Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Coprinus comatus var. excentricus Bogart 1976 ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
J. Č.

PříspěvekZaslal: so 25. května 2013 23:48
  Předmět: Coprinus comatus var. excentricus Bogart 1976 ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nestáva sa často, aby som mikroskopoval hnojník obyčajný - Coprinus comatus, obzvlášť ak ide o plodnice väčšieho vzrastu, nájdené v tráve a nejedná sa o revíziu herbárových položiek. Málokedy sa dá zapochybovať o tom, že je to tento druh a strácať čas s jeho mikroskopickým overovaním som doteraz považoval za neúctu k ostatným zberom, ktoré si z hľadiska mikroskopovania zaslúžia väčšiu pozornosť. Môj pohľad na problematiku druhov z okruhu C. comatus sa však zmenil 23. 5. 2013 počas jednej z mojich mykologických expedícií do hlbín Malých Karpát. Tentokrát som si za cieľ mojej vychádzky vybral vrch Vápenné (549,7 m n. m.) neďaleko horárne Zabité, ležiacej 4 km od obce Doľany. Na lokalitu som sa vybral s nádejou, že objavím nejaké zaujímavé druhy na hranici vápencovej oblasti, ktorá je pre nás Bratislavčanov dosť vzácna. Cestou na vrch rástli bežné druhy, prevažne drevné saprofyty, no prekvapivo už aj Macrolepiota procera, čo je vzhľadom na posunutú jar v našich končinách dosť pozoruhodné. Na samotnom vrchole kopca som si huby začal všímať až po občerstvení a načerpaní ďalších síl. Na trávnatej plošine s vystúpenýcmi skalami, som v tesnom susedstve objavil poľničku polguľovitú - Agrocybe pediades a jednu plodnicu hnojníka, ktorý som na prvý pohľad zaradil do rodu Coprinus, teda medzi druhy z okruhu C. comatus, patriace do čeľade Agaricaceae. Plodnica však bola nezvyčajne malého vzrastu, takže bola namieste špekulácia, či nejde o niektorý z podobných druhov, ktoré boli opísané pomerne nedávno.

Klobúk bol 35 mm vysoký a 20 mm široký, hlúbik 40 mm dlhý a 7 mm hrubý. Prsteň so šírkou 1-3 mm sa nachádzal v spodnej tretine hlúbika. Dužina nemala obzvlášť nápadnú vôňu ani chuť. Ostatné znaky s výnimkou spomínaného útlejšieho vzrastu sa nijako neodlišovali od C. comatus.

Čo sa týka mikroskopických znakov, tam bola tá odlišnosť výraznejšia, hlavne u výtrusov:

Výtrusy elipsoidné až vajcovité, hladké, vo svetelnom mikroskope sivočierne, priesvitné, mnohé v cytoplazme so zrnitým obsahom, bez výrazných tukových kvapiek, s výrazne excentrickým klíčnym pórom, s veľkosťou 11-18 × 7,5-10,25 ?m, priemerné hodnoty 15,68 × 9,06 ?m; Q = 1,46-2 (priemer 1,72). Meranie prebehlo na vzorke 30 výtrusov.

Pleurocystidy ani pravé pracky som nenašiel.

Cheilocystidy mali veľmi variabilný tvar a veľkosť, väčšinou boli široko kyjakovité až vrecovité alebo akoby široko fľašovité, vzácne takmer guľovité až piškótovito predĺžené, často nesúmerné, bezfarebné, 28-97 × 18-35 ?m veľké.

Velum zložené z dlhých vláknitých až valcovitých, bezfarebných a tenkostenných buniek s priemerom od 3 do 27 ?m.

Pre Coprinus comatus var. comatus sa v literatúre uvádzajú nasledovné hodnoty:

výtrusy: veľkosť 8,8-12,8 × 6,9-9,3 ?m, klíčny pór centrálny až trochu excentrický (Uljé Coprinus site) http://www.grzyby.pl/coprinus-site-Kees-Uljee/species/comatus_.htm
veľkosť 10-14 × 7-9 ?m (Dissing, Lundqvist: Nordic Macromycetes, 1992)
veľkosť 10-13 × 6,5-8 ?m (Vesterholt: Funga Nordica, 2008)
veľkosť 8-14 × 6-8 ?m, klíčny pór centrálny (Bender) http://www.bender-coprinus.de/coprinus/schl_coprinus.html#a
Podľa rôznych určovacích kľúčov sa druhy z rodu Coprinus rozdeľujú do dvoch skupín na základe umiestnenia klíčneho póru:

Uljé http://www.grzyby.pl/coprinus-site-Kees-Uljee/species/Coprinus.htm#H1 uvádza tri druhy, pričom len C. sterguilinus má výtrusy väčšie ako 15 ?m, dosahujú však dĺžku 17-26 × 10-15 ?m, čo sa hodnotami vymyká môjmu nálezu, navyše tento druh má výtrusy s klíčnym pórom len mierne excentrickým a rastie na truse (hlavne konskom).

Vesterholt vo Funga Nordica (2008) uvádza len dva druhy, ktoré už boli spomenuté - C. comatus a C. sterquilinus, v Nordic Macromycetes (1992) sú uvedené tiež len tieto dva druhy.

Viac druhov uvádza na svojej webstránke Bender http://www.bender-coprinus.de/coprinus/schl_coprinus.html#a . Druhy, ktoré nerastú na zvieracom truse a majú excentrický klíčny pór, má uvedené tri:

Ako vidno, výtrusy druhu C. palmeranus len vzácne dosahujú veľkosť 12 × 7 ?m.
U hnojníka C. levisticolens sú taktiež menšie, dosahujú veľkosť nanajvýš 14,5 × 8,5 ?m a hýfy vela sú majú len polovičnú hrúbku oproti môjmu zberu.
Vari najbližšie je hnojník Vošoustov - Coprinus vosoustii s veľkosťou výtrusov 16-19 × 11-12 ?m (tieto hodnoty sú zrejme prevzaté od Piláta), Pilát však v knihe Naše houby II (1959) cheilocystidy opisuje ako "kulovité nebo kulovitě vejčité" s veľkosťou 30-45 ?m (Bender uvádza veľkosť 20-60 × 15-25 ?m). Významným znakom má byť výrazná zostávajúca 6-9-laločná mäsitá hviezda na temene klobúka, pripomínajúca otočenú plodnicu Astraeus hygrometricus, čo u môjho nálezu tiež viac-menej chýba.

Moje pátranie pokračovalo v časopise Mycotaxon 4 (1) z roku 1976, ku ktorému som sa dopracoval cez link v nejakom diskusnom fóre. Článok od Bogarta pojednáva o amerických druhoch z okruhu "comatus". Autor v článku opisuje osem nových druhov a tri variety. Jednou z variet je aj Coprinus comatus var. excentricus, ktorá sa od tej klasickej líši práve väčšími výtrusmi s excentrickým klíčnym pórom. Na strane 238 v bode L určovacieho kľúča http://www.cybertruffle.org.uk/cyberliber/59575/0004/001/0238.htm Bogart píše "Germ pores of spores very eccentric in position, spores 14.0-18.0 ?m long". Opis sa nachádza na strane 274 http://www.cybertruffle.org.uk/cyberliber/59575/0004/001/0274.htm, nákres výtrusov o stranu skôr http://www.cybertruffle.org.uk/cyberliber/59575/0004/001/0273.htm .

Ak je teda môj zber správne určený, otázkou zostáva, ako je táto varieta u nás rozšírená. Doteraz som totiž počul len o var. ovatus. Veľkosť výtrusov a umiestnenie klíčneho póru je u var. excentricus natoľko výrazným znakom, že mikroskopicky by bolo možné prípadné položky pomerne jednoducho identifikovať alebo porovnávať s nálezmi C. vosoustii na základe tvaru a veľkosti cheilocystíd či veľkosti priemeru hýf vela. Otázna je aj fylogenetická príbuznosť tejto variety s klasickou a ďalšími podobnými druhmi. Odporúčam preto všímať si tieto hnojníky aj pod mikroskopom a každý takýto podozrivý nález čo najpodrobnejšie dokumentovať.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
J. Č.

PříspěvekZaslal: po 27. května 2013 0:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nejako mi to po opakovaných problémoch s odoslaním nepripojilo obrázky, tak ich posielam dodatočne. Asi to nepodporuje príliš dlhé príspevky. Smile

92.83 kB    
výtrusy - 1 dielik = 1 ?m
výtrusy.jpg
   výtrusy.jpg

170.71 kB    
lokalita nálezu, vrchol kopca "Vápenné" (549,7 m n. m.), vápencové podložie
lokalita.jpg
   lokalita.jpg

197.62 kB    
domnelý Coprinus comatus var. excentricus Bogart na lokalite Doľany-Zabité "Vápenné", v tráve, 23. 5. 2013, leg. J. Červenka
Coprinus comatus var. excentricus.jpg
   Coprinus comatus var. excentricus.jpg

79.26 kB    
nákres mikroznakov: Sp - výtrusy, Ch - cheilocystidy, Ve - velum, Ba ? bazídiá
C. comatus var. excentricus micro.jpg
   C. comatus var. excentricus micro.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru