Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ryzec - ale jaký?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mykomaniak

PříspěvekZaslal: pá 07. června 2013 23:46
  Předmět: Ryzec - ale jaký?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeny ve skupinkách 5. 6. 2013 na Mladoboleslavsku ve smíšeném lese v místě s převahou dubů. Při porušení bílé mléko. Barva hnědočervená - u báze třeně až vínově červená. Lupeny narůžovělé. Uprostřed klobouku hrbolek.

162.48 kB    
5. 6. 2013 Mladoboleslavsko
ryzec-small-web.jpg
   ryzec-small-web.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 7:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mrkni na ryzec ryšavý. Ten by to měl být (hrbolek uprostřed). V jehličnatých a smíšených lesích je hodně častý. Někdy i tak, že počtem převyšuje ostatní houby dohromady. Dle mne se nejvíc "kamarádí" se smrky. Žel nejedlý.
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 11:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To já bych zase řekl, že to spíš bude ryzec dubový, nebo třeba nějaký jemu blízký (např. ryzec klamný)... teď je jejich doba a seděly by i ty duby. Ryzec ryšavý je podle mých zkušeností přece jen pozdější druh a je i trochu jinak zbarvený i když tvar plodnice je plus mínis podobný.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 19:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přesně takovéto, možná i kapánek tmavší, jsem právě před chvílí potkal pod duby, ale spíš blíže k trnkovým keřům a podobnému šáší. V okolí žádný jehličnan. Rozvinutější plodnice měly dobře zřetelný hrbolek uprostřed klobouku. Taktéž jsem si je určil jako ryšavce a šel dál. Bylo jich tu tak k 15 ex. R. dubový by dle mne neměl mít hrbolek nebo jen sotvaznatelný.
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 20:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nejsem teda žádnej odborník na ryzce, ale podobných ryzců s hrbolkem na temeni ať už znatelným více nebo méně znám víc, než jen r.ryšavý. Co si prohlížím vlastní fotky, tak jsem si nějakého hrbolku všiml u ryzců, co mám pracovně určené jako r. dubový, r. kafrový, r. nasládlý, r. olšový, r. ryšavý, r. žlutohnědý. Jmenuju jen ty druhy, co jsou si plus mínus podobné. Myslím tedy, že hrbolek na temeni není zrovna tím nejlepším rozlišovacím znakem, než například u ryzců barva ronícího mléka a chuť dužniny (to samozřejmě nedělat u ryzce hnědého) a celkový vzhled plodnice.
Pravdou je, že ten hrbolek je snad u ryzce ryšavého a třeba ryzce olšového nejvýraznější. Tady na fotkách mi ale nepřijde, že bych viděl nějaký výrazný hrbolek, snad jen vyvýšení temene na té neostré plodnici vlevo v popředí.

Posílam fotku ryzců, podle mě dubových ze včera.

195.85 kB    
IMG_8810.JPG
   IMG_8810.JPG
Yohaness

PříspěvekZaslal: po 10. června 2013 16:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rozhodně bych se při určování ryzců neřídil hrbolkem, to je nesmysl. Pokud jde o makroznaky, tak - barva mléka, popř. změna barvy mléka po chvíli, chuť, vůně, biotop, teprve potom habitus. Pokud tohle nevíme, je to u těchto oranžových ryzců při deterninaci vždy tak trochu střelba od boku. Ten od Mykomaniaka vypadá na r.klamný nebo r.liškový.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 10. června 2013 22:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 10. června 2013 16:31 Yohaness napsal:
Pokud tohle nevíme, je to u těchto oranžových ryzců při deterninaci vždy tak trochu střelba od boku.

Moudrá slova, já osobně se přikláním k ryzci dubovému, i když ten klamný by to podle fotky mohl být taky. Sám jsem podobných ryzců včera taky pár našel, ale do podrobnějšího určování jsem se raději nepouštěl Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 11. června 2013 20:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 09. června 2013 19:48 Jiří Novák napsal:
Přesně takovéto, možná i kapánek tmavší, jsem právě před chvílí potkal pod duby, ale spíš blíže k trnkovým keřům a podobnému šáší. V okolí žádný jehličnan. Rozvinutější plodnice měly dobře zřetelný hrbolek uprostřed klobouku. Taktéž jsem si je určil jako ryšavce a šel dál. Bylo jich tu tak k 15 ex. R. dubový by dle mne neměl mít hrbolek nebo jen sotvaznatelný.

Musím svá slova poněkud vzít zpět. Byl jsem se tam podívat znova (objevil jsem tam masáky pod duby a zároveň s nimi i pantherky) a tak jsem pořádně koukl i na ty ryzce, které tam byly. Ne všechny plodnice měly hrbolek. Spíš jen menšina. Takže to asi nebudou ryšavci, jak zmiňuji, ale spíš něco z okruhu toho dubového. Fotku jsem nepořídil neb jsem bez stativu a bylo zataženo po dešti. To by z toho byla jen mázlina v houští. Jinak bych ji sem vložil.

Yohaness

PříspěvekZaslal: st 12. června 2013 16:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 11. června 2013 20:39 Jiří Novák napsal:
ne 09. června 2013 19:48 Jiří Novák napsal:

Musím svá slova poněkud vzít zpět. Byl jsem se tam podívat znova (objevil jsem tam masáky pod duby a zároveň s nimi i pantherky) a tak jsem pořádně koukl i na ty ryzce, které tam byly. Ne všechny plodnice měly hrbolek. Spíš jen menšina. Takže to asi nebudou ryšavci, jak zmiňuji, ale spíš něco z okruhu toho dubového. Fotku jsem nepořídil neb jsem bez stativu a bylo zataženo po dešti. To by z toho byla jen mázlina v houští. Jinak bych ji sem vložil.

A proč jsi tedy nezjistil vůni, barvu mléka, chuť - jak píšu výše? Rolling Eyes Tedy pokud tě zajímá determinace...
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 13. června 2013 17:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"A proč jsi tedy nezjistil vůni, barvu mléka, chuť - jak píšu výše? Rolling Eyes Tedy pokud tě zajímá determinace..."
Úplně původní záměr byl nasměrovat Mykomaniaka směrem, kde se ryzec jím vyfocený může nacházet. Při tom jsem vycházel z publikace Poznáváme houby (Zd. Kluzák, M. Smotlacha - Svépomoc 1985), kde autoři udávají právě hrbolek jako rozlišovací znak mezi dubovým a ryšavým. Podle toho jsem odpověděl. A co se týká přesného určení "těch mých" ryzců? Abych ti, Yohanessi, řekl pravdu, tak nějak mě tito ryzcové přílliš nezaujali (možná zatím, třeba se to za rok, dva změní). Tento typ ryzců více méně automaticky přiřazuji k r. ryšavému, o kterém vím, že je nejedlý a tuším, že i ty z jeho "okolí" taky asi nebudou z nejchutnějších.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 18. června 2013 22:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Yohanessi, ty jsi mne tak "načnul", že když jsem se tam byl nedávno zase podívat (rostou tam i masáky, tak na ně), tak jsem se těm ryzcům taky trochu věnoval. Díky tomu musím svá původní trzení vzít zpět. Ty ryzce,které se tam vyskytují mají "mléko" bílé a takové vodnaté, na ochutnání jakoby bez chuti, ale po chvíli má chuť mírně pačivou. To by mělo odlovídat r. dubovému. A navíc jsem si je i pořádně prohlédl a hrbolek spíše nemají. Jak už jsem psal zde dříve, tak takto zabarvené ryzce, jsem automaticky považoval za ryšavce. Díky za rozšíření obzoru. Přikládám i fotku. Tentokrát se povedla. (Tyto jsou nafocené prakticky přímo pod dubem - cca metr od jeho báze.)

99.36 kB    
DSCN2120L.jpg
   DSCN2120L.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 24. června 2013 10:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út června 18, 2013 10:45 pm Jiří Novák napsal:
... Tyto jsou nafocené prakticky přímo pod dubem - cca metr od jeho báze. ...

Tyto kousky mi rozhodně nepřijdou jako typický ryzec dubový...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Yohaness

PříspěvekZaslal: po 24. června 2013 18:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě také ne... ta žlutá barva v lupenech je divná... Jinak bych se přikláněl spíš k ryzci hnědému - Lactarius helvus...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 08. července 2013 12:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

R. Hnědých jsem pár viděl, tenhle mi ho moc nepřipomíná. Zkusil bych porovnat z r. klamným, ale možná je to úplně odjinud ... ploštičný? či tam okolo některý?
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 08. července 2013 20:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 08. července 2013 12:39 Bob napsal:
R. Hnědých jsem pár viděl, tenhle mi ho moc nepřipomíná. Zkusil bych porovnat z r. klamným, ale možná je to úplně odjinud ... ploštičný? či tam okolo některý?

Bobe a Yohanessi, doufám, že vás neurazím, když tyto ryzce budu dál považovat za něco z okruhu ryšavého a tím pádem je považuji za ne moc vhodné k jídlu. Jestli je to dubový, klamný, plostičný apod. zatím nechám osudu /i když klamný a dubový mají být jedlé (pokud se nemýlím)/.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru