Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Šaman
|
Zaslal: čt 18. května 2006 17:41 |
|
|
Pan Miroslav Kroupa, který mi hodně pomáhá a vlastní všechny mykologické sborníky od roku 1919, mi poslal tuto fotku. Zdroj je myslím dostatečně uveden na obrázku. Uvedenou firmu ale nemohu najít. S těmi kapslemi to zkusím ve světě (USA), třeba jdou nějak poslat. To s tím saprofytem mám táké od p. Kroupy.
Protože letos na kůře rostou opravdu hojně, a to na té z loňska, je asi dobré řešení koupit stejný typ a pak tam každý rok přidat novou. Proto je dobrá každá stopa o původu. Alespoň ten Baumax je také stopa. A ktomu ještě použít metodu z následujícího obrázku o kačenkách.
Ale ty kapsle mě opravdu vzaly. Jen co nejrychleji zjistit kde se dají sehnat.
Na této adrese http://v3.espacenet.com/textdoc?DB=EPODOC&IDX=WO2004002212&F=0 si lze prohlédnout patent na pěstování smržů. Bohužel v angličtině.
Docela by mě zajímalo co tam píšou, ale moje angličtina na toto nestačí.
Přečte si to prosím někdo a udělá souhrn? Kdyžtak si zaplatím překlad.
Dobrou zprávu jsem dostal od Zdenky:
Pokud jde o ty US patentové spisy, týkající se pěstování smržů, ani jeden z nich v České Republice neplatí. Když se podíváte po nalezení spisu na "Inpadoc patent family", kterou Vám tam nabízejí tak zjistíte, že v rodině patentů český patent není. Zřejmě jim to tehdy nestálo za to. Můžete mi to věřit, živím se jako patentový zástupce.
Zdraví Zdenka
Šaman
Naposledy upravil Šaman dne pá 19. května 2006 11:49, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: čt 18. května 2006 23:14 Předmět: Pěstování smržů |
|
|
Smrže z úspěchem pěstovali mnichové ve Francii v klášterech,smíchali jablečnou třapinu po vylisování Calvadosu s králičím hnojem,kůrou,směs upravily na záhony a nechali do jara pracovat,na jaře nalezené smrže rozmělnily ve vodě a směsí zalili připravené záhony ,záhony se v průběhu roku zalévali a na zimu přikryly chvojím,na jaře podle klimatických podmínek se objevovali první plodnice,bohužel neznám poměr surovin ,sám jsem to zkusil a 5 plodnic my vyrostlo.jeden statkář u nás pěstoval smrže ,už tady padla zmínka v topinaburech,děda dobře pamatuje.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: pá 19. května 2006 11:38 Předmět: Re: Pěstování smržů |
|
|
Zajímavá metoda, ale sehnat jablečnou třapinu po vylisování Calvadosu bude asi problém. Tady bych sehnal možná nějakej odpad z pivovaru.
Dnes jsem obvolával nějaké firmy a snad mi něco zjistí příští týden.
Bude to prý ale drahé.
Také jsem dostal radu vylouhovat plodnice v teplé vodě a tímto pak zalévat substrát. Očkovací kapsle byli v jedné firmě vyzkoušeny neúspěšně.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: pá 19. května 2006 16:53 |
|
|
o tom jabku to az tak asi nebude, rozhodne bych za to nedaval nak moc penez, na podzim bych si zasel do nakyho staryho sadu, posbiral pytel jablek a v nejakem sudu rozmackal palici, slil stavu a je to...
kazdopadne zajimave, urcite vyzkousim a dam vedet.
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
|
Zaslal: so 20. května 2006 20:18 |
|
|
Pokud se nepletu, tak výroba calvadosu s od výroby běžné české (moravské, slovenské, maďarské, c.k. rakouskouherské...) jablečné pálenky liší krom použití jedné specielní odrůdy jablek (což by asi nic nemuselo ovlivňovat) už jen tím, že se kvasí vylisovaná jablečná šťáva - mošt a nikoliv nastrouhaná-nadrcená jablka. Takže z toho by mi vycházelo, že onen odpad "třapiny po lisování calvadosu" je úplně obyčejný zbytek stejný jako po lisování jablečného moštu. A ten je zcela běžně v pěstitelských moštárnách vyvážen na skládky, v lepším případě do lesů, kde se na něm nafutruje divoká zvířena . Tohle se fakt děje, páč lepší využití zatím asi nikdo nevymyslel. Takže tento materiál lze sehnat. Pokud máš zájem šamane, tak protože každý podzim moštuju jabka ze zahrady, tak vím i o případném přímém zdroji.
_________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: po 22. května 2006 17:10 |
|
|
Díky za zájem a radu, ale já jsem se dost neobratně ve spěchu vyjádřil.
Moje rakce na calvados končí u pivovaru a potom jsem psal o nákupu očkovacích kapslí, o kerých je zmínka výše. Nevylučuji ale použití třapiny na podzim. Pokud tedy Jardo víš o zdroji, rád si přijedu.
Díky Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: po 22. května 2006 17:56 |
|
|
Dneska jem na chatě zbudoval 4 záhony o výměře celkem asi 15m². Nasypal jem do nich 15 pytlů kůry a dřevních štěpků. Přidal jsem také trochu kompostu. Ještě to trochu zavezu hnojem, který prý snižuje kyselost. Do toho jsem rozmělnil asi 30 litrů kůry z lokality, kterou jsem již popisoval. Sbíral jsem zaschlé trsy i s kůrou a zeminou v okolí. Na vedlejším záhoně jsem našel ještě asi 500 čerstvých smržů. Bylo to však již tak blízko silnice, že jsem je všechny použil do záhonu. I se zaschlými mám v záhonech přes 1000 hub. Kůru jsem dal do záhonu rovnou a zeminu s plodnicemi jsem rozmělnil ve vodě. Zalil jsem s tím záhony a ještě jsem poléval okolí. Kraj lesa a sousedův jablečný sad.
Do pěstování podle patentu jsem se zatím neodvážil, protože potom, co jsem se blíže seznámil např. se sterilizací substrátu a s dalším postupem, jsem usoudil, že v domácích podmínkách na to prostě zatím nemám.
Jen nevím, zda do záhonů nemám zasadit nějaké dřeviny. Viz. můj další příspěvek.
Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: po 22. května 2006 18:37 |
|
|
Začínám trochu pochybovat, zda jsou smrže v záhonech díky kůře.
Když jsem včera sbíral, tak jsem si uvědomil, že houby nerostou v kůře, ale vždy u nějakého keříku přímo na jeho kořenovém balu. Protože jsem u sebe neměl foťák, jen jsem udělal nákres. Rostly u různých druhů keřů ale nejvíc na tom, který jsem dodatečně vyfotil. Doslova u každého keříku z fotky jich bylo několik. Protože tam keře jsou jen krátce, mohl jsem lehce vytáhnout kořenový bal i se smržema. Houby rostly přímo tak, jak jsem namaloval.
Jsou tedy houby zavlečené do záhonu v kůře, jak jsem si myslel a kořeny keřů jim jen tak chutnají, nebo mycelium bylo na keříkách již v zahradnictví? Měl bych tedy v záhonech něco vysázet?
Šaman
Naposledy upravil Šaman dne po 22. května 2006 18:40, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: ne 28. května 2006 16:40 Předmět: Re: Mapa výskytu smržů v ČR. |
|
|
Dneska jsem konečně odchytil někoho ze zahradnické firmy, která dělala záhony v lokalitě, kde jsem našel ty spousty smržů. Všechny okrasné dřeviny i kůra pochází z Moravy. Kůru konkrétně dodala firma Metas, nebo Metaz, ještě ji budu hledat.
Smrže tam pořád rostou, dneska jsem jich nabral do záhonu ještě asi 100 i s kůrou okolo. Všechny plodnice jso už v dost špatném stavu. Když jsem se pána vyptával, říkal že kůra z jehličnatých stromů je fungicidní. Té mám ale v záhonech hodně Udělám tedy ještě jeden velký záhon, do kterého dám místo mulčovací kůry jenom dřevní štěpky, pokud možno osika, jasan. V kůře nacházím také spoustu skořapek od vlašských ořechů. Tak snad přidám i ořešák. Nevíte někdo, než začnu pátrat, kde se dají štěpky ve Středních Čechách sehnat? Manželka mi radí, ať si koupím štěpkovač.
Zítra se pojedu podívat na pilu. V Bauhausu mají jen štěpky z borovice, ještě navíc okrasné a tudíž i obarvené... (AGROCS)
Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
|
Návrat nahoru |
|