Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 03. ledna 2013 9:08 |
|
|
so 03. prosince 2011 1:00 Kraken napsal: |
Tohle byl v březnu ještě statný buk, nedostižně vysoko obrostlý hlívou. Minulý pátek jsem ho našel takhle, zlomil se asi tři metry nad zemí. Bylo na něm nepočítaně miniaturních hlíviček. Teď ve čtvrtek jsem byl sklízet, ale plodničky za týden povyrostly jen neznatelně... |
Jejda, to je nadělení. Takhle obrostený kmen jsem viděl jen u příbuzné - hlívy plicní, ale ústřičnou jsem v takovémhle množství ještě neviděl. Paráda
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: ne 06. ledna 2013 13:49 |
|
|
so 05. ledna 2013 21:46 mykožrút napsal: |
Dajme si nejakú hlivku zo smreku. Dnes boli na troch pňoch,aj keď to už poväčšine mali za sebou. |
No, to by mohla být hlíva smrková (i když to asi není oficiální český název), ale jen jsem to volně přeložil z latinského Pleurotus abieticola. Je to docela nově popsaný druh, od klasické ústřičné se liší ekologií (roste na jehličnanech) a mikroznaky, makroskopicky špatně odlišitelná, snad jen podle ekologie
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: ne 06. ledna 2013 16:18 |
|
|
ne 06. ledna 2013 13:49 Roman Manak napsal: |
No, to by mohla být hlíva smrková (i když to asi není oficiální český název), ale jen jsem to volně přeložil z latinského Pleurotus abieticola. Je to docela nově popsaný druh, od klasické ústřičné se liší ekologií (roste na jehličnanech) a mikroznaky, makroskopicky špatně odlišitelná, snad jen podle ekologie |
Nemáš k té hlívě smrkové více informací? Já jsem taky našla hlívu ústřičnou na podzim na smrku, tak bych si to tam pak pohlídala.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: ne 06. ledna 2013 16:26 |
|
|
ne 06. ledna 2013 16:18 Teri napsal: |
ne 06. ledna 2013 13:49 Roman Manak napsal: |
No, to by mohla být hlíva smrková (i když to asi není oficiální český název), ale jen jsem to volně přeložil z latinského Pleurotus abieticola. Je to docela nově popsaný druh, od klasické ústřičné se liší ekologií (roste na jehličnanech) a mikroznaky, makroskopicky špatně odlišitelná, snad jen podle ekologie |
Nemáš k té hlívě smrkové více informací? Já jsem taky našla hlívu ústřičnou na podzim na smrku, tak bych si to tam pak pohlídala. |
Moc informací k tomu nemám, Měla by mít o něco větší výtrusy než ústřičná a měla by mít pleurocystidy, které má ústřičná jen výjimečně. Důležitá bude asi i ta ekologie. Kdyžtak se mrkni na tento článek, třeba z toho budeš chytřejší http://www.cybertruffle.org.uk/cyberliber/59350/0089/001/0173.htm
A teď jsem se díval na Index Fungorum a má jméno Pleurotus abieticola R.H. Petersen & K.W. Hughes 1997 tudíž už je to přeci jen dost dlouho popsaný druh a ne uplná novinka
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
lesánek
Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Astroman
|
Zaslal: pá 10. května 2013 21:48 Předmět: Hlíva a spory |
|
|
Omlouvám se předem, pokud jsem příspěvěk zadal špatně. Pěstuji doma na vlastním substrátu Hlívu Ústřičnou. Když jsem jeden den přijel ze služební cesty, šel jsme ji do své dílny zkontrolovat s baterkou.
Viděl už někdo, jak aktivně hlíva spory vypouští? Přidávám foto jak hlíva vypouští spory, osvětlené pouze baterkou. Místnost je plná výtrusů a plodnice "kouří". Zasílám foto. Snad mě neukamenujete...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
pavka
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: st 18. prosince 2013 21:45 Předmět: Re: Hlíva ústřičná |
|
|
po 11. listopadu 2013 20:05 Jiří Novák napsal: |
Jen pro zajímavost: Takto dopadl pařez -údajně má být po topolu, po 3 sezónách, kdy na něm rostla vždy zhruba v tuto dobu hlíva ústřičná. (Jestli se tu vyskytla už i před tím - to nevím, ale 1. rok mého sledování byl pařez co si pamatuji, naprosto celý a prakticky neporušený.) Za tyto 3 roky dokázala hlíva tento pařez celkem solidně zdevastovat - brázdy hluboké až 10 - 12 cm a možná i víc -metr šel naprosto volně zastrčit. Každý rok zde mohlo vyrůst tak 5 - 7 kg (odhad, protože o ní nevím jenom já, je to u frekventované cesty.) Letos se zde zatím neobjevuje i když už by měla. |
Doposud se zde, na tomto pařezu letos neobjevila. Předpokládám, že z tohoto pařezu za tu dobu (3 sezóny, co tu rostla) už vyčerpala vše co mohla a tak už se zde nejspíš se neobjeví.
Dávám snímek jedné "zimní" pokryté ledem, kousek od pařezu břízy - zřejmě roste z kořenů. Tuto už jsem nevzal, protože nevím, kolikrát už mohla přemrznout (ranní mrazíky).
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
krakalek
|
|
Návrat nahoru |
|
|
lesánek