Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: pá 10. května 2013 16:51 Předmět: hranice mezi smržem jedlým a smržem obecným
To, že smrže jsou variabilní houby se už dlouho ví a mezi smržem jedlým a smržem obecným (ať už jsou vnímány buď jako samostatné druhy, variety, či formy) je na typických plodnicích jasně zřetelný makroskopický rozdíl. Jeden je bílošedočerný, zatímco druhý je okrově žlutý. Existují však i plodnice netypicky zbarvené, které jsou barevně někde mezi oběma zmíněnými "druhy".
Tyto plodnice, které vidíte na obrázku byly nalezeny v jednom dni na jedné lokalitě v úseku asi 400 metrů v Českém středohoří a myslím, že je zde pěkně vidět ta variabilita jednotlivých plodnic.
Snažil jsem se plodnice nějak chronologicky seřadit od typického smrže jedlého, po typického smrže obecného.
Musel jsem studiovku hodně zmenšovat, abych se vlezl do 200kb, ale v případě zájmu můžu poslat v lepším rozlišení
No a mě by zajímaly názory místních houboznalců, u které plodnice by ještě makroskopicky konstatovali, že se jedná o plodnici, co má blíže ke smrži jedlému a naopak, které plodnice by už považovali spíše za smrž obecný.
Mimochodem je tam jeden malej chyták, ale ten objasnim až časem
Zaslal: so 11. května 2013 18:03
Odborník na smrže tedy nejsem, ale mě to přijde všechno jako smrž jedlý, vyjma čtvrté a poslední fotografie. Na posledním fotu je, řekl bych, smrž obecný.
Co je na čtvrtém obrázku si říci netroufám.
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: pá 17. května 2013 0:14
Díky Honzo za názor. Já jsem je pracovně zařadil jako smrž jedlý, kromě posledních 3 fotek, u kterých jsou podle mě plodnice makroskopicky spíše blíže ke smrži obecnému. Plodnice na 4 fotce je asi zase nějaká variabilní odchylka smrže jedlého.
Teď ještě objasním ten chyták.. Na čtvrté a páté fotografii zleva je jedna a ta samá plodnice focená akorát z jiného pohledu.
Teda na čtvrté a páté fotografii zprava, oprava.
Naposledy upravil Hercuus dne so 18. května 2013 14:11, celkově upraveno 1 krát
Díky Honzo za názor. Já jsem je pracovně zařadil jako smrž jedlý, kromě posledních 3 fotek, u kterých jsou podle mě plodnice makroskopicky spíše blíže ke smrži obecnému. Plodnice na 4 fotce je asi zase nějaká variabilní odchylka smrže jedlého.
Teď ještě objasním ten chyták.. Na čtvrté a páté fotografii zleva je jedna a ta samá plodnice focená akorát z jiného pohledu.
Aniž jsem četl toto tvé vyjádření, napadlo mne při prohlídce této tvé "fotosmržogalerie", že 4. a poslední fotka musí být asi něco jiného, protoože jsem si všiml, že smrž(e) na těchto fotkách mají jinou strukturu žebrování. Dle mne může na těchto snímcích být i jiný druh. Ale to je jen můj dohad. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory