Zaslal: čt 11. července 2013 23:22 Předmět: Kozák habrový ?
Rostl samojediný v blízkosti báze staršího habru (+ 2 habry v blízkém okolí) v parku u zámku Kinských ve ValMezu. Na výšku asi 7 cm a průměr klobouku asi 5 cm. Spíš tuším, než abych o tom byl přesvědčen, že je to kozák habrový. Trochu mě matou ty maličko červenkavé tóny na klobouku. Ty by dle mne k. habrový mít neměl. Jinak barvy soouhlasí (možná jsou takové, jak se říká, pohlednicové - tedy trošku sytější, než ve skutečnosti). Nalezeno 21. 6.
No hodně mi to připomíná kozák dubový, ale možná to bude tím posunem barev (vidím na rourkách hodně žluté). Škoda špatné kvality fotek způsobené příliš velkou kompresí - méně by tady možná bylo více.
Oťasi, ta žlutá barva se tam z největší pravděpodobností namíchala díky tomu, že je to foceno pod příkrovem olistění stromů, kdy se denní světlo chtě nechtě zabarvuje odlesky od tohoto listí a výsledný snímek pak "barevně utíká" do žlutavých až žlutozelenavých tónů. Rourky byly spíš světle šedavé.
S tímto "barevným posunem" se snažím pokud možno vyrovnávat (úpravy na PC), ale ne vždy se to povede, protože pak můžu rozhodit ostatní barvy. Foťáky mají běžně vestavěnou korekci např. slunce, zataženo, žárovka, zářivka apod. ale na takto "obarvené" světlo zřejmě korekce není. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory