Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Zvonkovka - Tarzetta
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 20. července 2013 1:10
  Předmět: Zvonkovka - Tarzetta
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám tu jeden prvonález z dolní části Krušných hor (cca 360 m n. m.), na který jsem narazil počátkem června. Několik desítek plodnic na zhruba dvou metrech čtverečních, výška do 3 cm, max. průměr také 3 cm, třeň vyvinutý a dobře parný, byť u většiny plodnic skrytý v substrátu. Okraj lesa u silnice, tak pět kroků od zaparkovaného auta, pod listnáči (javor, olše, buk, bříza, habr), opodál několik smrků. Charakter místa by se dal vyjádřit slovem *nepořádek* [ha, filtr nedovoluje použití expresivního výrazu pro označení nepořádku...], někteří lidé (pokud si to označení vůbec zaslouží) si místo pletou se skládkou. V jednom místě někdo před tuším dvěma lety obohatil lesní kolorit o malé množství kamenné drti a stavební suti, a právě v tomto místě se plodnice objevily - částečně v listovce okolo, částečně přímo mezi rozhrnutým materiálem, přičemž plodnice v listovce byly výrazně mohutnější, než ty v drti a suti.

Předpokládám zvonkovku, ale jakou?

124.46 kB    
11.06.2013 - Krušné hory (TP)
Tarzetta.jpg
   Tarzetta.jpg

121.71 kB    
Tarzetta (3).jpg
   Tarzetta (3).jpg

122.99 kB    
Tarzetta (2).jpg
   Tarzetta (2).jpg

124.39 kB    
Tarzetta (4).jpg
   Tarzetta (4).jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Teri

PříspěvekZaslal: so 20. července 2013 7:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle fotky 1 si myslím, že Tarzetta cupularis var. velata.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 20. července 2013 12:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zvonkovka číškovitá závojová, u mě taky roste a sleduji jí už několik let. Letos jsem jí ale bohužel nezaznamenal... Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 27. srpen 2013 14:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji oběma za odpověď.

Když tak nad tím s odstupem přemýšlím, loni jsem ji tam v malém množství (pár exemplářů) zaznamenal, ale blíže jsem ji nezkoumal, co je to zač. Takto hojně tam vyrostla až letos. V letech předtím jsem ji tam ale nepotkal, i když místem poměrně často a pravidelně od nebo k autu procházím. Dokonce na decimetr stejném místě jsem fotil "růstový" seriál bedly. Takže mne tak napadlo, zda k tomu paradoxně nepřispělo ono vyhození stavebního odpadu před 2 lety?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru