Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: čt 29. listopadu 2012 23:37 |
 |
|
ano
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tuřín Čestný člen

|
Zaslal: pá 30. listopadu 2012 12:01 |
 |
|
To je pravděpodobně šupinovka tmavošupinná - Pholiota jahnii, roste typicky z ponořených kořenů. Má typicky velmi husté a tmavé výrazné šupiny, ale lehce se smývají deštěm. Š.slizká se najde obvykle přímo na dřevě, často vysoko na ještě živých stromech. Liší se výrazně velikostí spor.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: pá 30. listopadu 2012 13:32 |
 |
|
pá 30. listopadu 2012 11:01 Tuřín napsal: |
To je pravděpodobně šupinovka tmavošupinná - Pholiota jahnii, roste typicky z ponořených kořenů. Má typicky velmi husté a tmavé výrazné šupiny, ale lehce se smývají deštěm. Š.slizká se najde obvykle přímo na dřevě, často vysoko na ještě živých stromech. Liší se výrazně velikostí spor. |
s tím, že šupinovka tmavošupinná roste z ponořených kořenu souhlasím, ovšem s tím, že její šupiny se lehce smývají deštěm už tolik ne... to se spíš smývají u té šupinovky slizké (a je to patrné i na této fotce)...
ale je pravda, že tyto dvě jsou občas hůře rozlišitelné.....
já šupinovku tmavošupinnou nacházím převážně v jehličnatých porostech, takže tam jí od š. slizké odliším....
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: pá 30. listopadu 2012 23:59 |
 |
|
Bude to spíš Pholiota jahnii. Jak píše Tuřín, ten růst zdánlivě ze země je pro ni typický a také ty šupiny na klobouku na fotce jsou dost výrazné. Šupinovka slizká by je neměla mít tak tmavé a tak vystouplé.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: po 25. února 2013 23:04 |
 |
|
pá 30. listopadu 2012 22:59 Teri napsal: |
Bude to spíš Pholiota jahnii. Jak píše Tuřín, ten růst zdánlivě ze země je pro ni typický a také ty šupiny na klobouku na fotce jsou dost výrazné. Šupinovka slizká by je neměla mít tak tmavé a tak vystouplé. |
Omlouvám se, že se k tomuto vracím až po cca třech měsících, ale bude to ona, jak píšeš a píše Tuřín, tedy Pholiota jahnii neboli šupinovka tmavošupinná. Tím nechci snižovat příspěvek Wency. Ono to chce mít tu konkrétní houbu dobře "nakoukánu" a pak má člověk daleko větší jistotu, zda to ona je či ne. Projel jsem si (konečně) zdejší DATlas a fotky zde umístěné jsou k mé fotografii blíže než k š. slizké. Dle mne by š. slizká měla mít koboučky spíš více kuželovité, ale to je jen můj subjektivní názor.
Proč se k tomu vracím až dnes? Protože já si už asi tak 4. rok sestavuji takovou fotohouboknihu (spíše je to fotohoubosešit, který mi momentálně vytisknou ve Fotolabu za cca 450 - 550,-Kč - dle rozsahu stránek) svých mykologických úlovků za daný rok - v tomto případě za rok 2012, na kterém momentálně pracuji. A tak se snažím o to, abych pokud možno měl u jednotlivých fotografií správné popisky. Už jsem zjistil - i díky DAMyku - že v minulých fotohoubosešitech mám sem tam chyby v názvech. Ale, kdo chyby nedělá, ten se asi těžko může naučit něco nového? Když to vztáhnu na to, co se říká: Že chybami se člověk učí.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|