Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: út 01. ledna 2013 22:24 |
 |
|
Podle stavu koleje soudím, že tudy už několik let a možná i desítek let (ať žije slavná Sametová revoluce) vlak nejel. Jinak parádní nález. Jen tak mimo "soutěž" mě napadlo, že bychom mohli založit nové téma: "Železniční houby". Akorát jestli by Správa železniční dopravní cesty nevyžadovala poplatek za autorská práva.... když už to roste na jejím "výsostném" prostoru .....
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 01. ledna 2013 22:47 |
 |
|
Jakékoli nezastřešené stanoviště je mezinárodně považované za veřejný prostor (včetně soukromých pozemků), které můžeme fotit a publikovat legálně dosytosti. Výjimkou (nelze publikovat) jsou situace, kdy by se ve veřejném prostoru tam konala výstava uměleckých děl (jiná věc je, pokud tam je umělecké dílo umístěné stabilně) a kdy by na snímku byl člověk, jehož zájmy nebo důstojnost by zveřejnění snímku poškodilo (např. když se někdo opaluje na zahradě nahý a podobně). Pokud je fotka vytvořená v souladu s popsaným, je vlastníkem autorských práv výhradně fotograf. Pokud by to bylo jinak, nebylo by možné zveřejnit např. ani fotomapy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 02. ledna 2013 10:10 |
 |
|
út 01. ledna 2013 21:24 Jiří Novák napsal: |
Podle stavu koleje soudím, že tudy už několik let a možná i desítek let (ať žije slavná Sametová revoluce) vlak nejel. Jinak parádní nález. Jen tak mimo "soutěž" mě napadlo, že bychom mohli založit nové téma: "Železniční houby". Akorát jestli by Správa železniční dopravní cesty nevyžadovala poplatek za autorská práva.... když už to roste na jejím "výsostném" prostoru ..... |
No jen dodám, že to je kolej sice už nepoužívaná, ale hned vedle se vesele jezdí dál a i tato kolej byla ještě před pár lety používaná To jen tak pro opravení.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 02. ledna 2013 11:18 |
 |
|
Taky bych v tom viděl sírovec. Co mne ale vskutku šokuje je, že by vyrostl z pražce, který je obvykle velmi dobře napuštěný protihoubovými přípravky. Tož buď se tenhle kousek impregnaci nějak vyhnul, nebo je vedle něj nějaký normální klacek, a nebo je ten sírovec tak trochu superman
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 02. ledna 2013 12:12 |
 |
|
st 02. ledna 2013 10:18 Bob napsal: |
Taky bych v tom viděl sírovec. Co mne ale vskutku šokuje je, že by vyrostl z pražce, který je obvykle velmi dobře napuštěný protihoubovými přípravky. Tož buď se tenhle kousek impregnaci nějak vyhnul, nebo je vedle něj nějaký normální klacek, a nebo je ten sírovec tak trochu superman  |
No právě. Já osobně jsem to neviděl, je to jen fotka známého. Taky moc "pražcové" houby neznám. No vlastně jsem na pražcích nenalezl snad nic a to jsem jich prohlédl docela dost. O to víc je tento nález zajímavější
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: st 02. ledna 2013 15:54 |
 |
|
st 02. ledna 2013 10:18 Bob napsal: |
... a nebo je ten sírovec tak trochu superman  |
Já bych možná i věřil tomu supermanství. O schopnosti dřevokazných hub rozkládat nejrůznější sajrajty se ví zatím jen málo. Je empiricky dokázáno, že např. hlíva ústřičná dokáže rozkládat ropné produkty (motorový olej, naftu, ale i samu ropu) - pracuje na tom Paul Stamets. Kdo ví jestli sírovec nemá taky schopnost si substrát "vyčistit"...
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JARIN

Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
Zaslal: pá 04. ledna 2013 0:20 |
 |
|
Nebo je tam jen tak narafičenej jako vtip
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: so 05. ledna 2013 13:44 |
 |
|
Úplně náhodou jsem padl na tento příspěvek o působení dřevokazných hub na dřevěné pražce mostních konstrukcí. Sírovec se tu neuvádí. Několik jiných druhů hub však ano.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: so 05. ledna 2013 15:01 |
 |
|
so 05. ledna 2013 12:44 Josef Chalupský II napsal: |
Úplně náhodou jsem padl na tento příspěvek o působení dřevokazných hub na dřevěné pražce mostních konstrukcí. Sírovec se tu neuvádí. Několik jiných druhů hub však ano. |
Díky za odkaz na článek, je to zajímavé. Já osobně se setkávám s houbami na pražcích jen dost výjimečně, jsou asi dobře namořené. Z hub uvedených v tom článku jsem na pražcích našel o. pestrou, klanolístku (ta je schopná vyrůst snad všude) a pevník plstnatý. Kromě toho dokonce i Trametes hirsuta. No apk teda ten sírovec, i když to není můj nález.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: so 05. ledna 2013 18:03 |
 |
|
Když probíráte ty ajznboňácké houby - před nějakými 8 roky jsem na pražcích nafotil choroše brvitého, či zimního Polyporus ciliatus. Fotka by tu někde měla být. Bylo jich tam tehdy spousta, vyrůstali z trhlin pražců. Pak pražce vyměnili a je po parádě .
_________________ Velmi jednoduché je něco zkomplikovat, složité bývá něco zjednodušit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: so 05. ledna 2013 19:35 |
 |
|
so 05. ledna 2013 17:03 mat60 napsal: |
Když probíráte ty ajznboňácké houby - před nějakými 8 roky jsem na pražcích nafotil choroše brvitého, či zimního Polyporus ciliatus. Fotka by tu někde měla být. Bylo jich tam tehdy spousta, vyrůstali z trhlin pražců. Pak pražce vyměnili a je po parádě . |
Taky zajímavý poznatek. U tohoto druhu mě to taky moc nepřekvapuje, taky se občas divím na jaké "zabordeleném" substrátu je schopný vyrůst
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 05. ledna 2013 21:02 |
 |
|
Wikipedie: Železniční pražec
Tento článek jsem si našel na netu. Abych věděl, čím se pražce impregnují. To v souvislosti s diskuzí, která se tu (pro mne i dost neočekávaně) rozvinula. Jen jsem si potřeboval ověřit, co mne před chvilkou napadlo: Že déšť, sníh, mráz ... prostě povětrnostní vlivy impregnaci z toho pražce nebo jeho části jednoduše vymyly. Trať na fotce přeci jen nevypadá z nejmladších. Napadla mne totiž souvislost s dřevěnými telegrafními sloupy - právě na nich je často vidět, jak se z nich impregnace postupně vyplavuje. Samozřejmě na těch starších. Tuším, že na obě věci se používá podobný druh impregnace. (Na sloupy jsem ve Wiki nekoukal.)
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 05. ledna 2013 22:15 |
 |
|
so ledna 05, 2013 12:44 pm Josef Chalupský II napsal: |
Úplně náhodou jsem padl na tento příspěvek o působení dřevokazných hub na dřevěné pražce mostních konstrukcí. Sírovec se tu neuvádí. Několik jiných druhů hub však ano. |
Tedy korálovec bukový bych jakožto vzácnou houbu na mostní konstrukci nečekal ani ve snu
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 05. ledna 2013 22:16 |
 |
|
Taky mě to překvapilo. Když už nic jiného, musel být onen most nebývale dekorativní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|