Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jaké houby máte rádi?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 15. února 2012 2:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

1. růžovka
2. bedla
3. křemenáče (obalovaný kousky mladších plodnic nemají chybu, stejně tak naložený v octě)
4. syrovinka
5. smržovité
6. sluka
7. směs všeho možnýho
8. holubinky
9. hřiby samotný (no pod maso dobrý)
10. žampiony

Labuťák

PříspěvekZaslal: st 15. února 2012 18:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

1.Ryzec smrkový
2.Růžovka
3.Čirůvka fialová-pod kuře nemá chybu
4.Suchohřib
5.Hlíva ústřičná
6.Stroček
7.Lišky-všechny
8----Těch by bylo..............atd atd
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 15. února 2012 18:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ježišmarjá. To jsem jediný, kdo tu nemá zkušenosti s houbou číslo 1 - růžovkou? Ve všech žebříčcích obsazuje horní pozice. Soudruzi asi udělali někde chybu, že mě neseznámili s tím jak je dobrá Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 15. února 2012 19:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 15. února 2012 17:08 ram2007 napsal:
Ježišmarjá. To jsem jediný, kdo tu nemá zkušenosti s houbou číslo 1 - růžovkou? Ve všech žebříčcích obsazuje horní pozice. Soudruzi asi udělali někde chybu, že mě neseznámili s tím jak je dobrá Smile

Mno, tak jestli máš doma třeba jeden německý atlas, který mám já, a kde se píše, že je to "sice jedlá, ale chuťově podřadná houba", tak se ti ani nedivím Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 15. února 2012 20:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 15. února 2012 18:43 Sley napsal:
st 15. února 2012 17:08 ram2007 napsal:

Mno, tak jestli máš doma třeba jeden německý atlas, který mám já, a kde se píše, že je to "sice jedlá, ale chuťově podřadná houba", tak se ti ani nedivím Very Happy

Právě naopak - vím, že je to dobrá houba. Problém bude asi jinde. V lese jsem stokrát za rok, ale s košíkem jsem tam jen tak pětkrát Smile A to zrovna růžovky nerostou. No letos si na ně počíhám.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 22. listopadu 2012 22:36
  Předmět: Oblíbené houby
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, jsem na Damyku už asi 3 roky a až dnes jsem objevil tuto rubriku. Dovolíte-li, tak i já vložím své oblíbené houby. Jenom si to dovolím maličko pozměnit. A to tak, že nebudu psát jednotlivé oblíbené druhy jako spíš oblíbená jídla z hub s udáním, ze kterého druhu to já dělám. Bohužel nedokážu určit, které je nejlepší, a které je až za ním. Toto seřazení do žebříčku nechám laskavě na jednotlivcích, kteří si tento můj příspěvek projdou.
Tak tedy 1 až 10 (bez rozlišení, co je lepší):
Kulajda z lišek obecných (nebo bledých).
Smažený řízek - masák, pravé hřiby, hřib strakoš, pýchavky: obrovská, dlabaná, palicová, sírovec žlutooranžový.
Dršťková polévka z kotrče, hlívy ústřičné, choroše šupinatého, hřiba dutonohého, hřiba strakoše.
Škvarky z hřibů pravých (i z holubinek, ale ty už mi nepřipadají tak chuťově lepší, ač je někdo chválí - věc názoru a chuti).
Bramboračka ze sušených hub - směs, hlavně hřib hnědý/nachovýtrusný/, křemenáče, hřib kovář -mám ji rád "tmavou" a tyto ji "ztmavují".
Plněné smrže, plněné klobouuky bedel.
Ryzce na másle - pravý nebo syrovinka
Ryzce peprné prudčeji osmažené na sádle a "decentně" připepřené. S chlebem. Ale pozor! Toto jídlo může lidem se slabším zažíváním působit potíže.
Sírovec na kari - recept jsem sehnat zde na Damyku a můžu jen doporučit.
Polévka z ryzců pravých (tzv. falešná račí polévka z publikace od V. Vrabce /nebo Brabce - teď nevím/ Jihočeská houbařská kuchařka).

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 22. listopadu 2012 23:03
  Předmět: RE -oblíbené houby

Vlastně na základě mého předcházejícího příspěvku mě napadlo, že můžu zkusit napsat i 10 mých nejoblíbenějších hub. Ale opět je nebudu řadit Od nejlepší k "horším". Prostě napíšu jich 10 a to bez udání pořadí. Já to nedokážu určit, zda ta či ona je lepší, než jiná:
Tak tedy 1 až 10:
Hřib strakoš.
Muchomůrka načervenalá.
Hřiby pravé - smrkový, dubový, borový.
Hlíva ústřičná.
Penízovka sametonohá.
Pýchavky - obrovská, dlabaná, palicová, obecná, smrková ......
Liška obecná/bledá/nálevkovitá....
Ryzec pravý - borový, smrkový, krvomléčný.
Suchohřib hnědý/sametový/nachovýtrusný.
Křemenáč březový/osikový/krvavý/smrkový .....a kolik jich je vlastně druhů ......
Už se mi sem nevejdou klouzky ..... kotrč .... barevné hřiby (koloděj a kovář) .....holubinky -namodralá, nazelenalá, olivová.... .... kupodivu třeba bedly nebo žampiony pokládám spíše za "horší", ale to je věc názoru.
Ono, podle mne je velice těžké určit, zda ta či ona houba je horší než ta druhá. Hodně záleží na tom, v jaké úpravě je kdo konzumuje.

Anonymní

PříspěvekZaslal: st 21. srpen 2013 12:34
  Předmět: porfyrus

Tady nad Jeseníkem roste /pod šerákem/ mnoho tohodle hřibu.Neuvádíte ho jako lahůdku, tak asi to je kničemu? smaženice docela ušla,ale sušit se nemá protože smrdí a i po smažení to pouští takovou černou barvu.
Co s tím? roste dokonce i na severním svahu, kde jinak je málo co.Viděl jsem ho i pod lysou v Besklydech v Bystré.Takže neroste jen v Jeseníku,jak tady lidi říkají.DSokonce mu říkají jeseničky.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru