Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Zvonkovka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 9:05
  Předmět: Zvonkovka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tipuji to na Tarzetta cupularis var. velata, ale nevím, jestli se nedá s něčím zaměnit? Díky za radu.

Lokalita stejná jako u předchozího chřapáče, rostli kousek od sebe. Okraj lesní cesty pod habrovým houštím, Litovelské Pomoraví za Červenkou.

82.62 kB    
IMG_6606_crg-sh.JPG
   IMG_6606_crg-sh.JPG

132.21 kB    
29.5.2013
IMG_6604_c.JPG
   IMG_6604_c.JPG
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 10:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych řekl, že je to ona. Ty makroznaky jsou zřetelné.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 11:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuju za potvrzení. Ještě dotaz - v DAtlasu i Velahubu se píše, že tahle varieta je vzácná, nicméně v Červ.seznamu není. Jak to s ní tedy je - celkově vzácná, ale na svojí lokalitě hojná, či jinak?
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 11:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Černolupen krvavý také roste dosti vzácně a v Červeném seznamu není Wink Roste vzácně neznamená, že je vzácná. Někde neroste vůbec, může růst na málo lokalitách, některé roky na lokalitě kde roste může být hojnější, ale některé roky se neobjeví vůbec, nebo, v neposlední řadě, může být přehlížena i když na dané lokalitě roste. Osobně si myslím, že pohled na vzácný výskyt určitých druhů se v budoucnu přehodnotí a to i z hlediska zveřejnění v Červeném seznamu, díky rozšíření internetu a digitálních fotoaparátů. Zvýšila se tím možnost prokázat, že plno druhů nebylo na ostatních lokalitách dříve zdokumentováno, nebo byly přehlíženy. Pokud druhy ubydou z Červeného seznamu z tohoto důvodu, bude to jen dobře.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 11:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Áha, já jsem si právě výskyt v přírodě a v Červ.sez. nějak spojovala dohromady. Díky za vysvětlení.
Teri

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 14:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 30. května 2013 11:30 DavidusCZ napsal:
Černolupen krvavý také roste dosti vzácně a v Červeném seznamu není Wink Roste vzácně neznamená, že je vzácná. Někde neroste vůbec, může růst na málo lokalitách, některé roky na lokalitě kde roste může být hojnější, ale některé roky se neobjeví vůbec, nebo, v neposlední řadě, může být přehlížena i když na dané lokalitě roste. Osobně si myslím, že pohled na vzácný výskyt určitých druhů se v budoucnu přehodnotí a to i z hlediska zveřejnění v Červeném seznamu, díky rozšíření internetu a digitálních fotoaparátů. Zvýšila se tím možnost prokázat, že plno druhů nebylo na ostatních lokalitách dříve zdokumentováno, nebo byly přehlíženy. Pokud druhy ubydou z Červeného seznamu z tohoto důvodu, bude to jen dobře.

Černolupen krvavý v červeném seznamu je Wink A to pod jménem Melanophyllum haematospermum - bedla krvavá
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 18:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Žil jsem v přesvědčení, že tam je Smile Dnes při odpovědi Tori jsem to radši letmo zkoukl a pod mně známým názvem jsem ho neviděl, proto ten lapsus Smile. Nenapadlo mě zkouknout latinské názvy. Díky za upozornění, nicméně nechápu, proč se používají dva, tolik odlišné názvy. Tuším, že i zde je veden jako černolupen krvavý.
Teri

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 21:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

On je veden asi všude jako černolupen krvavý.... nevím proč v červeném seznamu vyšel pod tímto jménem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 31. května 2013 2:20
  Předmět: Re: Zvonkovka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 30. května 2013 9:05 Tori napsal:
Tipuji to na Tarzetta cupularis var. velata, ale nevím, jestli se nedá s něčím zaměnit? Díky za radu.

Lokalita stejná jako u předchozího chřapáče, rostli kousek od sebe. Okraj lesní cesty pod habrovým houštím, Litovelské Pomoraví za Červenkou.
Jasná zvonkovka číškovitá závojová. Na mojí lokalitě jí nacházím taky společně s chřapáčem Quéletovým. I když letos se zatím objevil jen ten chřapáč...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru