země, ale zřejmě byla pod povrchem půdy ukrytá nějaká větev nebo zbytky pařezu nebo něco podobného. Povrch klobouků byl hodně slizký. Nadmořská výška asi 340 metrů. Co jsem pátral po atlasech, tak by to měla být ona.

99.81 kB    
DSCN6936L.jpg
   DSCN6936L.jpg

wenca

PříspěvekZaslal: čt 29. listopadu 2012 23:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ano
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 30. listopadu 2012 12:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je pravděpodobně šupinovka tmavošupinná - Pholiota jahnii, roste typicky z ponořených kořenů. Má typicky velmi husté a tmavé výrazné šupiny, ale lehce se smývají deštěm. Š.slizká se najde obvykle přímo na dřevě, často vysoko na ještě živých stromech. Liší se výrazně velikostí spor.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
wenca

PříspěvekZaslal: pá 30. listopadu 2012 13:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 30. listopadu 2012 11:01 Tuřín napsal:
To je pravděpodobně šupinovka tmavošupinná - Pholiota jahnii, roste typicky z ponořených kořenů. Má typicky velmi husté a tmavé výrazné šupiny, ale lehce se smývají deštěm. Š.slizká se najde obvykle přímo na dřevě, často vysoko na ještě živých stromech. Liší se výrazně velikostí spor.

s tím, že šupinovka tmavošupinná roste z ponořených kořenu souhlasím, ovšem s tím, že její šupiny se lehce smývají deštěm už tolik ne... to se spíš smývají u té šupinovky slizké (a je to patrné i na této fotce)...
ale je pravda, že tyto dvě jsou občas hůře rozlišitelné.....

já šupinovku tmavošupinnou nacházím převážně v jehličnatých porostech, takže tam jí od š. slizké odliším....

Teri

PříspěvekZaslal: pá 30. listopadu 2012 23:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bude to spíš Pholiota jahnii. Jak píše Tuřín, ten růst zdánlivě ze země je pro ni typický a také ty šupiny na klobouku na fotce jsou dost výrazné. Šupinovka slizká by je neměla mít tak tmavé a tak vystouplé.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 25. února 2013 23:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 30. listopadu 2012 22:59 Teri napsal:
Bude to spíš Pholiota jahnii. Jak píše Tuřín, ten růst zdánlivě ze země je pro ni typický a také ty šupiny na klobouku na fotce jsou dost výrazné. Šupinovka slizká by je neměla mít tak tmavé a tak vystouplé.

Omlouvám se, že se k tomuto vracím až po cca třech měsících, ale bude to ona, jak píšeš a píše Tuřín, tedy Pholiota jahnii neboli šupinovka tmavošupinná. Tím nechci snižovat příspěvek Wency. Ono to chce mít tu konkrétní houbu dobře "nakoukánu" a pak má člověk daleko větší jistotu, zda to ona je či ne. Projel jsem si (konečně) zdejší DATlas a fotky zde umístěné jsou k mé fotografii blíže než k š. slizké. Dle mne by š. slizká měla mít koboučky spíš více kuželovité, ale to je jen můj subjektivní názor.
Proč se k tomu vracím až dnes? Protože já si už asi tak 4. rok sestavuji takovou fotohouboknihu (spíše je to fotohoubosešit, který mi momentálně vytisknou ve Fotolabu za cca 450 - 550,-Kč - dle rozsahu stránek) svých mykologických úlovků za daný rok - v tomto případě za rok 2012, na kterém momentálně pracuji. A tak se snažím o to, abych pokud možno měl u jednotlivých fotografií správné popisky. Už jsem zjistil - i díky DAMyku - že v minulých fotohoubosešitech mám sem tam chyby v názvech. Ale, kdo chyby nedělá, ten se asi těžko může naučit něco nového? Když to vztáhnu na to, co se říká: Že chybami se člověk učí.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru