Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jakýsi rosol
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 28. května 2013 10:13
  Předmět: Jakýsi rosol
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyto rosolovité plodnice jsem našel včera ve smíšením lese v úseku kde rostou samé lípy. Jiné stromy jsou až o kus dál. Na pahýlu větve, která má průměr asi 3 - 4 cm. Přesto, že okolo jsou lípy, tak mám dojem, že pahýl je bukový (jen dojem). Zdá se, že sousedící plodnice spolu srůstají. Usuzuji na nějakou rosolovku, nicméně ve VELALHUBu se mi ji nepovedlo dohledat. Barva na fotografii je totožná se skutečným zbarvením, taková světlá šedobéžová. Valašsko, Zašová, asi 387 m.n.m.

98.19 kB    
DSCN1539L.jpg
   DSCN1539L.jpg

Hercuus

PříspěvekZaslal: út 28. května 2013 10:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ta větev je podle mě lipová a plodnice na ní jsou z velkou pravděpodobností černorosol chrupavčitý - Exidia cartilaginea. Mohl by to být i jiný černorosol (např. č. bílý), ale ten chrupavčitý mi přijde nejpravděpodobnější. Ještě by to také mohla být třeba světlá forma rosolovky mozkovité - Tremella mesenterica
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 28. května 2013 11:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Větev může být i lipová. Nepopírám to. černorosol chrupavčitý neznám. Nemám jej nikde vyobrazen. Koukl jsem na NET a taky bych řekl, že je to on. Ta světlá forma rosolovky mozkovité mě také napadla, ale nejsem si tím příliš jist..
Hercuus

PříspěvekZaslal: út 28. května 2013 12:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ten černorosol chrupavčitý znám právě z lipových větví, zatímco tu světlou formu rosolovky jsem viděl jen jednou na dubové větvi. Černorosol chrupavčitý je málo publikovaný druh, toho jsem si všiml už dřív. Dokonce je i v červeném seznamu, ale myslím, že nebude až tolik vzácný a že v příštím vydání červeného seznamu ho možná už neuvidíme.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru