Zaslal: so 20. července 2013 1:10 Předmět: Zvonkovka - Tarzetta
Mám tu jeden prvonález z dolní části Krušných hor (cca 360 m n. m.), na který jsem narazil počátkem června. Několik desítek plodnic na zhruba dvou metrech čtverečních, výška do 3 cm, max. průměr také 3 cm, třeň vyvinutý a dobře parný, byť u většiny plodnic skrytý v substrátu. Okraj lesa u silnice, tak pět kroků od zaparkovaného auta, pod listnáči (javor, olše, buk, bříza, habr), opodál několik smrků. Charakter místa by se dal vyjádřit slovem *nepořádek* [ha, filtr nedovoluje použití expresivního výrazu pro označení nepořádku...], někteří lidé (pokud si to označení vůbec zaslouží) si místo pletou se skládkou. V jednom místě někdo před tuším dvěma lety obohatil lesní kolorit o malé množství kamenné drti a stavební suti, a právě v tomto místě se plodnice objevily - částečně v listovce okolo, částečně přímo mezi rozhrnutým materiálem, přičemž plodnice v listovce byly výrazně mohutnější, než ty v drti a suti.
Když tak nad tím s odstupem přemýšlím, loni jsem ji tam v malém množství (pár exemplářů) zaznamenal, ale blíže jsem ji nezkoumal, co je to zač. Takto hojně tam vyrostla až letos. V letech předtím jsem ji tam ale nepotkal, i když místem poměrně často a pravidelně od nebo k autu procházím. Dokonce na decimetr stejném místě jsem fotil "růstový" seriál bedly. Takže mne tak napadlo, zda k tomu paradoxně nepřispělo ono vyhození stavebního odpadu před 2 lety?
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory