Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: ne 17. února 2008 3:10 |
 |
|
so 16. února 2008 22:08 Bob napsal: |
to buď ráda  |
Už jsem jednou někde říkal, že největší machrovina je vyfotit zapředu běžícího divočáka
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 21. ledna 2011 11:01 |
 |
|
Jak vidím, už dlouho sem nedal nikdo fotky téhle krásky. Je to opravdu krásná houbička a já si ji cením zvlášť proto, že roste v době kdy jiných hub moc není. Tyto fotky jsem pořídil přímo u mě na sídlišti - roste mi tu na pěti mikrolokalitách, na jedné z nich v počtu desítek kusů (a našel jsem ji hojně i předevčírem v lese). Většinou zdánlivě ze země, ale vždycky když jsem namátkou hrábnul pod povrch, jsem našel staré větvičky. Jen podotýkám, že podle Index fungorum je aktuální název Tubaria furfuracea .-)
|
106.68 kB |
 |
20.1.2011, Veselí nad Moravou |
|
 |
|
110120_07_Veseli nad Moravou_Tubaria furfuracea.jpg |
|
135.32 kB |
 |
17.1.2011, Veselí nad Moravou |
|
 |
|
110117_02_Veseli nad Moravou_Tubaria furfuracea.jpg |
|
120.54 kB |
 |
16.1.2011, Veselí nad Moravou |
|
 |
|
110116_10_Veseli nad Moravou_Tubaria furfuracea.jpg |
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mykožrút

|
Zaslal: ne 23. ledna 2011 12:48 Předmět: kržatky |
 |
|
Zaujalo ma,že výskyt týchto hubičiek dávate dosť do súvisu s rastom na zanorenom dreve.Nikdy som si túto skutočnosť bližšie nevšimol,no vzhľadom k tomu,že ju bežne nachádzame po lúkach okolo našej obce,domnievam sa,že pre svoj rast drevo nepotrebuje.Že by tam predsa len nejaké konáriky boli? Alebo ide o rôzne druhy? Ako to je? Je to drevo podmienkou? Nachádzame aj tie s bevavými klobúčikmi,spolu s hnedými,najviac za teplých zím bez snehu,keď sú na poľahnutej tráve najviac nápadné.Ale to samozrejme nevylučuje ich rast aj v teplejšom období,keď sú ukryté v tráve.Pozerám do Veľkého atlasu húb,kde autori udávajú výskyt pre T.furfuracea VI-X,tak zasa trochu nechápem.Kedysi pred pár rokmi som pozeral aj cheilocystidy a zväčša boli tie s guľovitou hlavičkou-teda podľa vyššie písaného T.hiemalis.No literatúra udáva aj pre T.furfuracea cheiloc.na konci hlavičkaté.Alebo to už dnes zasa neplatí? Boli tam aj nejaké pleuroc.,tiež kyjakovité,no na koncoch zúžené do zobáčika.Má v tom delení niekto jasnejšie?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: ne 23. ledna 2011 13:49 |
 |
|
No, já sám v tom nemám uplně stroprocentně jasno, ale trošku jsem pátral a zjistil jsem asi tady toto. Jedna z nich (je jedno jestli t. furfuracea nebo t. hiemalis) měla růst v teplejší půli roku, ta druhá v zimních až jarních měsících. Jenže se nějak zjistilo, že jde o jeden a ten samý druh - aspoň podle těch střípků co jsem našel - žádné komplexní práce, jen nějaké poznámky v odborných publikacích a strávil jsem nad tím opravdu spoustu času. A Species fungorum, což je jedna z berných mincí současné taxonomie uvádí druh t. hiemalis jako synonymum pro t. furfuracea a jako současné jméno pro tuto kržatku uvádí tedy t. furfuracea.
Jinak k těm větvičkám - nemusí to být čistě jen větvičky. Uvádí se, že roste i na detritu, to znamená na vrstvě odumřelých částí rostlin. Já jsem ji našel buď přímo na větvičkách a nebo když jsem to párkrát vyzkoušel (jak už jsem se zmínil) na větvičkách pod povrchem - ale byly to třeba i dost malé kousíčky ve značném stadiu rozkladu - takže detrit
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
mykožrút

|
Zaslal: st 26. ledna 2011 5:49 Předmět: Tubaria furfuracea/hiemalis |
 |
|
Díky RAM,takže klasika,ako to už v mykologii chodí.Rozčlenenie,premenovanie,spojenie,jeden autor tak,druhý onak.Škoda sa tým ustavičným a nejasným rozlišovaním pri mnohých druhoch aj trápiť.Len pre zaujímavosť,hoci sa väčšinou udáva ako nejedlá,našiel som ju aj ako jedlú.Mňa teda moc neláka a nikdy som to neskúsil.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 26. ledna 2011 8:18 Předmět: Re: Tubaria furfuracea/hiemalis |
 |
|
st 26. ledna 2011 4:49 mykožrút napsal: |
Díky RAM,takže klasika,ako to už v mykologii chodí.Rozčlenenie,premenovanie,spojenie,jeden autor tak,druhý onak.Škoda sa tým ustavičným a nejasným rozlišovaním pri mnohých druhoch aj trápiť.Len pre zaujímavosť,hoci sa väčšinou udáva ako nejedlá,našiel som ju aj ako jedlú.Mňa teda moc neláka a nikdy som to neskúsil. |
Co se týká té jedlosti, já u ní většinou našel že je jedlá. A když jsem narazil na jedno bohaté naleziště, řekl jsem si, že tuto houbu jsem ještě neměl, tak že ji vyzkouším a nasbíral jsem jich pár na ochutnávku. Chuťově to není žádný zázrak, ale že by byla vyloženě nejedlá, to taky říct nemůžu
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
jarda

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 676 Bydliště: Červený Kostelec
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: pá 13. ledna 2012 8:46 |
 |
|
pá 13. ledna 2012 7:42 Kraken napsal: |
Tyto mrňavé plodničky se mi moc líbily. |
Jsou moc pěkné. Mě vždy rostou přímo u bytovky. Letos jsou tam pochopitelně taky, počasí jim víc než přeje. Ale co mě zaujalo, že letos mají velice krátké třeně. Loni byly krásně "vytáhlé" a tím pádem se člověk s foťákem mohl lehce dostat na lupeny. Letos jich tu mám asi padesátku (asi míň než loni), ale všechny jsou takoví zakrslíci - ale jen co se týká délky třeně, klobouky jsou plus mínus stejně velké. Že by jim něco nesvědčilo?
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: pá 28. prosince 2012 7:56 |
 |
|
Tak ta se povedla!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: pá 28. prosince 2012 9:08 |
 |
|
pá 28. prosince 2012 6:56 Yohaness napsal: |
Tak ta se povedla! |
Taky se mi líbí, proto jsem si ji vybral. Kolem jich bylo spoustu, tak bylo dost materiálu na výběr
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
|