Z paličkovice nachové (námele) se izolují alkaloidy používané v porodnictví ke zmírnění krvácení, tlumení křečí a bolesti. V ČR se pěstuje okolo 1500 ha žita infikovaného námelem pro farmaceutické účely. Odpověď má je strohá, ale doufám, že poučná, jasná a užitečná.
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
Zaslal: st 15. června 2011 19:29
Letos jsem si musel vystačit s tím, co najdu na stanovišti, kde jsem loni viděl větší množství námelů na jílku vytrvalém. První jsem 2 ks jsem našel po 10 vteřinách. Pak jsem to tam prolejzal ještě další půl hodiny bezvýsledně. Stromata jsou podstatně menší než na námelu z žita, přece jen ta sklerocia byla nepoměrně menší (do 1 cm) oproti 3 - 4 cm u žita. Nicméně jsem měl přece jen velkou radost, že jsem objevil aspoň něco Námely, co jsem měl schované, mi sežrali slimáci.
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
Zaslal: čt 17. ledna 2013 20:58
st 15. června 2011 18:29 Jan Gaisler napsal:
Letos jsem si musel vystačit s tím, co najdu na stanovišti, kde jsem loni viděl větší množství námelů na jílku vytrvalém. První jsem 2 ks jsem našel po 10 vteřinách. Pak jsem to tam prolejzal ještě další půl hodiny bezvýsledně. Stromata jsou podstatně menší než na námelu z žita, přece jen ta sklerocia byla nepoměrně menší (do 1 cm) oproti 3 - 4 cm u žita. Nicméně jsem měl přece jen velkou radost, že jsem objevil aspoň něco Námely, co jsem měl schované, mi sežrali slimáci.
Parádní. Já už jsem se po nich taky díval, ale zatím i samotný námel jsem viděl jen dvakrát v životě. _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory