Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: so 13. dubna 2013 21:52 Předmět: Lesklokorka ?
Nevím si rady s těmito "lesklokorkami", či co to je, tak žádám o rady zkušenějších.
Za poslední půlrok jsem je v okolí bydliště objevil hned na několika místech, na mohutných pařezech smrků, možná už na sedmi pařezech. Všechny ty pařezy se nachází spíše na místech, které jsou v lese a jsou zastíněné okolními stromy, nejedná se tedy o pařezy uprostřed osluněné mýtiny. Plodnice jsem našel jak rozlité, polorozlité, tak kloboukaté, ale nejvíce plodnic bylo polorozlitých. Zpravidla jsem je našel růst z boku pařezů spíše v místech, kde se pařez stýká se zemí, nebo v dutinách uprostřed. Až dnes jsem našel trochu fotogenické plodnice. Velikost kloboukatých a polorozlitých plodnic byla obvykle do 8 cm na šířku klobouku, jen jedna rozlitá plodnice má asi 40 cm na šířku (roste ze spodní strany smrkového vyvráceného pařezu).
Od domu mám plodnice celkem blízko, tak kdyby bylo třeba vědět o plodnicích více informací (např. řez plodnicí, pach, apod.) tak stačí říct, co je třeba udělat a já se tam zastavím.
Otočená plodnice na fotografii je 6x3 cm veliká.
Díky předem za pomoc, chorošovitým se věnuju pouze okrajově
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory