Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Penízovka vřetenonohá?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 04. dubna 2013 15:41
  Předmět: Penízovka vřetenonohá?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Občas si procházím svoje úlovky z "lovu beze zbraně". Čas od času tam narazím na otazníky kolem druhu, který "ještě" neznám. Tak i tyto houby, na které jsem zapomněl, abych si je až nyní připomněl. Pro sebe jsem si je určil jako penízovku vřetenonohou. Je to dobře? Hrubý popis: Nalezeno 1. 11. 2012 těsně u Valašského Meziříčí na břehu potoka, který se o kus dál vlévá do Bečvy. Nadmořská výška cca 299 m. Je zde listnatý les - dá-li se tak nazvat pruh nestejné šířky, sestávající ponejvíce z vrb, pak ještě olše, černý bez, ojediněle bříza a javor. Tyto plodnice rostly v čistě vrbové části a tak předpokládám, že z tlejícího dřeva nějaké spadlé (ulomené) vrby. U p. vřetenonohé se udává jako nejčastější hostitelský strom dub. Ty v tomto místě nejsou vůbec (tuším, že se ojediněle vyskytují až o hodný kus dál). Ale myslím, že tu může být i sem tam buk. (Ne přímo v místě nálezu, ale spíše v širším okolí.)

99.35 kB    
DSC00444L6.jpg
   DSC00444L6.jpg

Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 04. dubna 2013 18:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

spíše bych v tom hledal třeba nějakou čepičatku, ale uvidíme, jaké budou i názory jiných Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Teri

PříspěvekZaslal: čt 04. dubna 2013 21:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 04. dubna 2013 18:20 Hercuus napsal:
spíše bych v tom hledal třeba nějakou čepičatku, ale uvidíme, jaké budou i názory jiných Smile

Taky mi to tak připadá, penízovka vřetenonohá je více do hnědočervena, často jakoby flekatá a ten třeň je v bázi zřetelně zašpičatělý. A lupeny jsou volné, kdežto na Tvých fotkách jsou mírně sbíhavé.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 05. dubna 2013 16:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem si projel čepičatky v atlasu (od Hagara, Antonín, Baier) a zde mi žádná nepřipadá byť jen podobná. Možná by to mohla být č. podzimní, ale o té je tu jen kratičká zmínka, takže to je jako nic. Nenašel jsem ji ani zde na DAMyku, když jsem zadal do vyhledavače její název. Ale narazil jsem na obrázek pavučince plyšového (v atlasu HAB) a trochu mě to nahlodalo, zda by to nemohl být i on (...barva kolobouku živě rezavě oranžový, oranžově hnědý až červenavě tmavohnědý ... i popis lupenů celkem souhlasí). Nemáte jej někdo nakoukán?
Teri

PříspěvekZaslal: pá 05. dubna 2013 17:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 05. dubna 2013 16:51 Jiří Novák napsal:
...Ale narazil jsem na obrázek pavučince plyšového (v atlasu HAB) a trochu mě to nahlodalo, zda by to nemohl být i on (...barva kolobouku živě rezavě oranžový, oranžově hnědý až červenavě tmavohnědý ... i popis lupenů celkem souhlasí). Nemáte jej někdo nakoukán?

No tak ten to rozhodně není Wink Ani žádný jiný z pavučinců.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 06. dubna 2013 12:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky, Teri. Přes trochu podobnost jsem to předpokládal. Navíc by měl být pavučinec plyšový vzácný, snad jen v teplejších oblastech maličko hojnější. A při mém "štěstí", že bych trefil vzácnost....?
Neboli další houbička, kterou si do svého minuloročního přehledu (fotohouboknihy či spíše fotohoubosešitu) nedám, protože neznám její jméno....

Teri

PříspěvekZaslal: so 06. dubna 2013 22:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych skutečně šla do nějakých čepičatek (jak psal už Hercuus....). Houby, které se snažíš určit, totiž nemůžeš posuzovat jen podle fotek, musíš hlavně hledat v popisech. Pokud bys šel po popisech, tak Tě nemohlo napadnout určit ju jako pavučinec. Podle fotky je mimo jiné jasně vidět že rostla ze dřeva a tak roste snad jen Cortinarius lignicolus.
Nehledej tedy fotky, ale projdi popisy Wink
hanýžka

PříspěvekZaslal: po 08. dubna 2013 10:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já v tom vidím nějakou kržatku.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 08. dubna 2013 12:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 08. dubna 2013 10:19 hanýžka napsal:

Já teda taky spíš kržatku než čepičatku...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 09. dubna 2013 9:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 08. dubna 2013 12:53 Sley napsal:
po 08. dubna 2013 10:19 hanýžka napsal:

Já teda taky spíš kržatku než čepičatku...

A teď už úplně nevím. Ten pavučinec to byl úlet, to bylo spíš jen, že tonoucí se i stébla chytá. Kržatky ... hhhmmmm. Podle HABu jsem žádnou podobnou nenašel.... Ještě zkusit tady na Damyku.... Po cca hodině výsledek stejný. Neprošel jsem všechny příspěvky, to bych u PC seděl snad 3 dny ......

Naposledy upravil Jiří Novák dne út 09. dubna 2013 10:53, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Teri

PříspěvekZaslal: út 09. dubna 2013 10:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Co třeba úplně obyčejná kržtaka zimní hmm?
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 09. dubna 2013 10:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Může být. Koukal jsem na ni v Datlasu, jednou se mi zdálo, že jo, pak zase že ne .... Asi už z toho i blbnu. Nechávám to otevřené.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru