Zaslal: st 26. června 2013 21:30 Předmět: Nějaká hlenka?
Nevíte někdo, co to může být? Tuším nějakou hlenku, ale nic víc. Na opadaných smrkových šiškách a dubovém listí ve smíšeném lese - v tomto úseku hlavně smrky duby + jedna lípa; opodál bříza. Velikost "plodnic": průměr necelý milimetr, výška cca 2 mm, nahoučené v "trsech" a měl jsem dojem, že jsou na hodně kratičkých "stopečkách". Z mé "živé výšky (184 cm)" mi to připadalo jako nějaký žlutý hlen.
Je to hlenka v plazmodiálním stádiu. V tomto stádiu se hlenky určovat seriózně nedají. Je potřeba počkat 1-2 dny až dozrají nebo je vzít domů a sledovat, jak se mění. Budou pak vypadat úplně jinak. Jinak myslím, že by to měl být nějaký Stemonitis. _________________ Velmi jednoduché je něco zkomplikovat, složité bývá něco zjednodušit.
Je to hlenka v plazmodiálním stádiu. V tomto stádiu se hlenky určovat seriózně nedají. Je potřeba počkat 1-2 dny až dozrají nebo je vzít domů a sledovat, jak se mění. Budou pak vypadat úplně jinak. Jinak myslím, že by to měl být nějaký Stemonitis.
Mate60, díky za odpověď. Sice jsem se tam za cca 3 cny vyskytl, ale už jsem toto nenašel. Nebo možná i našel, ale, jak píšeš, už to mohlo vypadat úplně jinak, že jsem to přehlédl. Je mi jasné, že toto určit je jako věštění z křišťálové koule. Navíc rod Stemonitis jsem nedohledal v žádném svém atlasu (ale taky nemám na toto nějakou specializovanou literaturu). Spíše jsem to sem vložil více méně z toho důvodu, kdyby to náhodou někdo "měl nakoukáno", aby mi řekl, co to asi může být. _________________ JGLN
Stemonitis - pazdérek není zas taková vzácnost. Je fakt, že až dozraje, tak vypadá naprosto jinak . To je ale u hlenek úplně normální. Atlasy se ale hlenkami většinou nezabývají. Nejsou to houby a vůbec jim nejsou příbuzné.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory