Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kozák habrový ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 11. července 2013 23:22
  Předmět: Kozák habrový ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rostl samojediný v blízkosti báze staršího habru (+ 2 habry v blízkém okolí) v parku u zámku Kinských ve ValMezu. Na výšku asi 7 cm a průměr klobouku asi 5 cm. Spíš tuším, než abych o tom byl přesvědčen, že je to kozák habrový. Trochu mě matou ty maličko červenkavé tóny na klobouku. Ty by dle mne k. habrový mít neměl. Jinak barvy soouhlasí (možná jsou takové, jak se říká, pohlednicové - tedy trošku sytější, než ve skutečnosti). Nalezeno 21. 6.

99.59 kB    
DSCN2229L.jpg
   DSCN2229L.jpg

Oťas

PříspěvekZaslal: pá 12. července 2013 0:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No hodně mi to připomíná kozák dubový, ale možná to bude tím posunem barev (vidím na rourkách hodně žluté). Škoda špatné kvality fotek způsobené příliš velkou kompresí - méně by tady možná bylo více.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hercuus

PříspěvekZaslal: pá 12. července 2013 22:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych se to nebál označit jako kozák habrový Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 03. srpen 2013 20:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Oťasi, ta žlutá barva se tam z největší pravděpodobností namíchala díky tomu, že je to foceno pod příkrovem olistění stromů, kdy se denní světlo chtě nechtě zabarvuje odlesky od tohoto listí a výsledný snímek pak "barevně utíká" do žlutavých až žlutozelenavých tónů. Rourky byly spíš světle šedavé.
S tímto "barevným posunem" se snažím pokud možno vyrovnávat (úpravy na PC), ale ne vždy se to povede, protože pak můžu rozhodit ostatní barvy. Foťáky mají běžně vestavěnou korekci např. slunce, zataženo, žárovka, zářivka apod. ale na takto "obarvené" světlo zřejmě korekce není.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru