Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Vláknice
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 11. června 2013 21:01
  Předmět: Vláknice
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ale jaká? Začervenalá nebo Godyeova? NAlezeno přímo ve ValMezu v parku Botanika těsně vedle jakéhosi křoví. Stromy v okolí lípy. Barvy odpovídají realitě. Třeň po otlačení pomalu cihlově červenal, ale ne moc sytě. Myslím že i otlaky na klobouku se takto zbarvovaly. Jednu plodnici jsem si vzal domů pro určení viz spodní fotka spolu s hřibem modračkou a holubinkou měnlivou. Zajímavostí bylo, že třeň této jedovaté houby byl celý prolezlý larvami hmyzu. Tedy červivý. Do klobouku jsem nekoukal, zda je též červivý. A možná jsem jej měl rozkrojit, když už jsem ji měl doma. Nejprve jsem si ji určil jako vl. začervenalou. Ale pak jsme si všiml Godeyovky a už vrtá červík pochybností. Máte je někdo nakoukány? (opět jedno moje prvourčení.)

104.8 kB    
DSCN1862L4.jpg
   DSCN1862L4.jpg

95.64 kB    
DSCN1866L.jpg
   DSCN1866L.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: út 11. června 2013 21:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vláknice Godeyova je drobnější a na bázi třeně má hlízku. Tohle je vláknice začervenalá nebo-li Patouillardova.

Jen taková poznámka, co je prosímtě podle Tebe zajímavé na tom, že byla červavá??? Confused
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 11. června 2013 22:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teri: "Jen taková poznámka, co je prosímtě podle Tebe zajímavé na tom, že byla červavá???"
Teri, to je spíše narážka na to, s čím se občas setkávám, že mi nějaký "superhoubař" tvrdí: "Když jsou červivý, tak přece nemůžou být jedovatý!" Ale to určitě znáš taky.
A jinak, díky za upřesnění.

Teri

PříspěvekZaslal: st 12. června 2013 7:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 11. června 2013 22:21 Jiří Novák napsal:
Teri: "Jen taková poznámka, co je prosímtě podle Tebe zajímavé na tom, že byla červavá???"
Teri, to je spíše narážka na to, s čím se občas setkávám, že mi nějaký "superhoubař" tvrdí: "Když jsou červivý, tak přece nemůžou být jedovatý!" Ale to určitě znáš taky.
A jinak, díky za upřesnění.

No huž jsem se lekla, že si jeden z nich Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 24. června 2013 10:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi bych uvažoval jen o vláknice začervenalá.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru