Zaslal: út 28. května 2013 10:13 Předmět: Jakýsi rosol
Tyto rosolovité plodnice jsem našel včera ve smíšením lese v úseku kde rostou samé lípy. Jiné stromy jsou až o kus dál. Na pahýlu větve, která má průměr asi 3 - 4 cm. Přesto, že okolo jsou lípy, tak mám dojem, že pahýl je bukový (jen dojem). Zdá se, že sousedící plodnice spolu srůstají. Usuzuji na nějakou rosolovku, nicméně ve VELALHUBu se mi ji nepovedlo dohledat. Barva na fotografii je totožná se skutečným zbarvením, taková světlá šedobéžová. Valašsko, Zašová, asi 387 m.n.m.
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: út 28. května 2013 10:41
ta větev je podle mě lipová a plodnice na ní jsou z velkou pravděpodobností černorosol chrupavčitý - Exidia cartilaginea. Mohl by to být i jiný černorosol (např. č. bílý), ale ten chrupavčitý mi přijde nejpravděpodobnější. Ještě by to také mohla být třeba světlá forma rosolovky mozkovité - Tremella mesenterica
Větev může být i lipová. Nepopírám to. černorosol chrupavčitý neznám. Nemám jej nikde vyobrazen. Koukl jsem na NET a taky bych řekl, že je to on. Ta světlá forma rosolovky mozkovité mě také napadla, ale nejsem si tím příliš jist.. _________________ JGLN
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: út 28. května 2013 12:06
ten černorosol chrupavčitý znám právě z lipových větví, zatímco tu světlou formu rosolovky jsem viděl jen jednou na dubové větvi. Černorosol chrupavčitý je málo publikovaný druh, toho jsem si všiml už dřív. Dokonce je i v červeném seznamu, ale myslím, že nebude až tolik vzácný a že v příštím vydání červeného seznamu ho možná už neuvidíme.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory