Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Konidiofory u rodu Monilinia
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 20. prosince 2012 21:27
  Předmět: Konidiofory u rodu Monilinia
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem četl v jedné fytopatologické publikaci o druhu Monilinia laxa, kde byl krásný obrázek keříčků konidioforů na plodu meruňky. Podobný obrázek jsem už viděl stokrát na webu a milionkrát vě skutečnosti (pracuju v meruňkových sadech), ale až dnes mě napadlo, proč ty skupinky konidioforů vytváří většinou kruhové vzory. Když jsem nad tím přemýšlel, napadla mě paralela se "začarovanými kruhy". Můžete mi to někdo potvrdit, že jde skutečně o obdobný efekt? Případně, že ne, nevíte jak ty kruhové útvary vznikají? Předem díky za odpověď

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 21. prosince 2012 9:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souvislost s čarovnými kruhy mi nepřijde pravděpodobná neb ty mají jen jednu kružnici, zatímco zde jich je hnedle několik. Tipnul bych, že nákaza začne víceméně bodově a pak se v šíří do stran. Aby vytviřily ten kopeček, tak potřebují určité množství živin, ... ha! A dojdu v podstatě k těm čarodějným kruhům, že ju? Smile)) No, takže ten rozdíl je možná jenom v tom, že u monilinia nestihnou generace (?) uprostřed vymřít dříve než narostou nové v okolí ... hmmm, tak ti nevím Vávro Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 21. prosince 2012 9:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 21. prosince 2012 8:38 Bob napsal:
Souvislost s čarovnými kruhy mi nepřijde pravděpodobná neb ty mají jen jednu kružnici, zatímco zde jich je hnedle několik. Tipnul bych, že nákaza začne víceméně bodově a pak se v šíří do stran. Aby vytviřily ten kopeček, tak potřebují určité množství živin, ... ha! A dojdu v podstatě k těm čarodějným kruhům, že ju? Smile)) No, takže ten rozdíl je možná jenom v tom, že u monilinia nestihnou generace (?) uprostřed vymřít dříve než narostou nové v okolí ... hmmm, tak ti nevím Vávro Smile

Díky za názor. Tak nějak jsem si to taky představoval a přišel k té paralele se začarovanými kruhy (i když teda ta podobnost je dost vzdálená Smile )

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 21. prosince 2012 23:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To není názor ... jen tip, smyšlenka, pocit, ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru