Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
Zaslal: st 08. května 2013 15:33 Předmět: Smrž obecný - Morchella esculenta ??? |
 |
|
Zdravím,
po celé zahradě, zejména v místě, kde máme mulčovací kůru nám začala růst tady ta potvora.
Prosím o určení.
Na 1 m čt. to vychází cca 50 hub. Pokud by se jednalo o smrž obecný (Morchella esculenta) - je tu nějaká možnost ho prodat (nikdo z příbuzných houby nejí)?
V e-shopu jsem našel: Sušené houby : Smrž obecný - Morchella esculenta 100 g. za 1031.00 Kč.
Rád bych se s vámi poradil na dalším postupu, popř. jak nejefektivněji tyto houby ze zahrady odstranit.
Zde přikládám foto:
Předem děkuji za případné odpověd(i),
blueeye |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: st 08. května 2013 16:00 |
 |
|
Zdravím, tento smrž je z okruhu smrže kuželovitého (Morchella conica). Zbavovat se ho nemusíte, príští rok totiž vyroste už jen velmi málo plodnic, nebo žádná.
Pokud chcete houby prodávat, musíte na to mít oprávnění a zkoušky na hygienické stanici. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 08. května 2013 20:58 |
 |
|
Smrže patří mezi nejchutnější jarní houby. Výborné jsou např. plněné masovou směsí (jako třeba na karbanátky) a zapečené na tenkých plátkách špeku nebo slaniny s cibulí. Jako příloha můžou být vařené brambory. Je to trošku piplačka, je naplnit, a to i přesto, že jsou duté.
Jinak, že tyto rostou na mulčovací kůře, tak by to mohl být smrž pražský (morchella pragensis). Ten zřejmě mulčovací kůru zbožňuje.
Známému vyrostly před 4 roky právě na mulčovací kůře, snad na 50-60 plodnic, ale že je tehdy ještě neznal, tak je hodil na kompost. Druhý rok už mu ale neyrostl ani jeden.
Jinak musím pochválit kvalitu fotografií. _________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: st 08. května 2013 21:40 |
 |
|
st 08. května 2013 20:58 Jiří Novák napsal: |
Smrže patří mezi nejchutnější jarní houby. Výborné jsou např. plněné masovou směsí (jako třeba na karbanátky) a zapečené na tenkých plátkách špeku nebo slaniny s cibulí. Jako příloha můžou být vařené brambory. Je to trošku piplačka, je naplnit, a to i přesto, že jsou duté.
Jinak, že tyto rostou na mulčovací kůře, tak by to mohl být smrž pražský (morchella pragensis). Ten zřejmě mulčovací kůru zbožňuje.
Známému vyrostly před 4 roky právě na mulčovací kůře, snad na 50-60 plodnic, ale že je tehdy ještě neznal, tak je hodil na kompost. Druhý rok už mu ale neyrostl ani jeden.
Jinak musím pochválit kvalitu fotografií. |
Morchella pragensis na mulčovací kůře neroste, je to prokázano sekvenací. Smrže ze štěpky představují komplex druhů a podle DNA mají nejblíže k M. conica. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 08. května 2013 22:32 |
 |
|
Jestli tomu dobře rozumím, tak se prokázalo, že M. pragensis není formou M. conica, jak se v některých publikacích uvádělo? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: st 08. května 2013 22:43 |
 |
|
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=55745#55745
něco v tomto příspěvku. Z publikovaných věcí je nejsnadnější se dostat k článku "Štěpkový" smrž - co to je? který vyšel v abstraktech Česlo-slovenské vědecké mykologické konference jako suplementum Mykologických listů. Tam ale není řešena problematika M. pragensis.
Btw. v kterých konkrétně publikacích se uváděl M. pragensis jako forma od M. conica? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 08. května 2013 23:05 |
 |
|
Díky. Z hlavy nevím, kde jsem tu informaci četl, ale vím jistě, že jsem ji četl. Pokud to nebylo v některé z knih, které jsem měl půjčené, tak by se mi to dříve či později mělo podařit dohledat. V případě nálezu poinformuju  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: st 08. května 2013 23:37 |
 |
|
st 08. května 2013 23:05 no-X napsal: |
Díky. Z hlavy nevím, kde jsem tu informaci četl, ale vím jistě, že jsem ji četl. Pokud to nebylo v některé z knih, které jsem měl půjčené, tak by se mi to dříve či později mělo podařit dohledat. V případě nálezu poinformuju  |
jo díky, já jsem to totiž ještě nikdy neslyšela.... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: čt 09. května 2013 1:11 |
 |
|
Smrž pražský může vyrůst ze substrátu pod mulčovací kůrou. Mulčovací kůra kolem smrže pak může budit dojem, že roste z ní a díky ní. Takže s hodnocením- smrž na mulči= není smrž pražský, bych byl opatrný. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: čt 09. května 2013 8:25 |
 |
|
plně souhlasím přd 14 dny jsem je takhle fotil |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: čt 09. května 2013 9:25 Předmět: Smrž obecný - Morchella esculenta ??? |
 |
|
st 08. května 2013 22:43 Teri napsal: |
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=55745#55745
něco v tomto příspěvku. Z publikovaných věcí je nejsnadnější se dostat k článku "Štěpkový" smrž - co to je? který vyšel v abstraktech Česlo-slovenské vědecké mykologické konference jako suplementum Mykologických listů. Tam ale není řešena problematika M. pragensis.
Btw. v kterých konkrétně publikacích se uváděl M. pragensis jako forma od M. conica? |
/// Letos jsem řešil týž problém,u domu na záhonu s pokryvem mulčovací kůry vyrostlo as 15 krásných smržů typu M.conica.Po přečtení popisu druhu v několika publikacích už jsem si už určením jistý nebyl,nalezené plodnice vykazovaly znaky obou "druhů",tj. M.conica i M.pragensis tak zhruba 50 na 50.Až v publikaci "Houby střední Evropy" jsem se dočetl,že...(přibližná citace)... "M.pragensis je některými autory považována za samostatný druh...
ergo: těmi ostatními pouze za varietu M.conica... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|