Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
krakalek
|
Zaslal: so 20. července 2013 20:03 Předmět: hřib plavý? |
 |
|
Pěknou sobotu přeji,
dnes jsem na něj narazil poprvé v životě, určil jsem jej jako hřib plavý... vše by splňoval, od nulové oxidace, přes třeň bez síťky až po klobouk, který se mi jevil jako plstnatý... nicméně mne zmátlo, že ani mladé ani staré plodnice vůbec nesmrděly po fenolu
Tak se raději ptám odborníků, kteří jej mají "nakoukaný", zda je skutečně na obou fotkách hřib plavý A pokud ano, je normální, že nemá typický zápach, může na to třeba mít vliv velké sucho, které nyní panuje?
Předem děkuji
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 20. července 2013 20:12 |
 |
|
Podle mě to jsou plaváky. Doporučuju čichat k bázi třeně a pokud je sucho, tak kousek dužniny odkrojit a pak čichnout. V terénu jsem je viděl ve středu a i přes sucho byly cítit (ostrý nepříjemný chemický pach).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: so 20. července 2013 20:45 |
 |
|
díky, k bázi třeně jsem čuchal, ale ta vůně/smrad byla skoro neznatelná... jelikož jsem o něm vždy četl, jak hodně chemicky smrdí a je kvůli zápachu nepoživatelný, tak jsem přece jen čekal, že to bude nějaký výrazný smrad...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 20. července 2013 20:58 |
 |
|
Možná už byl opravdu zaschlý. Ten smrad prý graduje, když se vaří. To jsem nikdy nezkoušel, ale můžu potvrdit, že při sušení taky pěkně smrdí. S nepoživatelností to bude dost subjektivní - možná je každý člověk na různé pachy jinak citlivý. Jsou lidi, kterým to nevadí a i s vědomím toho, že jde o vzácnější houbu, je sbírají k jídlu. Ale když jsem loni viděl maminku, která svým dětem připravila řízečky z medotrpkáčů a ještě si chválila, jak si všichni pošmákli, tak už se nedivím ničemu
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: so 20. července 2013 21:13 |
 |
|
díky za info Konzumovat ho v plánu nemám (nezávisle na pachu), koukal jsem, že je uváděn jako téměř ohrožený druh.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|