Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hřib (suchohřib)
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mara73

PříspěvekZaslal: ne 11. srpen 2013 22:03
  Předmět: Hřib (suchohřib)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes nalezeny 4 plodnice (již vykopnuté) na dětské hřišti v zoo Ústí nad Labem. Dvě v trávě, dvě ve štěrku. Klobouk hodně vrásčitý, ale hladký. Hymenofor velice podobný hřibu sametovému, po otlačení nemění barvu. Třeň žlutý, žíhaný, v dolní části po otlačení jemně modrá, starší otlaky byly načervenalé. Rostly pod dubem. Za tipy dík.

173.53 kB    
u001.jpg
   u001.jpg

168.82 kB    
u002.jpg
   u002.jpg

158.58 kB    
u003.jpg
   u003.jpg

172.11 kB    
u004.jpg
   u004.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 11. srpen 2013 22:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdybych je našel já, tak bych řekl, že to je Suchohřib Engelův. Jestli je to opravdu on, tak to s jistotou nevím. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 11. srpen 2013 22:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Skvrnitý to nebude, jsem si na 99% jistý suchohřibem. Jinak na poslední fotografii se mi zdá, že tam to modrání trochu vidím.
pavka

PříspěvekZaslal: ne 11. srpen 2013 22:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 11. srpen 2013 22:18 Hercuus napsal:
Skvrnitý to nebude, jsem si na 99% jistý suchohřibem. Jinak na poslední fotografii se mi zdá, že tam to modrání trochu vidím.

Omlouvám se, teď to vypadá, že si tu povídáš sám se sebou. Já si ten svůj tip hned po odeslání rozmyslel a stáhl jsem ho. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 11. srpen 2013 22:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Very HappyVery Happy, nic se neděje Smile
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: ne 11. srpen 2013 22:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak buď je to hřib Engelův (Xerocomellus engelii) a nebo a to je pravděpodobnější hřib lindový (x. bubalinus), který je i dle mých zkušeností typickou parkovou houbou, kde roste pod duby, břízami, lípami.

Pokud máte položku, rád se na ní podívám a sdělím vám o který se jedná. Poznal bych to téměř jistě i pokud sem dáte čerstvou plodnici na řezu.

Nicméně ten výrazně zvrásněný povrch klobouku je právě typickým znakem X. bubalinus včetně až sytě červenohnědého zbarvení u mladých plodnic.

(viz foto mého kolegy M. Gelardiho v příloze)

Michal Mikšík

199.28 kB    
Clipboard02.jpg
   Clipboard02.jpg
mara73

PříspěvekZaslal: po 12. srpen 2013 21:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dík za odpovědi.

Bohužel jsem neměl v Zoo žádnou výbavy, ani na focení a nůž jsem taky nechal doba. Na starším kousku jsem po odlomení kousku klobouku nepozoroval žádné zbarvení pod pokožkou. V základním popisem jsem zapomněl popsat vůni, ta byla příjemná houbová, přesně jako u suchohřibu hnědého.

Jinak jsem fotil i malou plodničku - viz foto, na výšku něco přes 1cm, foto přikládám, ta však byla ze všech nejsvětlejší, až do meruňkové barvy. Vlastně každá plodnice měla jinou barvu, od načervenalé po čokoládově hnědou.

141.78 kB    
u005.jpg
   u005.jpg
White rider

PříspěvekZaslal: pá 16. srpen 2013 19:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mně ten poslední přijde jako hřib hnědofialový, Boletus separans
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru