Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 18. března. 2012 17:27 Předmět: Re: Urnula craterium - Urnička pohárová |
|
|
ne 18. března. 2012 17:21 Jirka Kohl napsal: |
Dnes jsem našel několik pěkných "urniček" |
Jsou krásné. Já jsem je ještě neviděl. Byl jsem nedávno zaveden na jejich lokalitu, ale nepovedlo se je najít.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mařena
|
Zaslal: po 14. ledna 2013 19:07 Předmět: Urnula craterium - Urnička pohárová |
|
|
Zdravím všechny, již na konci listopadu minulého roku, přesněji řečeno 26. listopadu sem při cestě ze školy objevil trojičku miniaturních Urnulek, říkal sem si, že je to asi náhoda, páč je to opravdu vzácná houba, no ale postupem času jsem jich tam začal objevovat víc a víc a minulý týden jsem jich tam napočítal už 26 a stále lezou nový na svět. Nevím kolik lokalit je do dnešního dne popsanejch, vím kde na ně v Praze jsou lokality, ale domnívám se, že tuhle ještě nikdo neobjevil Věřím i v přítomnost Ohnivce zimního, kdyby chtěl náhodou někdo udělat větší výzkum rád ho tam zavedu já na to nemám bohužel moc času, páč mám zkouškový Zde je ukázka jednoho, kterýho sem narychlo vycvak, už nyní má kolem 6 cm, vypadá to že je dobře živenej, jinak je tam už velká skupinka po 6.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 14. ledna 2013 20:39 |
|
|
Cestou za školy? To jako někde v "centru" Prahy rostou, ju? Pokud je to poblíž Dejvic, rád se tam s tebou projdu, ale teď pod sněhem asi vidět nebudou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: út 15. ledna 2013 22:43 |
|
|
Bude mi ctí i potěšením, Mařeňáku!
Napiš mi do SZ, co a jak a pak taky, na co mám Tebe recipročně vzít já Tebe!
Díky!
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak_exhumovaný Anonymní
|
Zaslal: so 19. ledna 2013 2:58 Předmět: Seriózní výzkum |
|
|
Zdravím tě, Mařeno, pokud jsi výzkumem myslel seriózní průzkum lokality, tak doporučuji ještě zvážit veřejnou publikaci lokality. Uvedu dva důvody. Za prvé, tento druh je uveden v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený (CR). Jeho lokality je tedy vhodné chránit, přičemž mezi dobré způsoby ochrany ochrany patří i utajení lokalit před veřejností. To platí zejména u lokalit, nacházejících se mimo zákonem chráněná území s omezeným nebo zakázaným vstupem, tj, především NPR. Za druhé, výzkum hub Prahy provádí kontinuálně již více než 10 let na základě přiděleného grantu Česká mykologická společnost. Zpracovatelé z jejích řad budou vděčni za každý zajímavý tip. Pokud máš zájem o seriózní spolupráci, kontakt na mě či další lidi z ČMS najdeš zde: http://www.myko.cz/o-spolecnosti/.
Radim Dvořák
Česká mykologická společnost
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
|
Návrat nahoru |
|
|
hanýžka
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 28. února 2014 19:55 |
|
|
po února 24, 2014 3:18 pm hanýžka napsal: |
Konečně se mi po skoro 14 dnech podařilo vytáhnout z mobilu fotku urničky. Někdo kvůli ní cestuje stovky kilometrů, mě na ni upozornil Pavel Brůžek s Martinem Mičkou, že nám roste na nádvoří muzea. Samozřejmě to byla bouda, našel je Pavel s Mařenou úplně jinde a nám přivezl z nové lokality do muzea exsikát. Akorát jednu nevýhodu to má, neměla jsem s sebou foťák, tak snad se neurazíte kvalitou fotek. Ta příhoda by neměla zapadnout, první šok stál za to. |
První co mi projelo hlavou při pohledu na fotku: "Divný habitat"
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 29. března. 2015 12:40 |
|
|
Jak vlastně urničky rostou? Je to jako u ohnivců, které začnou vytvářet plodnici pozdě na podzim a ta postupně roste přes zimu až do jara, nebo je to jako u jiných hub, kde je životnost plodnic krátká a průběžně dorůstají nové?
V literatuře jsem to nenašel a docela by to pomohlo při hledání - alespoň v tom, jestli se má smysl během jedné sezóny na lokalitu vracet - tedy pokud tam při jedné návštěvě nebyly, jestli ještě mohou další dorůst, nebo je pro danou sezónu konec.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Hercuus
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: po 30. března. 2015 16:01 |
|
|
Párkrát jsem je viděl a spíš si myslím, že rostou delší dobu, podobnou asi jako ti ohnivci, jak píšeš. Pokud nenajdeš na lokalitě žádnou v prosinci, tak bych to zkusil v únoru, pak ještě v březnu, nebo v dubnu, ale v dubnu už bude nejspíš po nich. Hledaj se ale hůř než ohnivci .. zaměř se na teplejší oblasti s jilmy, případně s jasany, ideálně s dostatkem padlých trouchnivělících klacků a klacíků a nebo zčernalých pařezů/pařízků .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 30. března. 2015 22:10 |
|
|
Díky. Pokud vím, tak v jižních Čechách urnička doposud nalezená nebyla, takže moje pátrání - zvlášť v letošním nepříznivém roce - je asi docela marný pokus. Teplých lokalit s jilmy nebo jasany je tu velmi málo (jilmy jsou tu vzácné a prakticky vždy rostou jednotlivě). Zkoušel jsem proto hledat spíš pod lískama - hlavně na lokalitách, které jsou známé výskytem teplomilných a/nebo vápnomilných hub. Prozatím jsem jich navštívil pět a ještě mám tři vytipované, ale moc šancí tomu nedávám...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|