Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: čt 29. září 2011 20:57 |
|
|
No teď když jsi to zvětšil, tak je to určitě královák - já myslel že to je červenej třeň a on je to požerek.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
|
Zaslal: út 14. srpen 2012 6:43 |
|
|
Haúúú, jedu tam.....kdy vyrážíme?
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 15. září 2012 9:27 |
|
|
Narazil jsem na dvě odlišné informace - podle jedné se hřib jmenuje královský, protože:
citace: |
Přízvisko královský je ale odvozeno od názvu originální lokality, kterou je Královská obora v Praze, dnes známá jako Stromovka. |
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/houby/barevny-svet-hribu/?pid=3718
jinde ale čtu, že:
citace: |
Jako druh byl dokonce popsán podle exemplářů sbíraných v pražské oboře Hvězda. |
http://lesveskole.terezanet.cz/downld/40.pdf
Netušíte, co z toho je pravda? Nebo je pravda obojí, známý byl z Královské a popsán z Hvězdy (to mi zní trochu divně)?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: út 18. září 2012 9:30 |
|
|
V orig. popisu se píše, že plodnice byly nalezeny v místě "Tiergarten Stern" Rok popisu je z r. 1831. (viz obr. 2). Z jiné knihy vydané přibližně v té stejné době se dozvíme, že tento termín se používal pro letohrádek Hvězda (viz obr. 1), která již od svého vzniku sloužila jako královská honitba a slovo Tiergarten bylo vlastně tehdejším německým ekvivalentem pro slovo Obora (=obora Hvězda). Interpretace, že byl popsán podle ex. nalezených v Královské oboře (dnes Stromovka) - odtud také něm. název Königsröhrling (König= německy král) je podle mého názoru mylná. V orig. popisu je napsáno, že druhové jméno (ale nsjem zdatný němčinář, tak mne kdyžtak opravte) od královského města Praha , jak bývalo tehdy také nazýváno (viz. obr. 3). Jinak dodnes můžete v oboře hvězda najít např. B. appendiculatus, B. radicans, což spíše napovídá výskytu tohoto druhu v minulosti.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: út 18. září 2012 19:22 |
|
|
Velmi pěkně vysvětleno Michale, sama jsem tom již několikrát přemýšlela
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 18. září 2012 20:13 |
|
|
Díky za informace.
/edit: teď koukám na originální znění a "k. Thiergarten Stern" podle mě znamená "königliche Thiergarten Stern" (možná mám blbě koncovku), tedy královská obora Hvězda. On tedy skutečně pochází z královské obory, ale jiné královské obory, než se nyní leckde uvádí. Pak už to dává úplný smysl
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: út 18. září 2012 22:01 |
|
|
út 18. září 2012 21:13 no-X napsal: |
Díky za informace.
/edit: teď koukám na originální znění a "k. Thiergarten Stern" podle mě znamená "königliche Thiergarten Stern" (možná mám blbě koncovku), tedy královská obora Hvězda. On tedy skutečně pochází z královské obory, ale jiné královské obory, než se nyní leckde uvádí. Pak už to dává úplný smysl |
Tu koncovku máš skutečně špatně, správně je to königlicher Tiergarten ( to "h" se už ve slově Tier nepoužívá ), ale jinak je tvoje dedukce určitě správná. To k. je zcela jistě zkratka pro "královská". I když teď jsem si všiml, že v tom prvním úryvku je napsáno císařská obora Hvězda. Ale ono se vždy psalo c. a k., tedy k. und k.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
Zaslal: út 18. září 2012 22:48 |
|
|
út 18. září 2012 10:30 Michal Mikšík napsal: |
V orig. popisu se píše, že plodnice byly nalezeny v místě "Tiergarten Stern" Rok popisu je z r. 1831. (viz obr. 2). Z jiné knihy vydané přibližně v té stejné době se dozvíme, že tento termín se používal pro letohrádek Hvězda (viz obr. 1), která již od svého vzniku sloužila jako královská honitba a slovo Tiergarten bylo vlastně tehdejším německým ekvivalentem pro slovo Obora (=obora Hvězda). Interpretace, že byl popsán podle ex. nalezených v Královské oboře (dnes Stromovka) - odtud také něm. název Königsröhrling (König= německy král) je podle mého názoru mylná. V orig. popisu je napsáno, že druhové jméno (ale nsjem zdatný němčinář, tak mne kdyžtak opravte) od královského města Praha , jak bývalo tehdy také nazýváno (viz. obr. 3). Jinak dodnes můžete v oboře hvězda najít např. B. appendiculatus, B. radicans, což spíše napovídá výskytu tohoto druhu v minulosti. |
Pokusím se ten třetí úryvek přeložit...
Tato výtečná pórnatá houba ještě nenašla v systému mykologů své místo ani jméno, proto jsem si jí dovolil podržet tak, jak jí ráčí nazývat lid v blízkosti Prahy, totiž královská houba. Je to jedna z větších hub a dosahuje výšky 7 až 8 palců.
Naposledy upravil Kraken dne st 19. září 2012 11:08, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 19. září 2012 8:15 |
|
|
Kraken: Díky za upřesnění. Ještě jsem si všiml, že v následujícím výčtu lokalit je uvedeno mj. "...bei Königsaal". Což by teoreticky taky mohlo souviset s původem názvu. Königsaal je česky Zbraslav.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
Zaslal: st 19. září 2012 11:26 |
|
|
st 19. září 2012 9:15 no-X napsal: |
Kraken: Díky za upřesnění. Ještě jsem si všiml, že v následujícím výčtu lokalit je uvedeno mj. "...bei Königsaal". Což by teoreticky taky mohlo souviset s původem názvu. Königsaal je česky Zbraslav. |
Zkrátka, těch Königů se tam motá víc. V tom posledním úryvku je celkem jasně napsané, že byl použit lidový název a můžem se jen dohadovat, z čeho ten vznikl. Může souviset s místem výskytu, ale třeba se jim ta houba jen zdála být majestátní svým vzhledem...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mařena
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 30. května 2013 15:38 |
|
|
Nádhera, gratulace. To skoro vypadá, že ani nepotřebujou extrémní teploty jako spíš hodně vysokou vlhkost. 25 °C bylo za poslední tři týdny překročeno jen 2× (v obou případech to bylo 26 °C), za to vody spadlo hafo.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|