Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hřib - jaký?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 22. srpen 2013 15:49
  Předmět: Hřib - jaký?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno včera, tj. 21.8. u obce Lhota u Choryně na Valašsku, nadmořská výška nějakých 397 metrů. Rostl v trnko-bůhvíjakém křoví asi 3 m od jednoho z dubů. Pro hustotu toho trnkošáší se nedal vyfotit na místě růstu a musel jsem jej vydloubnout. Zatím jej mám doma v lednici.
Klobouk o průměru 9 cm a výšce 3,5 cm, šedohnědý na omak měkší - podle toho soudím, že se jedná o starší plodnici. Rourky žluté až žlutozelené se žlutými póry, otlačením modrající; starší zranění přechází do cihlově oranžové až červené barvy (viz foto). Dužnina v klobouku bělavá až slabě nažloutlá, poraněním modrající a to nejvíce nad rourkami, ale pod pokožkou prakticky vůbec.
Třeň 5,5x3 cm, kyjovitý až soudkovitý (či břichatý - nevím, jak přesně popsat), žlutý či spíše okrový a místy až hnědý, v horní části velice drobná síťka okem skoro nezjistitelná (pomocí lupy ano), dužnina ve třeni trdá a pevná, žlutavá až slabě okrová, uprostřed třeně (a trochu jako směrem k bázi) přecházející až do světlejší hnědočervené, ale prakticky nemodrající (dle řezu).
Vůně nenápadná, spíš možná houbová, chuť dužniny v klobouku nijaká - ani hořká, ani houbová, ani palčivá, ani hřibová (jako když si kousnete do dubáka nebo smrkového) - prostě bez chuti.

97.71 kB    
DSCN4276L.jpg
   DSCN4276L.jpg

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. srpen 2013 18:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Viděl bych v tom lehce přischlý hřib medotrpký. Objevují se teď všude, i na místech, kde ani za loňské sezóny nebyly Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: čt 22. srpen 2013 19:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Také si myslím, že je to medotrpký. Zkus to nechat v puse delší dobu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 22. srpen 2013 19:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 22. srpen 2013 19:21 Teri napsal:
Také si myslím, že je to medotrpký. Zkus to nechat v puse delší dobu.

To jsem nejprve také tipoval - medotrpký. Ale ani po delší době žmoulání (cca 1 minuta) se neprojevilo nic. Vůbec žádná změna. Pořád jako bych žvejkal umělou hmotu.

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. srpen 2013 20:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To bude tím, že je starší. Připadá mi, že mladší čerstvé plodnice mají chuťový projev výraznější.

Druhá možnost by samozřejmě byl Fechtner, ale ten vyžaduje vápenec a alespoň z toho, co nacházím online, nevyplývá, že by daná lokalita měla vápenité podloží (narazil jsem na informace o vyvřelinách a ze sedimentů pískovec a flyše...).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 23. srpen 2013 20:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 22. srpen 2013 20:20 no-X napsal:
To bude tím, že je starší. Připadá mi, že mladší čerstvé plodnice mají chuťový projev výraznější.

Druhá možnost by samozřejmě byl Fechtner, ale ten vyžaduje vápenec a alespoň z toho, co nacházím online, nevyplývá, že by daná lokalita měla vápenité podloží (narazil jsem na informace o vyvřelinách a ze sedimentů pískovec a flyše...).

Je docela možné, že stárnutím se trpkost ztrácí. Ale i u h. medotrpkého udávají Hagara, Antonín a Baier růst na vápenci hlavně v teplejších oblastech. U Fechtnera pak mimo jiné: " .... dužnina žlutavá až citrónově žlutá, v třeni až načervenalá ..." což jsem po rozkrojení zřetelně na dužnině třeně viděl. Dle tohoto znaku by to měl být právě Fechtner, protože titíž autoři u medotrpkého nic o načervenalé dužnině ve třeni nezmiňují. Samozřejmě že stářím se mohou některé znaky trochu změnit.
Místo nálezu je těsně na okraji takové jakési zmoly, kam se dříve mohly vyhazovat odpady. Např. stavební suť. Odtud by mohl být i ten vápenec. Ale to je jen můj dohad, protože výše zmínění autoři píší růst na vápenci u obou druhů. Myslím, že spolehlivěji to může rozhodnout až nález další plodnice zde, vyroste-li, a pokud možno mladší, aby v případě medotrpkého hořkost ještě nestačila odejít "do věčných lovišť".

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 23. srpen 2013 21:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S vápencem/vápnem je to asi takhle: Fechtner ho výslovně vyžaduje a kde není, tam nevyroste. Medotrpký ho snáší, ale nevyžaduje ho a klidně roste i na kyselých substrátech, pokud tam má duby a teplo (takže není ani tak vápnomilný, jako spíš teplomilný a tolerantní k podloží). Třeba jižní Čechy jsou téměř bez vápence, Fechtner tu je znám z jediné lokality, kde vápenec skutečně je, ale hřib medotrpký roste všude - na hrázích rybníků, na krajích dubových lesů, v příkopech u cest podél dubových alejí atp.

Chtělo by to místo sledovat a až se objeví další plodnice, ochutnat. Pokud ani ta nebude hořká, tak udělat exsikát a obrátit se na nějaké mykologické pracoviště.
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 23. srpen 2013 22:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Škoda že ta plodnice není celá řízlá na polovic, občas to lecos napoví - co Hřib siný ?
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: pá 23. srpen 2013 22:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

JASNÝ HŘIB MEDOTRPKÝ
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 27. srpen 2013 8:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Také jsem myslel i na hřib siný. V čem je ten rozhodující rozdíl?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 27. srpen 2013 9:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hřib siný nemá tak sytě (citronově) žluté póry a modrá spíš do jasnějších inkoustových odstínů.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 27. srpen 2013 12:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A ještě, Bobe, hřib siný má dužninu ve třeni měkkou s dutinkami. U tohoto mého byla tvrdá i přesto, že v klobouku už byla stářím měkká.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 28. srpen 2013 22:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Potvrzuji, že je to hřib medotrpký. 27. jsem jich tam našel 5 na původním místě nálezu a pěkných. O kus - cca 18 metrů dál bylo dalších 6 exemplářů a ještě hezčích průměr klobouku až 18 cm a tvrdé. Samozřejmě jsem ochutnal: Nejprve chutnaly neutrálně až příjemně, ale po chvíli jsem cítil náznak té hořkotrpkosti, která je dle mne pro tento hřib tytpická.
Viz foto z tohoto nálezu, které přikládám.
Já jsem ho zatím našel jen hodně mladého, kdy ta, jak píšu hořkotrpkkost, byla doleko znatelnější. -Pro doplnění: první můj nález tohoto byl v lipové aleji u ZOO Hluboká nad Vltavou v r. 2009- malé plodnice - tak 3x5cm 3 exempláře. Pak ho našla moje v České Kanadě 2010 -nevím kde tam, ale byl to on a taky malá plodnice, taky tak 3x5cm.

97.87 kB    
DSCN4345L.jpg
   DSCN4345L.jpg

100.84 kB    
DSCN4347L.jpg
   DSCN4347L.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 06. září 2013 10:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za lekci Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru