Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
JARIN
Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
Zaslal: st 07. srpen 2013 19:09 |
|
|
Jak píše No-x zkus první nasvěcovat zrcátkama, alobalem atd. to je zatím levnější varianta, která pokryje tak 90% focených scén (vlastní skušenost). A kvůli zbytku kupovat drahej makroblesk nebo blesk externí mi přijde zbytečný.
Ale pokud netrpíš nouzí o peníze jako já a fotíš i něco jiného než houby, tak bych šel spíš do toho externáku. Když to vychytáš a použiješ nějakej šikovnej difuzér tak bude i na houby fajn.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
krakalek
|
Zaslal: čt 08. srpen 2013 12:47 |
|
|
díky oběma za rady, stativ mám, zkusím začít tou levnější variantou, pokud není externí blesk až tak nutný, tak vzhledem k jeho ceně ho s chutí oželím
|
|
Návrat nahoru |
|
|
pavka
|
Zaslal: čt 08. srpen 2013 16:26 |
|
|
Zajímavý nápad je tady: http://pavelkarmelita.blog.cz/0902/jak-na-makro-bez-makroblesku
Chystám se to vyzkoušet
|
|
Návrat nahoru |
|
|
emil54
|
Zaslal: čt 08. srpen 2013 19:14 |
|
|
čt 08. srpen 2013 17:26 pavka napsal: |
Zajímavý nápad je tady: http://pavelkarmelita.blog.cz/0902/jak-na-makro-bez-makroblesku
Chystám se to vyzkoušet |
Tohle je ale jen dost naivní pokus o difuzér. Myslím, že docílíš jen toho, že si budeš blejskat do ksichtu a výsledek bude jen o něco málo měkčí stín a pod klobouk stejně světko nedostaneš.
Před časem jsem někde viděl návod výroby difuzeru z kartonu, polepeného alobalem - v podstatě zahnutá rozdvojená trubka, vedoucí od blesku na obě strany objejḱtivu a končící řídkou bílou tkaninou na změkčení světla. Tomu bych věřil spíš, ale chce to trochu zručnosti a kreativity.
U fotek hub je většinou potřeba dostat světlo pod klobouk a pokud možno v regulovaném množství. Ideální jsou odrazky, se kterými se nechá pracovat v závislosti na aktuálních světelných podmínkách velmi kreativně a nasvítit si "modelku" podle vlastního gusta tak, aby vynikly i tvary houby a fotka nebyla placatá. Je to ale dost pracné.
Jsem lenoch a proto jsem volil makro blesk. Originál je ale na můj vkus drahej, tak jsem zkusil LED makro blesk. Má to sice slabší výkon, ale na detaily hub je to fajn. Nechá se to použít buď jako klasický externí blesk (limitováno jen délkou kabelu), nebo jako makro blesk na objektivu. Může se to i používat jako stálé světlo a jde svítit (blesknout) jednou či druhou nebo oběma půlkruhy, přičemž intenzita stálého světla lze plynule regulovat. Baterky mi v tom vydrží dva až tři houbo-výlety. Koupil jsem to ve fotopotřebách i o něco levněji, než je v tom odkazu. Na eBay to koupíš i za polovic.
Prašivku si tím mírně přisvítím většinou jenom spodní polovinou toho led půlkruhu a když nejsem zrovna lenivej, s nějakou tou odrazkou to hodí relativně slušnou fotku.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Hercuus
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: čt 08. srpen 2013 21:43 |
|
|
Já používám především odrazky - na kartonu cca 20x15cm mám přichycenej alobal. 2 odrazky mám z matné strany alobalu a 2 z lesklé strany. Pak mám klasické zrcátko cca 10x10cm, který používám jen když je fakt nedostatek světla, protože zrcátko světlo nerozptyluje jako alobal a pak mám čelovku, kde je bílá LEDka a dá se s ní regulovat síla svitu a tou můžu přisvicovat odkud chci. Blesk nepoužívám.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
pavka
|
Zaslal: pá 09. srpen 2013 15:03 |
|
|
čt 08. srpen 2013 20:14 emil54 napsal: |
čt 08. srpen 2013 17:26 pavka napsal: |
Chystám se to vyzkoušet |
Tohle je ale jen dost naivní pokus o difuzér. Myslím, že docílíš jen toho, že si budeš blejskat do ksichtu a výsledek bude jen o něco málo měkčí stín a pod klobouk stejně světko nedostaneš. |
Ale tak jasně, já si od toho nic moc neslibuju, dal jsem to sem spíš pro zajímavost. Vyzkoušet to ovšem hodlám, ne kvůli svícení pod klobouk, ale spíš jen kvůli přiblesknutí ve špatném světle. Jinak stejně je mi jasné, že nakonec skončím u makroblesku
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
|