Zaslal: čt 09. května 2013 11:30 Předmět: Choroš voštinový
Dle všech znaků je to on (-hlavbě velké póry sbíhající hluboko na třeň). 8. 5. na Valašsku u Choryně v listnatém lese ( hlavně javory a lípy) na spadlém pahýlu snad javoru. Průměr větší plodnice kolem 8 cm. Barvy asi nebudou nejvěrnější, ač jsem se o to snažil. Musel jsem na PC stahovat ze snímků zelenou barvu (od listí okolních stromů) - foťáky nemívávají vestavěný program k filtraci této barvy už přímo při snímání (jako např. jasno, zataženo, žárovky, zářivky apod.).
JETHRO, zravím tě. Nevím zda jsem určil správně, ale dle VAH (autoři Hagara, Antonín, Baier) by měl mít ch. hlízovitý šupiny na středu klobouku, kdežto ch. voštinový ne. Bráno dle fotografií. A podle toho jsem jej určil.
Projel jsem si i tady na Damyku oba dva tyto choroše a získal akorát zmatek ve své hlavě. Ale zdá se mi, že ch. hlízovitý (dle fotek tu na Damyku), by neměl mít rourky až tak dolu sbíhavé až k bázi třeně. Ale to je jen můj subjektivní názor. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory