Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: čt 07. března. 2013 0:07 Předmět: Hřib ?? |
 |
|
Mohu požádat o určení? Asi bych to už měl určit i sám. Ale nejsem si vůbec jist o který hřib se jedná. Zda dubový nebo smrkový. Přiblížím okolnosti nálezu: Smíšený les borovo-lipovo-dubový se sem tam bukem, břízou a ojedinělým javorem. V tomto úseku lesa nejsou žádné smrky. Nalezeno na Valašsku u Malé Lhoty 4. 10. 2012,nadmořská výška asi 560 m. v místech, kde jsem dříve hřiba (praváka) nacházel jen hodně vyjímečně. Ale loni jich tam v této době bylo "naseto". Dohromady jsem jich tam loni - za dvě návštěvy- našel asi k 8 - 9 kg. A jak jsem si tady na DAMyku pročítal příspěvky,tak jsem poznal, že vlastně nevím, co jsem našel - zda "klasické" smrkáče nebo dubáky. Jestli třeba h. smrkový nemá raději kyselejší půdu a hřib dubový spíš opak. To mne napadlo v souvislosti s tím,že v České Kanadě (kam jezdím každý rok na dovolenou) nacházím naprosto běžně smrkáče mezi borůvčím - tedy kyselejší půda. jestli tedy nemá ph půdy vliv na to, který hřib tam může růst? Ale toto je jen moje momentální úvaha. Půda zde, v tomto úseku lesa, kde jsem tyto našel, bude podle mne mít spíš neutrální reakcí na ph, možná i mírně zásaditou (v tomto úseku lesa neroste borůvčí, které má raději kyselejší prostředí a přitom v bližším i větším okolí tohoto úseku jsou "borůvkové" lesy, tedy kyselejší půda, naprosto běžné).
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 07. března. 2013 0:50 |
 |
|
Zdánlivá souvislost s pH bude spíš druhotná záležitost. Smrčiny jsou zpravidla kyselé a pod smrky se hřib dubový nevyskytuje (případně jen velmi vzácně - co mykolog, to jiný názor). Samotná houba ale na pH půdy až tak závislá nebude, nebo oba mají hodně široký překryv tolerancí - na hrázích tu rostou oba druhy pár metrů od sebe. Spíš mi přijde, že hřib dubový je o něco teplomilnější.
Nebyl by detail třeně? Barva klobouku mi sedí spíš na dubák, ostatní znaky na smrkový. Klonil bych se asi ke druhému, ale je to jen názor. Podle stromů se to odlišit nedá, s javorem se nekamarádí žádný, s bukem a dubem oba, s lípou asi taky oba, borovici by měl zvládat jen smrkový.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: čt 07. března. 2013 18:23 |
 |
|
Klsické hřiby smrkové. Netřeba v tom hledta nějakou vědu, u nás diverzita hřibů není tak veliké, aby nebylo možné určit hřiby podle makroznaků, až na několik výjimek, které se spíše týkají rodu Xerocomus a Xerocomellus. Hřib smrkový sice preferuje kyselé pH, ale vyroste i na zcela zásaditých půdách, např. jako extrém mohu uvést vyhřáté stráně na vápenci pod duby šipáky.
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 22. června 2013 22:26 |
 |
|
Mně připadá opět jako smrkový
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: ne 23. června 2013 10:48 |
 |
|
Podle mně je to taktéž hřib smrkový.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: ne 23. června 2013 19:26 |
 |
|
Smrkáč.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: ne 23. června 2013 21:45 |
 |
|
Smrkový smrkáč.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 03. července 2013 22:34 |
 |
|
Možná by to chtělo trochu vyšší rozlišení, aby byly patrnější detaily - taky se mi zdá, že obrázek táhne trochu ke žluté... Ale i tak v nich vidím opět smrkové
Je to nález z posledních dní? Jestli ano, tak i to by odpovídalo na smrkové, které se mají vyrážet 7 - 10 dní po ochlazení (což by sedělo perfektně vzhledem k propadu teplot během předminulého víkendu).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: čt 04. července 2013 17:25 |
 |
|
Je to nález z posledních dní? Jestli ano, tak i to by odpovídalo na smrkové, které se mají vyrážet 7 - 10 dní po ochlazení (což by sedělo perfektně vzhledem k propadu teplot během předminulého víkendu).[/quote]
Jsou to hřiby smrkové.Ale rád bych sdílel optimismus no-X o tom,jak hřiby vyrážejí,nicméně po dnešní vycházce musím bohužel konstatovat,že jediné hřibovité houby,které vyrážejí,jsou hřiby žlučové (nepočítám 2 staré plodnice dubáků).Někde snad už hřiby jsou,ale v okolí Prahy ne.Snad se už konečně dočkáme.Jediné čerstvé plodnice jsou šedivky,růžovky,sem tam liška a pak různá žoužel jako pošvatky,křehutky a to je vše.Jo,ještě 2 modré holubinky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 04. července 2013 18:17 |
 |
|
Sdílení optimismu rozhodně nebráním; co se týká dubáků, kolodějů a podobně, tak ty budou podle mě za týden
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: čt 04. července 2013 19:44 |
 |
|
Je to nález z posledních dní? Jestli ano, tak i to by odpovídalo na smrkové, které se mají vyrážet 7 - 10 dní po ochlazení (což by sedělo perfektně vzhledem k propadu teplot během předminulého víkendu).[/quote]
Nalezeno 26. 6. Je to na snímcích zapsáno (JGLN 260613), ale trochu to zaniká.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|