Zaslal: po 12. srpen 2013 21:35 Předmět: Rezavec - ohňovec - případně síťkovec ????
Včera na mohutném pařezu jasanu v parku u zámku Kinských ve ValMezu jsem našel tyto plodnice. Pařez má průměr k 90ti cm a ještě nejeví známky rozkladu (nevím jak je starý), spíše z něj místy vyrážejí nové maličké letorosty. V červnu jsem na něm pozoroval drobné černé ploché útvary (asi 1 - 2 cm v průměru), snad nějaký černorosol a to na kůře - na boku, ne nahoře na řezné ploše.
Tyto plodnice, které bych rád určil, rostou též na kůře, tedy na boku. Jejich velikost je tak do 5ti cm. Ani nevím, kdy se tu přesně objevily, protože jsem tu více jak měsíc nebyl. Ale před tím cca měsícem zde ještě nebyly. Podle zbarvení bych tušil nějaký ohňovec nebo rezavec (někde jsem zachytil zmínku o tom, že na jasanech s e může vyskytovat rezavec štětinatý, ale to mi nesedí podle velikosti pórů), případně mě napadlo, že by to mohl být i nějaký síťkovec - póry trošku vzdáleně připomínají i síťku. Budu to muset ještě blížeji prozkoumat. Nevíte někdo, kam nasměrovat? Co by to mohlo být?
Ono určovat takhle malé a zdá se mladé nedostatečně vyvinuté plodnice jen podle fotek, znamená hazardovat s dobrou pověstí. Je-li vůbec jaká. Ohňovec to není v žádném případě. Ty většinou tak rychle nerostou a mají drobné póry. Síťkovec to také není. Rezavec štětinatý na pařezu? To asi také ne. Snad nějaká začínající outkovka, třeba chlupatá (Trametes hirsuta). Zrovna na jasanech se občas potkají outkovky napadené nějakými viry. Takové houby jsou pak tak znetvořené, že se prakticky nedají poznat. Zdá se však, že ani toto není Tvůj případ. Chce to dále sledovat. Plodnice snad povyrostou a dál se uvidí.
Tak mám, Josefe, dojem, že se mi z toho klube outkovka francouzká - Coriolopsis gallicia.
Na prvním dvojfotu (č. 4226) jsou sice trochu jiné plodnice než v úvodním příspěvku, ale jsou na tom samém obrovitém pařezu jasanu, jem kousek vedle. Ty původně sem vložené nyní vypadají též takto hnědé jen jakoby zapomněly růst.
Druhé dovjfoto (č. 4233) ukazuje jiné plodnice na jiném jasnovém pařezu - tentokrát spíše pařízku neb nemá průměr ani 19 cm -, který roste o cca 14 metrů dál.
Třetí foto (4241) ukazuje řez plodnicí této houby.
Myslím, že velikost pórů (hrubé, velké) + zbarvení plodnic + barva dužniny + růst na jasnu jsou dostatečné znaky pro outkovku francouzkou. A to jsem o ní při prvonálezu vůbec neuvažoval, protože tehdy vypadaly plodnice na cokoliv jiného.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory