Zaslal: út 20. listopadu 2012 21:00 Předmět: Phellinus conchatus - Ohňovec škeblovitý
Nikde ho zde nevidím, tak zakládám nové téma. Tento ohňovec jsem našel poprvé v říjnu 2010 na jižním okraji lesa na suché vrbě (okres Domažlice). Poté vytrvávalo několik plodnic až do jara následujícího roku, kdy se vrba rozpadla a v současné době už tam není... Nicméně byl potvrzen J. Koutem na katedře biologie pedagogické fakulty ZČU v Plzni, kde je i uložen. Fotografie pocházejí z 13.3.2011
119.15 kB
oh.jpg
110.1 kB
oh2.jpg
94.48 kB
oh3.jpg
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
Zaslal: st 21. listopadu 2012 19:49 Předmět: Re: Phellinus conchatus - Ohňovec škeblovitý
út 20. listopadu 2012 21:00 wenca napsal:
Nikde ho zde nevidím, tak zakládám nové téma. Tento ohňovec jsem našel poprvé v říjnu 2010 na jižním okraji lesa na suché vrbě (okres Domažlice). Poté vytrvávalo několik plodnic až do jara následujícího roku, kdy se vrba rozpadla a v současné době už tam není... Nicméně byl potvrzen J. Koutem na katedře biologie pedagogické fakulty ZČU v Plzni, kde je i uložen. Fotografie pocházejí z 13.3.2011
Pěkný. A trochu mi připomíná můj prvonález (a dosud jediný) od tohoto druhu. Shodou okolností jsem ho našel stejný rok a možná i stejný měsíc, musel bych se mrknout do záznamů. Byly to teprve začínající plodnice, loni díky šílenému suchu nějak skomíraly a letos jsem se tam ještě nedostal, snad o víkendu. Každopádně taky to bylo na vrbě a téměř na 100% můžu říct, že tam ta vrba ještě je _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zaslal: čt 06. prosince 2012 8:49
Taky tady jsou fotky. Na té původní vrbě sice stále jsou, ale dost skomírají. Ale přálo mi štěstí a našel jsem je i na mohutné padlé větvi vrby asi 200 metrů od původní lokality.
184.79 kB
25.11.2012, Veselsko, les lužního charakteru
121125_05_Veselsko_Phellinus conchatus_zz.jpg
191.12 kB
25.11.2012, Veselsko, les lužního charakteru
121125_02_Veselsko_Phellinus conchatus_zz.jpg
_________________ ---
RAM
Zaslal: čt 06. prosince 2012 21:02
Ještě mě tak v souvislosti s tímto druhem napadá jedna věc. V publikacích, kde je uveden se o něm píše jako o běžném druhu. Ale já jej teda vůbec běžně nevídám, i když lokalit, kde by mohl růst, mám spousty. Vlastně mám jen jednu lokalitu a tam roste na dvou místech. Docela by mě zajímalo jak často jej vídáte, případně že je to pro vás běžný druh, zda byste trošku charakterizovali lokalitu, substrát na kterém roste a tak _________________ ---
RAM
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory