Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Sírovec?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 01. ledna 2013 21:21
  Předmět: Sírovec?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tady jsem si prakticky jistý určením, jen ta ekologie je víc než podivná. Je to fotka, kterou udělal známý v lednicko-valtickém areálu. Houba roste na železničním pražci a jediná další informace, kterou se mi povedlo vymámit je ta, že byla měkká Smile Podle mě jasný sírovec. Nebo vás napadá něco jiného?

190.26 kB    
16.9.2012, lednicko-valtický areál
P9169737.JPG
   P9169737.JPG

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 01. ledna 2013 22:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle stavu koleje soudím, že tudy už několik let a možná i desítek let (ať žije slavná Sametová revoluce) vlak nejel. Jinak parádní nález. Jen tak mimo "soutěž" mě napadlo, že bychom mohli založit nové téma: "Železniční houby". Akorát jestli by Správa železniční dopravní cesty nevyžadovala poplatek za autorská práva.... když už to roste na jejím "výsostném" prostoru .....
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 01. ledna 2013 22:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jakékoli nezastřešené stanoviště je mezinárodně považované za veřejný prostor (včetně soukromých pozemků), které můžeme fotit a publikovat legálně dosytosti. Výjimkou (nelze publikovat) jsou situace, kdy by se ve veřejném prostoru tam konala výstava uměleckých děl (jiná věc je, pokud tam je umělecké dílo umístěné stabilně) a kdy by na snímku byl člověk, jehož zájmy nebo důstojnost by zveřejnění snímku poškodilo (např. když se někdo opaluje na zahradě nahý a podobně). Pokud je fotka vytvořená v souladu s popsaným, je vlastníkem autorských práv výhradně fotograf. Pokud by to bylo jinak, nebylo by možné zveřejnit např. ani fotomapy Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 02. ledna 2013 10:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 01. ledna 2013 21:24 Jiří Novák napsal:
Podle stavu koleje soudím, že tudy už několik let a možná i desítek let (ať žije slavná Sametová revoluce) vlak nejel. Jinak parádní nález. Jen tak mimo "soutěž" mě napadlo, že bychom mohli založit nové téma: "Železniční houby". Akorát jestli by Správa železniční dopravní cesty nevyžadovala poplatek za autorská práva.... když už to roste na jejím "výsostném" prostoru .....

No jen dodám, že to je kolej sice už nepoužívaná, ale hned vedle se vesele jezdí dál a i tato kolej byla ještě před pár lety používaná Smile To jen tak pro opravení.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. ledna 2013 11:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky bych v tom viděl sírovec. Co mne ale vskutku šokuje je, že by vyrostl z pražce, který je obvykle velmi dobře napuštěný protihoubovými přípravky. Tož buď se tenhle kousek impregnaci nějak vyhnul, nebo je vedle něj nějaký normální klacek, a nebo je ten sírovec tak trochu superman Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 02. ledna 2013 12:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 02. ledna 2013 10:18 Bob napsal:
Taky bych v tom viděl sírovec. Co mne ale vskutku šokuje je, že by vyrostl z pražce, který je obvykle velmi dobře napuštěný protihoubovými přípravky. Tož buď se tenhle kousek impregnaci nějak vyhnul, nebo je vedle něj nějaký normální klacek, a nebo je ten sírovec tak trochu superman Smile

No právě. Já osobně jsem to neviděl, je to jen fotka známého. Taky moc "pražcové" houby neznám. No vlastně jsem na pražcích nenalezl snad nic a to jsem jich prohlédl docela dost. O to víc je tento nález zajímavější

planetahub

PříspěvekZaslal: st 02. ledna 2013 15:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 02. ledna 2013 10:18 Bob napsal:
... a nebo je ten sírovec tak trochu superman Smile

Já bych možná i věřil tomu supermanství. O schopnosti dřevokazných hub rozkládat nejrůznější sajrajty se ví zatím jen málo. Je empiricky dokázáno, že např. hlíva ústřičná dokáže rozkládat ropné produkty (motorový olej, naftu, ale i samu ropu) - pracuje na tom Paul Stamets. Kdo ví jestli sírovec nemá taky schopnost si substrát "vyčistit"...

JARIN

PříspěvekZaslal: pá 04. ledna 2013 0:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nebo je tam jen tak narafičenej jako vtip Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: so 05. ledna 2013 13:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Úplně náhodou jsem padl na tento příspěvek o působení dřevokazných hub na dřevěné pražce mostních konstrukcí. Sírovec se tu neuvádí. Několik jiných druhů hub však ano.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 05. ledna 2013 15:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 05. ledna 2013 12:44 Josef Chalupský II napsal:
Úplně náhodou jsem padl na tento příspěvek o působení dřevokazných hub na dřevěné pražce mostních konstrukcí. Sírovec se tu neuvádí. Několik jiných druhů hub však ano.

Díky za odkaz na článek, je to zajímavé. Já osobně se setkávám s houbami na pražcích jen dost výjimečně, jsou asi dobře namořené. Z hub uvedených v tom článku jsem na pražcích našel o. pestrou, klanolístku (ta je schopná vyrůst snad všude) a pevník plstnatý. Kromě toho dokonce i Trametes hirsuta. No apk teda ten sírovec, i když to není můj nález.

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 05. ledna 2013 18:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když probíráte ty ajznboňácké houby - před nějakými 8 roky jsem na pražcích nafotil choroše brvitého, či zimního Polyporus ciliatus. Fotka by tu někde měla být. Bylo jich tam tehdy spousta, vyrůstali z trhlin pražců. Pak pražce vyměnili a je po parádě Very Happy.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 05. ledna 2013 19:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 05. ledna 2013 17:03 mat60 napsal:
Když probíráte ty ajznboňácké houby - před nějakými 8 roky jsem na pražcích nafotil choroše brvitého, či zimního Polyporus ciliatus. Fotka by tu někde měla být. Bylo jich tam tehdy spousta, vyrůstali z trhlin pražců. Pak pražce vyměnili a je po parádě Very Happy.

Taky zajímavý poznatek. U tohoto druhu mě to taky moc nepřekvapuje, taky se občas divím na jaké "zabordeleném" substrátu je schopný vyrůst Smile

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 05. ledna 2013 21:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Wikipedie: Železniční pražec
Tento článek jsem si našel na netu. Abych věděl, čím se pražce impregnují. To v souvislosti s diskuzí, která se tu (pro mne i dost neočekávaně) rozvinula. Jen jsem si potřeboval ověřit, co mne před chvilkou napadlo: Že déšť, sníh, mráz ... prostě povětrnostní vlivy impregnaci z toho pražce nebo jeho části jednoduše vymyly. Trať na fotce přeci jen nevypadá z nejmladších. Napadla mne totiž souvislost s dřevěnými telegrafními sloupy - právě na nich je často vidět, jak se z nich impregnace postupně vyplavuje. Samozřejmě na těch starších. Tuším, že na obě věci se používá podobný druh impregnace. (Na sloupy jsem ve Wiki nekoukal.)

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 05. ledna 2013 22:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so ledna 05, 2013 12:44 pm Josef Chalupský II napsal:

Tedy korálovec bukový bych jakožto vzácnou houbu na mostní konstrukci nečekal ani ve snu Shocked
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 05. ledna 2013 22:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mě to překvapilo. Když už nic jiného, musel být onen most nebývale dekorativní Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru