Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
kalichovka? špička?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. května 2013 17:35
  Předmět: kalichovka? špička?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velmi drobný porost plodniček, kloboučky max. 5 mm, spíš méně. Bělavé, uprostřed přecházejí k hnědé. Třeně vláskově jemné, odhadem do půl milimetru průměr, téměř celé tmavé, jen horní partie světlá. Skupinka vyrůstala z opadu pod duby (listí, větvičky) ze slupky starého žaludu.

Hledal jsem kolem špičky kolovité a kalichovky Swartzovy, ale nic vizuálně identického se mi dopátrat nepodařilo.

198.08 kB    
26. květen 2013, hráz pod duby
SDIM1477_900.jpg
   SDIM1477_900.jpg

Naposledy upravil no-X dne po 27. května 2013 14:15, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 26. května 2013 19:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Téměř stoprocentně bych šel do nějaké špičky... takhle vzhledově mi nejpravděpodobnější přijde špička kolovitá - Marasmius rotula. Kalichovku Schvartzovu znám z mechatých míst a ta má třeň zbarvený "obráceně", jakože tmavá barva je na vrcholu třeně a směrem k bázi je světlejší. A celkově je jiná.
Pomohl by pohled na připojení lupenů ke třeni Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Teri

PříspěvekZaslal: ne 26. května 2013 19:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky jsem pro špičku kolovitou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. května 2013 20:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska už asi další fotku neudělám. Uvidím zítra, jestli z houby něco zbyde Smile Prošel jsem několik desítek (možná stovek) snímků špičky kolovité, ale u žádné z klobouku takhle nevylézají lupeny. Netuším, do jaké míry je tenhle znak relevantní.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: ne 26. května 2013 20:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 26. května 2013 20:28 no-X napsal:
Dneska už asi další fotku neudělám. Uvidím zítra, jestli z houby něco zbyde Smile Prošel jsem několik desítek (možná stovek) snímků špičky kolovité, ale u žádné z klobouku takhle nevylézají lupeny. Netuším, do jaké míry je tenhle znak relevantní.

Co myslíš tím "nevylézají lupeny"? Jako že dělají ty vroubky na povrchu klobouku? To ale ona dělá často Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. května 2013 21:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nene, myslel jsem něco jiného. Na fotkách š. kolovité, kde je klobouk zachycený z boku, nejsou vidět lupeny - nepřesahují spodní okraj klobouku. Tady sahají hluboko pod okraj:

Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 26. května 2013 22:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Stejnak bych v tom nic jiného než špičku nehledal a to, že má takhle "kalichovkovitě" vylezlý lupeny bych viděl jako něco možná normálního. Já bych jí prostě makroskopicky říkal špička a pracovně špička kolovitá Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. května 2013 22:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Fajn, díky... Pokud přežije do zítra, přihodím sem fotku lupenů a vezmu jí odpoledne do poradny Smile

//tak nevím, jestli zítra bude co fotit nebo určovat, už teď vypadá dost zoufale
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 27. května 2013 14:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zabalil jsem je na noc do vlhkého ubrousku a kupodivu jsou zase jako nové. Kloboučky zespodu vypadají opravdu spíš jako u špičky kolovité, jen ty lupeny sestupují nezvykle nízko:

//překlep opraven

194.39 kB    
Špička kolovitá? Detail
SDIM1487_900.jpg
   SDIM1487_900.jpg

Naposledy upravil no-X dne po 27. května 2013 14:15, celkově upraveno 1 krát
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 27. května 2013 14:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Špička kolovITÁ, ne kolová Smile Jinak, je to jasně ona.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru