Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Kudláček Čestný člen
Založen: 15. 11. 2005 Příspěvky: 564 Bydliště: Hlinsko v Čechách
|
Zaslal: ne 12. června 2011 13:05 |
|
|
10. června 11, 20:26 lesánek napsal: |
I na Vysočině už se na prosluněných teplejších místech objevily |
Nejen na prosluněných místech, ale i v hlubokém vysokém porotu. Jsou nasazené všude jupííí
_________________ Kudla - Houby na Hlinecku |
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
Zaslal: ne 03. července 2011 11:24 |
|
|
Každý rok je iný a kto hubárči pravidelne vie o tom svoje.Iste máte ešte v pamäti augustové hríbobranie,či explóziu lievikov (stročkov) z minulého roku.Raz sú to vysoké bedle po lúkach ktorým sa darí,inokedy kozáky také,či onaké.Huba ktorú bežne nestretneš sa objaví v prekvapivom množstve,akoby sa chcela po dlhšom čase pripomenúť,aby sa na ňu nezabudlo.Takto tu v poliach po skosení ovsa kedysi vyrazila Golierovka slamomilná (Stropharia rugosoannulata) v nevídaných množstvách.Pamätám si suchohríbové roky,kedy hnedáky (Xerocomus badius) rástli o 106 i začiatok októbra spred asi desiatich rokov,keď boli hory vo výške cez tisíc metrov posiate suchohríbnikom zamatovým (Boletellus fragilipes,Xerocomus pruinatus),ktorý nebolo možné vyzbierať.Zakaždým je to iné,nepredvídateľné,jedinečné.Raz hojno,raz ... nič.No a práve s nástupom tejto hubárskej sezóny sa nedá po troch víkendoch ubrániť dojmu,že pri tej hríbokozákovej biede v lesoch jednoznačne kraľujú kuriatka (lišky).Nie že by tu minulé roky nebývali,ale predsa len...v smrečine,bučine,borine i brezine,všade tá istá pesnička -kuriatka.Takýto prudký vhup do novej sezóny dosť prekvapuje,hlavne s ohľadom na vlhkostné pomery,ktoré neboli ktovie čo.A to som už dávnejšie kdesi čítal,že tieto hubky sú priamo závislé na množstve zrážok.Nuž teda...neviem,neviem.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 03. srpen 2011 10:29 |
|
|
ne 12. června 2011 8:52 lesánek napsal: |
Řekl bych, že to bledá nejsíš není. Světlejší barva je způsobená tím, že byly skoro celé zakryté listím. Ale nedaleko jedno místo na lišky bledé mám. |
Bledá to být může, může to být obecná.
Já jsem tyto 2 začal od sebe rozlišovat asi před 14 ti lety. To jsem v České Kanadě hned v příkopu u silnice mezi Matějovcem a Stálkovem našel hodně lišek. Až teprve při jejich krájení do pokrmu jsem si uvědomil, že některé z nich jsou jakoby "vybledlé" od slunka, ale navíc ještě robustnější stavby plodnice. Samotné "vyblednutí" by mne nejspíš nechalo v klidu, ale tady už byly 2 nápadné znaky. Tak jsem začal pátrat a už brzy jsem věděl, že to byly právě lišky bledé. Proto si to pamatuju, že tenkrát jsem je oboje sbíral jen na jednom místě, kde byly promíchány navzájem. Pak jsem se ještě jednou setkal s tím, že v místě, kde rostou jen lišky bledé se (zde na Valašsku) najednou objeví i lišky obecné. A pak zase třeba 3 roky tam potkám jen l. bledou, než l. ob. zase vykoukne. Tolik moje osobní zkušenost s liškami. (má-li někdo zájem, mohu mu popsat oboje lokality)
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
|
Návrat nahoru |
|
|
lesánek
Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
Zaslal: pá 05. srpen 2011 12:43 |
|
|
U mě to bylo ještě minulý týden podobné. Tolik jako ty jsem jich tedy nepřinesl, ale asi 4 kg košík se dal nasbírat asi za hodinku. Tento týden už začaly růst i hřibovité houby.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
lesánek
Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JARIN
Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 01. června 2013 19:48 Předmět: Re: Cantharellus cibarius - Liška obecná |
|
|
so 01. června 2013 15:50 Jiří Véle napsal: |
Už se objevují. |
Jirko, a co je to, co je na této fotce nahoře vpravo od té největš lišky? Tak trochu mi to připomíná nějaký černorosol v mladším stadiu?.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
mara73
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen