Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: po 07. ledna 2013 22:21 Předmět: Ohňovec statný? |
 |
|
Protože došlo k pochybnostem k determinaci této houby, dávám její dnešní snímek sem do určovny. Poprvé jsem jí fotil v únoru 2006 a to už byla stejně velká a v nejlepší kondici. Rovněž tak i statný dub, na kterém rostla. Po těch téměř sedmi letech už je z něj jen torzo.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Joeking

|
Zaslal: po 07. ledna 2013 22:53 |
 |
|
Podle mě spíše rezavec kmenový.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: út 08. ledna 2013 22:15 |
 |
|
Již před časem jsem autorovi příspěvku napsal, že se asi nejedná o ohňovec statný (Phellinus robustus), jak bylo původně uvedeno. Rovněž jsem navrhoval, ve shodě s názorem kolegy Joekinga, že by to mohl být rezavec dubomilný (=kmenový) (Inonotus dryophilus). Ale nehraje skutečnost, že ten choroš je na stromu dlouhé roky. Rezavec se všude uvádí jako jednoletý. Nesedí ani velikost. Ten na obrázcích má prý skoro půl metru. Ryvarden a Gilbertson (1993: str.323) konstatují velikost do 20 cm. I když už jsem viděl stejnou houbu před 2 roky na dubu u Čejkovic v j.Čechách někde mezi 35-40 cm. Přitom sotva 60 cm nad zemí.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Joeking

|
Zaslal: st 09. ledna 2013 11:32 |
 |
|
Popravdě, rezavec kmenový je houba poměrně vzácná s nepříliš prozkoumanou ekologií. Já osobně se s ním setkal jen párkrát a velikosti plodnic byly značně variabilní, půl metru bych klidně věřil, máme ve sbírkách jeden, co má lehce přes 40cm. Co se týče té jednoletosti. Tahle houba na rozdíl třeba od rezavce štětinatého po odumření neodpadává a zůstává další roky na kmeni. Takže nová plodnice vyrůstající z toho samého místa v podstatě sroste s tou starou, odumřelou, reálně to tak není víceletá plodnice, ale jednoletá, podobně jako například imperfektní stadium rezavce datlího...
ale k jistotě by to chtělo rozříznout
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
Zaslal: st 09. ledna 2013 13:50 |
 |
|
To Joeking: S tím přirůstáním u "jednoleté" plodnice mi to úplně nesedí. Tu houbu fotím už sedmý rok a v podstatě je pořád stejná! Jen barvy měla živější. Ty sedmileté přírůstky by přece měly být někde vidět. Tady je fotka z února 2006. I když teď vidím, že nahoře asi přece jen trochu narostla. Ovšem víceletá naroste taky...
Ale jak už jsem psal Josefovi, ten dub už asi dlouho nevydrží. Až padne, nebo ho možná dřív pokácejí, nebude problém část, nebo i celou plodnici zachránit. Ovšem pouze v tom případě, že ho neodklidí dřív, než se o tom dozvím.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: ne 31. března. 2013 11:08 Předmět: záhada vyluštěna |
 |
|
Jedná se o síťkovec dubový (Daedalea quercina). Koncem března t.r. jsem díky laskavosti kolegy a přítele mykologa Krakena získal kus plodnice tohoto choroše (Obr.1 a 2). Byl odříznut při jarním ošetřování dřevin v lesoparku u Klášterce nad Ohří. Určení podle makroskopických znaků nedělalo žádné potíže. Přesto jsem, pro jistotu a vyloučení všech podezření stran bezuzdého amatérismu, požádal o konsultaci odborníka (doc. J.Vlasák). Ten mrknutím oka během jediné pikosekundy správnost determinace potvrdil. A dodal, že kontrola mikroskopem je v tomto případě zbytečná. Na výtrusy narazíme mimořádně vzácně (asi se objevují úzce sezónně) a jinak je tento jediný evropský druh rodu Daedalea prakticky nezaměnitelný.
Vše to dokládá ošidnost určování hub podle fotografií. Ještě přidám jedno chabé foto (Obr.3) síťkovce dubového z Hluboké nad Vltavou, z dubu na hrázi rybníku Zvolenov. (V pravé části obrázku je ohňovec statný). Jedná se o srostlici klobouků o celkové velikosti 50-60 cm, ve výšce asi 6 m nad pahýlem po ulomené mohutné větvi. Dost dlouho nebylo jasné, co je to za houbu. Vylézt se k ní nedá, fotoaparát to moc kvalitně nepřiblíží. Trochu pomohl až dalekohled.
|
133.82 kB |
 |
Klášterec nad Ohří, březen 2013, vzorek |
|
 |
|
Obr.1.JPG |
|
115.95 kB |
 |
Klášterec nad Ohří, březen 2013, vzorek |
|
 |
|
Obr.2.JPG |
|
165.72 kB |
 |
Hluboká nad Vltavou, 27.3.2013, dub |
|
 |
|
Obr.3.JPG |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
Zaslal: ne 31. března. 2013 12:52 |
 |
|
Josefe, díky za odhalení dlouholetého omylu a rovněž za laskavé označení mé maličkosti jakožto mykologa. Tento titul si dozajista nezasloužím, maximálně tak mykofil!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Joeking

|
Zaslal: po 01. dubna 2013 21:39 |
 |
|
No tedy
Musím říct, že jsem tuhle houbu snad nikdy neviděl na živém stromě, tak mě to ani nenapadlo, člověk se pořád učí
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|