Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
hannah37 Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 26. června 2013 20:13 |
 |
|
Hřib habrový je aktuálně klasifikován jako světlá forma hřibu dubového, která roste pod habry. Jenže on pod habry může vyrůst i tmavší kousek stejně jako pod může vyrůst i takto světlý kousek s vystouplou síťkou bez habru.
Já bych houby na fotce považoval za klasické dubáky možná s výjimkou kousku na společném snímku vpravo nahoře, který by (v případě, že rostl v habřině), klasifikaci hřibu habrového asi snesl
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 26. června 2013 21:47 |
 |
|
Jak to ale rozlišit u starých plodnic, kde už může být trichodermální vrstva z povrchu slezlá? U Fechtnera se uvádí, že po zániku trichodermální vrstvy je šedohnědý nebo hnědorůžový, ale v žádném popisu hřibu habrového jsem na informaci o podobě povrchu klobouku starší plodnice nenarazil...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: pá 28. června 2013 12:40 |
 |
|
Ano to je pravda, proto by bylo třeba najít plodnice na jedné lokalitě ve všech fázích růstu, ale tato řekněme forma je opravdu asi vzácná, takže to bude problém. Možná by bylo dobré podívat se na orig. popis, jaké další znaky tam jsou, z paměti si to nepamatuji, myslím, že póry rourek zůstávají dlouho světlé, možná dokonce i v dospělosti...Jinak s tím fechtnerem je to pravda.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 01. července 2013 19:26 |
 |
|
Koukal jsem na to italské fórum a na posledním snímku je patrné, že v místech, kde je setřená povrchová vrstva, je klobouk hnědo-černý - konkrétně tahle fotka.
Není možné, že tyto "plstnaté" formy vytváří reticulatus i aererus a to na italských fotkách je plstnatý aereus? Originální popis od Velenovského k dispozici sice nemám, ale ostatní se o takto tmavém odstínu nezmiňují. V atlase Hagara/Antonín/Baier je fotka s požerky na klobouku, kde je patrné, že vrstva pod plstí je spíš světle hnědá. Obrázek od Dermeka mi taky přijde světlejší.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|