Zaslal: so 11. května 2013 20:49 Předmět: májovka?
Pěkný večer.
Dá se jen podle fotky vyloučit, že by to byla nějaká jedůvka (např. závojenka olovová)? Vůně je tak zhruba moučná, nikde stopy růžové barvy, takže doufám, že by to mohla být májovka. Rostla v kopřivách u cesty, okolo byla vrba, možná javor, hromada větví z nevímčeho a o kus dál asi třešně.
Díky moc.
Zaslal: so 11. května 2013 20:54
Všechny znaky, které vidím na fotce (včetně hustých lupenů), odpovídají na májovku. Ta moučná vůně, resp. moučně okurková, jak je uvedeno v knihách, není podle mě úplně přesné označení. Když tu začaly, byly cítit tak intenzivně moučně, že to vzdáleně připomínalo až aceton. Po dešti, když vyrazí, jsou tam krom moučné vůně i zemité tóny. V posledních dnech nevoní až tak intenzivně a cítím v nich takový mlženkový podtón.
Osobně bych houby na fotce považoval za májovky a nebál se je sníst - snědli jsme jich letos už několik kilo a žijeme
Děkuju. Počkám pro jistotu do rána, jestli se v lednici některé z nich vypráší, abych vyloučila ty závojenky. Ještě mě napadlo: to tmavnutí klobouku do hněda (vlivem sucha?, slunce?) je specifické pro májovky, anebo se může za nějakých okolností vyskytnout i u nějaké závojenky?
so 11. května 2013 20:54 no-X napsal:
Když tu začaly, byly cítit tak intenzivně moučně, že to vzdáleně připomínalo až aceton.
Zajímavé, tak dlouho se přidává mouka, až je z toho aceton. Já bych to úplně jako mouku nepopsala,.. nicméně asi při porovnání se vzorky, dejme tomu, hřibů, benzínu, jablek a kyseliny dusičné by skutečně ta mouka byla nejblíž.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory