Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Tori Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: čt 30. května 2013 10:42 |
 |
|
Já bych řekl, že je to ona. Ty makroznaky jsou zřetelné.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
Zaslal: čt 30. května 2013 11:07 |
 |
|
Děkuju za potvrzení. Ještě dotaz - v DAtlasu i Velahubu se píše, že tahle varieta je vzácná, nicméně v Červ.seznamu není. Jak to s ní tedy je - celkově vzácná, ale na svojí lokalitě hojná, či jinak?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: čt 30. května 2013 11:30 |
 |
|
Černolupen krvavý také roste dosti vzácně a v Červeném seznamu není Roste vzácně neznamená, že je vzácná. Někde neroste vůbec, může růst na málo lokalitách, některé roky na lokalitě kde roste může být hojnější, ale některé roky se neobjeví vůbec, nebo, v neposlední řadě, může být přehlížena i když na dané lokalitě roste. Osobně si myslím, že pohled na vzácný výskyt určitých druhů se v budoucnu přehodnotí a to i z hlediska zveřejnění v Červeném seznamu, díky rozšíření internetu a digitálních fotoaparátů. Zvýšila se tím možnost prokázat, že plno druhů nebylo na ostatních lokalitách dříve zdokumentováno, nebo byly přehlíženy. Pokud druhy ubydou z Červeného seznamu z tohoto důvodu, bude to jen dobře.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
Zaslal: čt 30. května 2013 11:45 |
 |
|
Áha, já jsem si právě výskyt v přírodě a v Červ.sez. nějak spojovala dohromady. Díky za vysvětlení.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 30. května 2013 14:27 |
 |
|
čt 30. května 2013 11:30 DavidusCZ napsal: |
Černolupen krvavý také roste dosti vzácně a v Červeném seznamu není Roste vzácně neznamená, že je vzácná. Někde neroste vůbec, může růst na málo lokalitách, některé roky na lokalitě kde roste může být hojnější, ale některé roky se neobjeví vůbec, nebo, v neposlední řadě, může být přehlížena i když na dané lokalitě roste. Osobně si myslím, že pohled na vzácný výskyt určitých druhů se v budoucnu přehodnotí a to i z hlediska zveřejnění v Červeném seznamu, díky rozšíření internetu a digitálních fotoaparátů. Zvýšila se tím možnost prokázat, že plno druhů nebylo na ostatních lokalitách dříve zdokumentováno, nebo byly přehlíženy. Pokud druhy ubydou z Červeného seznamu z tohoto důvodu, bude to jen dobře. |
Černolupen krvavý v červeném seznamu je A to pod jménem Melanophyllum haematospermum - bedla krvavá
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: čt 30. května 2013 18:39 |
 |
|
Žil jsem v přesvědčení, že tam je Dnes při odpovědi Tori jsem to radši letmo zkoukl a pod mně známým názvem jsem ho neviděl, proto ten lapsus . Nenapadlo mě zkouknout latinské názvy. Díky za upozornění, nicméně nechápu, proč se používají dva, tolik odlišné názvy. Tuším, že i zde je veden jako černolupen krvavý.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 30. května 2013 21:09 |
 |
|
On je veden asi všude jako černolupen krvavý.... nevím proč v červeném seznamu vyšel pod tímto jménem.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: pá 31. května 2013 2:20 Předmět: Re: Zvonkovka |
 |
|
čt 30. května 2013 9:05 Tori napsal: |
Tipuji to na Tarzetta cupularis var. velata, ale nevím, jestli se nedá s něčím zaměnit? Díky za radu.
Lokalita stejná jako u předchozího chřapáče, rostli kousek od sebe. Okraj lesní cesty pod habrovým houštím, Litovelské Pomoraví za Červenkou. |
Jasná zvonkovka číškovitá závojová. Na mojí lokalitě jí nacházím taky společně s chřapáčem Quéletovým. I když letos se zatím objevil jen ten chřapáč...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|