Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 09. ledna 2013 16:14 |
 |
|
st 09. ledna 2013 14:59 emil54 napsal: |
Co se databáze druhů týče, tak v ní k dnešku mám 1700 druhů a přidávat neni problém. Pokud by zadavatel druh v db nenašel, jednoduše ho přidá s tím, že se začne zobrazovat až po schválení autorizovaným administrátorem.
Takže databázi mám, ale nevím, jak dalece bude taxonomicky vyhovovat, protože např. chráněné druhy jsou v ní vedeny taxonomicky tak, jak jsou v ČS uváděny, což asi povětšinou neodpovídá současným standardům třídění. Ale to je věc, která jde snadno vyřešit/opravit.
Jinak samozřejmě počítám s tím, že v DB budou všechny druhy, které lze ve středoevropských lokalitách potkat. Otázka spíš je, zda tam zařazovat i exotické druhy, jejichž výskyt je u nás a v okolí téměř s jistotou vyloučen |
1700 druhů??? Tak to je podle mě pro začátek víc než postačující. A to jsou všechno jen tvé vlastní nálezy?
Co se týká té systematiky, tak to by byl asi největší problém. Zvlášť v dnešní době molekulárních metod, kdy se jednotlivé druhy začínají řadit jinam než kde byly desítky let. Já bych to prostě řešil tak, že by tam byl pokud možno co nejnovější název, ale s některými běžnějšími synonymy. Příklad: pařezník pozdní má podle nejnovější systematiky název Sarcomyxa serotina. Ale ve všech atlasech, které mám doma, a i ve většině publikací, je uvádně jako Panellus serotinus. Takže v db by byl prostě název Sarcomyxa serotina se synonymem Panellus serotinus. Synonyma by se mohla zobrazovat třeba po najetí myší nad název houby, v případě vyhledávání by se to ošetřilo jinak (ale to by nebyl tak velký problém). Některým lidem by to určitě dělalo problémy, ale zase předpokládám, že do té databáze by zadávali nálezy spíše lidé seznámenější s tím, že jedna houba může mít více vědeckých jmen, než obyčejní houbaři.
Ale teda když už se tu naťuklo tohle téma, určitě bych byl za to aby v db existoval i český název. V ideálním případě i slovenský _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: st 09. ledna 2013 16:44 |
 |
|
st 09. ledna 2013 15:14 Roman Manak napsal: |
1700 druhů??? Tak to je podle mě pro začátek víc než postačující. A to jsou všechno jen tvé vlastní nálezy? |
 vtipálku
Mých nálezů tam mám pár desítek a u některých si nejsem úplně jist správností zařazení.
Databáze obsahuje převážně jen název a zatřídění, postupně doplňuju z dostupných zdrojů popisy makroznaků.
Příkladně:
kód: |
Gloeophyllum odoratum (Wulf.) Imazeki.
anýzovník vonný
(trámovka vonná)
říše: Fungi - houby
kmen: Basidiomycota
třída: Agaricomycetes - stopkovýtrusé
řád: Gloeophyllales
čeleď: Gloeophyllaceae - trámovkovité
Výskyt:
Po celý rok - poměrně hojně, většinou na smrkových pařezech, řidčeji na jiných jehličnanech, spíše ve vyšších polohách.
Klobouk 3 - 20 cm průměr, 2 - 4 cm silný, zprvu hlízovitý, polokulovitý, bokem nebo spodkem přirostlý. Povrch je zpočátku sametově plstnatý, pak lysý. Barva tlustšího okraje je zprvu zářivě oranžově žlutá, později oranžově hnědá až červenohnědá, střed rezavě hnědý až černý.
Rourky 0.5 až 1.7 cm vysoké, vrstevnaté, houževnaté - ve stáří dřevnaté. Barva hnědě oranžová až okrová.
Dužnina je v mládí korkovitá a šťavnatá, rezavě hnědá, později dřevnatí a tmavne.
Voní velmi výrazně po anýzu, někdy připomíná fenykl. Aroma je patrné i u starých plodnic.
Anýzovník vonný je nejedlý a díky specifické pronikavé vůni i nezaměnitelný. |
Po přepnutí do latiny se ukážou i synonyma, se kterými pracuje i fulltextové vyhledávání - zatím nemám uplně ideálně vyladěné relevanční váhy fulltextu.
Databáze obsahuje (resp. je k tomu uzpůsobena) české, slovenské, německé, anglické názvy - nebránil bych se dalším. Při
nejmenším italštinu a francouzštinu by si to asi zasloužilo. Aplikace by měla umět navigačními prvky hovořit v uvedených jazycích.
Poslal jsem ti na SZ přístup, tak koukni. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 09. ledna 2013 20:23 |
 |
|
Velice hezké, jen co se týká té taxonopmie bych byl střízlivější. Já ve svojí databázi jsem u každého druhu uváděl i čeleď a vyšší taxonomické skupiny, ale v současnosti je to tak dynamické a tak rychle se to mění, že to snad ani nemá smysl. Maximálně, že by to bylo nějakým způsobem propojené třeba s Index Fungorum. Z tama by snad dala nějak jít tahat data. Na najuby.sk se mi zdá, že to tak funguje. Vůbec teda nevím jak je ten IF naprogramovaný, ale možná by takové ty základní věci týkající se taxonomie šly vytahat přes pár řetězcových dotazů v php. Ale ještě jsem to nezkoušel. _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
Zaslal: čt 10. ledna 2013 9:20 |
 |
|
st 09. ledna 2013 19:23 Roman Manak napsal: |
Já ve svojí databázi jsem u každého druhu uváděl i čeleď a vyšší taxonomické skupiny, ale v současnosti je to tak dynamické a tak rychle se to mění, že to snad ani nemá smysl. |
Pokud je to uložené jako stromová struktura, tak stačí přesunout prvek (druh) do jiné větve, všechny nadřazené prvky (čeleď atd) se automaticky dohledají jedním dotazem.
emil54: Můžu se zeptat, jak máte řešená synonyma (myslím návrh databáze)? Před časem jsem to dělala pro spisovatele + různá jejich rodná jména / pseudonymy, tak by mne zajímalo, jestli se to třeba dá udělat nějak jinak. (kdybyste chtěl odpovědět, napište prosím radši na admin@vize.name, ať tu nerozvíjíme off-topic). Děkuju. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 10. ledna 2013 9:33 |
 |
|
čt 10. ledna 2013 8:20 Tori napsal: |
st 09. ledna 2013 19:23 Roman Manak napsal: |
Já ve svojí databázi jsem u každého druhu uváděl i čeleď a vyšší taxonomické skupiny, ale v současnosti je to tak dynamické a tak rychle se to mění, že to snad ani nemá smysl. |
Pokud je to uložené jako stromová struktura, tak stačí přesunout prvek (druh) do jiné větve, všechny nadřazené prvky (čeleď atd) se automaticky dohledají jedním dotazem.
emil54: Můžu se zeptat, jak máte řešená synonyma (myslím návrh databáze)? Před časem jsem to dělala pro spisovatele + různá jejich rodná jména / pseudonymy, tak by mne zajímalo, jestli se to třeba dá udělat nějak jinak. (kdybyste chtěl odpovědět, napište prosím radši na admin@vize.name, ať tu nerozvíjíme off-topic). Děkuju. |
Jasně, máš pravdu. Kdyby to bylo uložené ve formě stromové struktury, pak by případné přesuny nebyly složité (nějaký ten dotaz + možná nějaký regulární výraz a je to OK). _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
Zaslal: st 16. ledna 2013 14:44 Předmět: další možnost vyhledávání |
 |
|
Ještě mi napadlo: Co by se třeba mně dost líbilo, by byla možnost vyhledávat podle kombinace typu lesa nebo konkrétních stromů, typu půdy, případně s omezením na nějaké roční období.
Je mi jasné, že když se houbám člověk dost věnuje, tak si nějak časem zapamatuje, co asi kde může růst ... ale třeba kdybych si mohla procházet v atlase druhy, které rostou jen v listnatém lese na podmáčené půdě, tak bych si je aspoň zčásti zapamovala lépe, než když si listuju v atlase, kde je všechno dohromady a napřeskáčku. Třeba u kytiček (kvetenacr.cz) je to dost fajn, když si můžu nechat vypsat jen třeba všechny modrokvěté rostoucí v červnu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|