Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Holubinka ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 18. června 2013 22:24
  Předmět: Holubinka ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno taktéž v parku Botalika ve ValMezu. Okolo silnice, která vede vedle tohoto parku, je lipová alej; tato rostla odsud kousek dál v trávě a nejbližším stromem byl buk. Nečuchal jsem ani nezkoušel chuť. Nechal jsem ji na místě, jen jsem si ji vyfotil. Dle VELATHUBU tipuji holubimku aklvamarínovou, případně h. bílou. Ale h. bílá je zde udávána jako vzácná. Taktéž už starší plodnice, takže tipuji, že určování nebude jednoduché.

98.75 kB    
DSCN2118L.jpg
   DSCN2118L.jpg

Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 19. června 2013 7:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je jisté, že je to holubinka? (totiž prvně vidím u holubinky takovýhle okraj / tvar klobouku)
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 20. června 2013 14:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 19. června 2013 7:51 Tori napsal:
Je jisté, že je to holubinka? (totiž prvně vidím u holubinky takovýhle okraj / tvar klobouku)

Nevím, zda to je či není holubinka. Spíš tipuji, co se mi zdá, že může být nejblíže. V těchto lupenatých houbách se teprve snažím trochu orientovat. Tak jsem vděčný i za případné nasměrování, co by to asi mohlo být.

Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 20. června 2013 16:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já právěže taky jen tipuju, ale vycházela jsem z toho, že holubinky mají poměrně tuhou (byť někdy křehkou) dužinu, takže ani u velkých plodnic jsem neviděla až takhle drobně zvlněný okraj klobouku. To bych spíš čekala u něčeho s měkčí dužinou, jako má třeba májovka nebo babky.

Co třeba běločechratka? Mechovka obecná? Některý z bílých ryzců?
Ty zelené tóny na klobouku a na třeni skutečně měla, anebo to je odraz od trávy? (ptám se kvůli běločechratce stepní) Byla nějak cítit? (rozlišení mechovky od bílých strmělek)
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 20. června 2013 22:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem si, Tori, projel, co navrhuješ. Zde je výsledek mého "bádání": Ryzec to není určitě, protože peprňáky si občas seberu, tak je znám a znám i plstnatý apod. Běločechratky mají husté lupeny a zde jsou lupeny vyloženě řídké. Na mechovku se mi to moc nezdá, protože má mít též hustší lupeny a strmělky mají (dle mne) přeci jen jiný tvar plodnic. Ale k nějakému výsledku jsem dospěl. Při hledání v atlasech mi "padly do oka" čirůvka bílá a mýdlová. Bílá má husté lupeny, takže to nebude. Kdežto mýdlová má lupeny řídké, obvykle kratší robustnější třeň a mýdlový pach. Nevím, nečuchal jsem, přesto se přikláním k té čirůvce mýdlové. TA by to měla být. Tudíž můj původní směr holubinka byl úplně lichý.
Ještě doplním, že ty zelenkavé tóny, které zmiňuješ, to budou odrazy od trávy, listí stromů a keřů. Plodnice byla prakticky bílá, možná se slabým šedavým nádechem. (Na bílé ploše se samozřejmě promítá zabarvení světla z okolí. A mezi stromy je to světlo chtě nechtě zabarveno k zelené až zelenožluté, což pak dělá na fotkách problémy.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru