Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: st 28. srpen 2013 8:12 Předmět: Doporučení předsedy ČMS k pořadatelům výstav. |
|
|
Vážení přátelé, pořadatelé výstav
obracíme se na Vás s organizační výzvou, vycházející z potřeby připomenout primární účel konání výstav hub. Činíme tak v předstihu před letošní sezónou podzimních houbařských výstav napříč republikou, abychom se pokusili eliminovat jisté nežádoucí jevy, které jsme v poslední době pozorovali v nebezpečně narůstajícím rozsahu.
Hlavním cílem pořádání výstav hub je osvětová činnost prováděná ve prospěch veřejnosti prostřednictvím prezentace aktuálního bohatství naší mykoflóry v době jejich konání, a to zejména druhů rostoucích v okolí místa konání výstavy. Na výstavách by tedy především neměly chybět druhy běžné a místně v daném období hojné ? těžištěm výstavy by měly být kodexové a doporučené jedlé druhy, nejedlé a jedovaté druhy s uvedením možnosti jejich záměny za jedlé druhy hub. Druhým a neméně důležitým aspektem každé výstavy by mělo být seznamování s významem a praktickou realizací ochrany hub a přírody.
Podzimní výstavy probíhaly až do roku 2010 v uvedeném smyslu víceméně v poklidu, a přestože na nich byly nezřídka vystavovány i některé vzácnější i vzácné druhy, jednalo se spíše o příležitostné doplnění škály druhů běžných, nikoli o masovou a stěžejní činnost. Vedení ČMS se rozhodlo jednat na základě nežádoucích projevů, které jsme měli všichni příležitost registrovat v sezóně 2011. Ty pak v následujícím roce přerostly až do neakceptovatelných rozměrů. Existuje podezření, že určitá skupina lidí se začala ve velkém zabývat sběrem a dovozem ohrožených druhů hub na výstavy takřka po celé ČR. Navíc se prezentace této činnosti objevovala, někdy až v exhibiční podobě, na různých internetových stránkách. Z uvedených důvodů se vedení ČMS v zájmu ochrany ohrožených druhů hub rozhodlo vydat stručné metodické pokyny pořadatelům výstav, konaných pod hlavičkou ČMS.
Pro výstavy samozřejmě nesmějí být cíleně a vědomě sbírány zákonem chráněné druhy hub. Za účelem vystavení rovněž nedoporučujeme sběr ohrožených druhů z vyšších kategorií Červeného seznamu hub ČR (kategorie ?EX, CR, EN), případně i dalších podobně vzácných druhů. Toto doporučení se bezpochyby též týká vzácných druhů hřibovitých hub, jelikož jejich vyhledávání se pro některé neodpovědné jedince, typicky okupující různá internetová fóra, stalo bohužel téměř adrenalinovým sportem. Jsme toho názoru, že v zájmu ochrany ohrožených druhů hub je vhodné jejich plodnice nevystavovat a seznamovat s nimi veřejnost citlivějším a ohleduplnějším způsobem (fotografie, modely). Tím se přinejmenším eliminuje jeden z důvodů opakovaného nesmyslného navštěvování lokalit těchto vzácných druhů, včetně jejich vysbírávání zejména pro účely zmíněné prezentace na výstavách. Cílem houbařských výstav v místním, okresním ani krajském měřítku není vzájemné soupeření v počtu vystavených druhů ani soutěžení o aktuální přítomnost mykologicky či houbařsky významnější vzácnosti.
V případě, že návštěvník výstavy donese k určení, ať již z neznalosti či v dobrém úmyslu chráněnou nebo vzácnou houbu, doporučujeme pokusit se zaznamenat údaje o nálezci a lokalitě a nález dokladovat nejlépe v některém veřejně přístupném mykologickém herbáři. Zároveň je žádoucí nálezce poučit o vzácnosti či zákonné ochraně daného druhu a vysvětlit, že na základě tohoto doporučení nebude jeho sběr využit pro výstavu, ale pro uložení do herbáře, což není využití nikterak méněcenné, ale naopak plnohodnotné. Ostatně, je obecně vhodné a důležité doplňovat doklady o mnohdy téměř neznámém rozšíření vzácných druhů u nás, aby mohlo být jeho vyhodnocování v budoucnu přesnější. V případě, že k organizátorům výstavy dorazí s košem vzácných druhů člověk, kterému mají tyto houby zajistit ovace a zištnou přízeň okolí, mají organizátoři možnost jej na základě tohoto doporučení odmítnout.
Věříme, že shora navržená doporučení ústředí ČMS při organizaci houbařských výstav jsou pro vás akceptovatelná, a že je přijmete i s pochopením správnosti důvodů, z nichž vycházejí. Všem by nám mělo jít především o harmonický vztah k přírodě, jejíž nedílnou součástí jsou houby, od druhů zcela běžných až po ty nejvzácnější. Nepodporujme devalvaci hub pouze do jednostranné role ?předmětu k použití?, ať už v nejčastějším smyslu jejich obvyklé využitelnosti v kuchyni, či v poslední době častěji se objevujícím smyslu lovné trofeje za účelem osobní exhibice před ostatními. Stůjme v tomto ohledu na opačné straně a buďme nápomocni při šíření houbařské osvěty.
Za předsednictvo České mykologické společnosti Jaroslav Landa |
|
Návrat nahoru |
|
|
emil54
|
Zaslal: st 28. srpen 2013 10:00 |
|
|
Precetl jsem si to nekolikrat. Jiste dobre mineny pocin. Ale mam k tomu par poznamek.
Jiste vsichni vime, jak je to u nas s legislativou a vymahatelnosti dodrzovani pravnich norem. Je smutne, ze dohled nad dodrzovanim chatrnych, nicmene platnych pravnich predpisu musi za statni exekutivu suplovat sdruzeni dobrovolniku, ktere nema zadnou pravomoc zminene zakomplexovane hlupaky po zasluze postihnout. Tady by bylo spise namiste vyvinout iniciativu smerem ke statni moci a prinutit soudruhy z parlamentu zmenit prislusnou pravni normu. Kdo jiny, nez mykologicky svaz, by byl fundovanejsi k sestaveni relevantniho seznamu chranenych druhu a navrzeni zpusobu, jak s nimi nakladat - kdo a za jakych podminek smi a kdo uz ne.
Houby sbiram a poznavam vice nez padesat let, ale stejne jim rozumim jako koza petrzeli. Ale i tak mam uz od detstvi urcite zasady a pokud vidim v lese pachat nepristojnosti, nenechavam to byt. Je nas takovych urcite mnoho a vsichni bychom radi pridali svuj podpis na peticni arch na podporu zmeny legislativnich uprav. Jen by se museli semknout i mykologicti odbornici a novy text vyhlasky pripravit. A prave na vystavach by se dalo sesbirat tolik podpisu, ze by nam lecktery prezidentsky kandidat zavidel.
A pak jeste druhy pohled:
Moc vystav jsem v posledni dobe nenavstivil, ale pokud ano, zajimaly mne predevsim ty chranene druhy a druhy z RL, protoze to je pro vetsinu z nas jedina prilezitost, jak je spatrit 'na zivo' a pozdeji je poznat v lese driv, nezli jsou ocistene v kosiku nebo pohozene. Ale i to ozelim, pokud to aspon trochu pomuze umravnit pitomce mezi nami. Coz se obavam, ze asi moc nepomuze...
Ale vim, co by pomohlo urcite. Na kazdou poradanou vystavu pozadat o navstevu a kontrolu dodrzovani zakonnosti mistne prislusneho inspektora ochrany životního prostředí. Po par flastrech by si zmineni troubove urcite nasli mene nakladneho konicka. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: st 28. srpen 2013 10:21 |
|
|
Určitě by pomohlo v celé věci - byť se to standardně nedělá, aby třeba další vydání Červeného seznamu hub bylo spolu s fotkami. Rovněž by MŽP mohlo připravit nějakou příručku (po aktualizaci seznamu státem chráněných hub) s chráněnými houbami, popisem a fotografiemi všech druhů. ta by dobře sloužila jako osvětová pomůcka a na výstavách by byla k dispozcii návštěvník za nějaký drobný peníz, dále na přednáškách apod.... |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 28. srpen 2013 10:52 |
|
|
I když chápu stanovisko pana Landy, domnívám se, že tento způsob prosazování ochrany hub je nešťastný a kontraproduktivní.
Co mám zkušenost z terénu, tak plení převážně neznalí houbaři. Je to stále stejné, celou sezónu vysbírávají plodnice vzácných hřibů bez ohledu na to, co je to za druh a to do poslední nohy a bez znalosti, jestli jde o houby jedlé nebo nebo nejedlé.
Pokud se naopak jedna plodnice dostane na výstavu, má to na biotop prakticky nulový vliv a naopak je naděje, že se z toho pár lidí poučí a daný druh nebude trhat. Fotografie v tomto případě účel neplní, lidé na výstavy chodí kvůli živým houbám a i když bylo loni kolem stolů s houbami plno, tak počet lidí, který si prohlédl fotky na panelech, se dal počítat na prstech jedné ruky za den.
Až absurdní mi připadá, že na jedné straně není vůle prosadit zákonnou ochranu červeného seznamu, není vůle vymáhat ochranu hub v terénu, není valná vůle zřizovat území na ochranu hub, není problém, když houbař natrhá dva košíky červeného seznamu, jejichž obsah po bezvýsledné konzultaci v hospodě vysype do kontejneru, ale je velký problém, pokud by se měla jedna plodnice dostat na výstavu, kde se díky ní může řada návštěvníků poučit... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: st 28. srpen 2013 11:30 |
|
|
Mě to celé přijde trochu nešťastné.
1. ČMS napsala DOPORUČENÍ. Není to žádné nařízení.
2. Je to doporučení pořadatelům výstav. ČMS tedy míří do vlastních řad, protože většinu výstav pořádají mykologické kroužky a regionální pobočky, často organizované pod ČMS.
3. Za to, co je vystavováno, ručí přeci pořadatel. Pokud na výstavu dorazí někdo z ochrany přírody, tak bude za prezentaci chráněného druhu potrestán pořadatel a ne někdo, kdo plodnici přinesl.
4. Výstava plní hlavně osvětovou funkci, pro laika je důležité očichat satana na výstavě, aby je pak netrhal v lese. Nerozumím tomu a souhlasím s tím, co napsal kolega no-X.
Celé to na mě působí tak, že snad někdo vyhrožoval ČMS či vystavovatelům... |
|
Návrat nahoru |
|
|
hanýžka
|
Zaslal: pá 30. srpen 2013 18:04 |
|
|
Připadá mi přínosné dávat smysluplná doporučení.
Doporučení považuji za velmi přínosné až na jednu větu, kterou zmíním níže. Jinak výjimku z ČS bych udělala právě u satana a dalších vzácnějších jedůvek. A u velkých měst jako je Praha a Brno bych neodsuzovala pomoc vzdálenějších kroužků - lidi z Brna mají chalupy na Vysočině, v Jeseníkách, Jižních Čechách a ocení, když budou vědět, co tam roste. Navíc zrušit v Brně výstavu, protože kolem Brna skoro nic neroste, to je neuskutečnitelné, lidi se o zrušení včas nedozví!
Ta věta, která mi vadí, je tato: "V případě, že k organizátorům výstavy dorazí s košem vzácných druhů člověk, kterému mají tyto houby zajistit ovace a zištnou přízeň okolí, mají organizátoři možnost jej na základě tohoto doporučení odmítnout." Jak poznat zištnou motivaci od nezištné? Bojím se, že je to věc osobních sympatií, stejného člověka někdo ocení za nezištnou pomoc, protože přízeň považuje za projev kamarádství, jiný za zištnou, protože vidí, že daný člověk je ješitný a je rád za pochválení. Oboje může být pravda a klidně i pro stejného člověka v jednu chvíli. A nevím, jak jinde, do Brna koš vzácných hub nenosí nikdo - ani ten člověk, o kterém je tu pravděpodobně řeč - vždy přinesl od vzácnější houby cca 1-2 kusy, celkem třeba3-5 vzácných hub užitečných pro výstavu (např. satan), chráněné houby nám nenosí nikdo, kdo je pozná. A mimochodem - není od pořadatelů výstavy dokonce i slušností každému donašeči hub poděkovat a projevit přiměřené uznání? Pokud pak někdo čeká přemrštěné ovace a nedostane je, tož to už je jeho problém a nemusí to řešit žádné doporučení. |
|
Návrat nahoru |
|
|
ZK
|
Zaslal: pá 30. srpen 2013 20:57 |
|
|
Je přinejmenším smutné, že takové doporučení vůbec muselo vzniknout.
A ať už si ho lidé vyloží jakkoli a ať už se budou nebo nebudou podle něho řídit, je asi dobré to alespoň připomenout a varovat.
Jinak souhlasím s Michalem, že v Červeném seznamu by měly své opodstatnění i fotky - na druhou stranu běžní houbaři ČS nemají. |
|
Návrat nahoru |
|
|
hanýžka
|
Zaslal: so 31. srpen 2013 8:00 |
|
|
Máš pravdu, Zdenko, je smutné, že takové doporučení muselo vzniknout.
Doufám, že to nevypadá, že se nehodlám doporučením řídit - až na satana - za rok nám lidé přinesou do poradny tolik satanů (a to čtou atlasy a koukají do nich), že opravdu považuji za lepší jednoho vystavit na výstavě a upozornit na jeho pach než shánět fotky, které amatérům stejně nic neřeknou. Vzácnější a na výstavě smysluplná je také závojenka olovová, ale naše výstava je pozdě, takže tu asi mít stejně nikdy nebudeme. Obě houby u nás rostou, satan celkem hojně. Stejně tak bych vystavila i plaváka, lidi kolem Brna jej často jedí a ani s ním do poradny většinou nechodí, jiná možnost osvěty je snad už jen v TV, což není můj koníček, nemám pěkný profil. A to je z vzácnějších hub asi vše, užitečný je medotrpký, to je ovšem jedna z našich nejhojnějších hub kolem Štatlu, další už mě žádné smysluplné vzácnosti nenapadají...
Co se týká odmítnutí člověka s košíkem vzácných hub, to u nás nebylo nikdy potřeba řešit. Principiálně mi ale jako psycholožce vadí, že se do doporučení zatahují motivy lidí - s košíkem vzácných hub by neměl chodit ani člověk s nejlepšími úmysly a připadá mi divné rozlišovat, co s houbami udělám, podle toho, jak si jako laik - nepsycholog vysvětlím motivy tohoto člověka, ani jako odbornice v tomto oboru bych se do takové věci nepouštěla! Osobně mám dobrou zkušenost s tím, když lidem laskavě a s úctou vysvětlím, co nemají přírodě dělat a pokud to nejsou amorální psychopaté (znám za celý život jen jednoho takového VB), pochopí a řídí se i bez doporučení... osvědčilo se mi to i u lidí, nad kterými jiní lámají hůl... Asi profesionální deformace. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Míra
|
Zaslal: so 31. srpen 2013 19:00 Předmět: Re: Doporučení předsedy ČMS k pořadatelům výstav. |
|
|
st 28. srpen 2013 9:13 Jirka Kohl napsal: |
...Pro výstavy samozřejmě nesmějí být cíleně a vědomě sbírány zákonem chráněné druhy hub. Za účelem vystavení rovněž nedoporučujeme sběr ohrožených druhů z vyšších kategorií Červeného seznamu hub ČR (kategorie ?EX, CR, EN), případně i dalších podobně vzácných druhů. Toto doporučení se bezpochyby též týká vzácných druhů hřibovitých hub... |
so 31. srpen 2013 9:00 hanýžka napsal: |
...
Doufám, že to nevypadá, že se nehodlám doporučením řídit - až na satana - za rok nám lidé přinesou do poradny tolik satanů (a to čtou atlasy a koukají do nich), že opravdu považuji za lepší jednoho vystavit na výstavě a upozornit na jeho pach než shánět fotky, které amatérům stejně nic neřeknou. Vzácnější a na výstavě smysluplná je také závojenka olovová, ale naše výstava je pozdě, takže tu asi mít stejně nikdy nebudeme. Obě houby u nás rostou, satan celkem hojně. Stejně tak bych vystavila i plaváka, lidi kolem Brna jej často jedí a ani s ním do poradny většinou nechodí, jiná možnost osvěty je snad už jen v TV, což není můj koníček, nemám pěkný profil. A to je z vzácnějších hub asi vše, užitečný je medotrpký, to je ovšem jedna z našich nejhojnějších hub kolem Štatlu, další už mě žádné smysluplné vzácnosti nenapadají...
... |
Myslím, že jste to doporučení pořádně nepřečetli. Já v něm nevidím nic v tom smyslu, že by se nemohly vystavovat druhy uvedené v Červeném seznamu v kategorii NT a VU, kam dva tebou zmíněné hřiby patří a medotrpký a závojenka olovová v něm ani nejsou, i když mezi zcela běžné druhy také nepatří. A ty vzácné hřibovité houby jsou podle mne ještě jednou zdůrazněny, aby nevznikla mýlka, že u nich se to kategorií ?EX, CR, EN netýká. |
|
Návrat nahoru |
|
|
hanýžka
|
Zaslal: ne 01. září 2013 7:16 |
|
|
Aha, nemám doma červený seznam a když někdo zmínil satana, automaticky jsem tomu věřila, vím, že nějak v seznamu je. Zbytek je moje chyba - že není olovová v seznamu mě překvapuje, naopak medotrpký tam není podle mého názoru správně, u nás je to běžný plevel, ale přátelé z Čech ho mají pořád za velkou vzácnost, je mu u nich zima. Hned zítra kouknu do seznamu, co tam vlastně je ve které kategorii. Díky za upozornění, pro mě velmi užitečné. |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 01. září 2013 7:41 |
|
|
Mně z toho vyznívá, že se doporučení netýká pouze nejvyšších kategorií Červeného seznamu:
citace: |
...(kategorie ?EX, CR, EN), případně i dalších podobně vzácných druhů... |
a
citace: |
Toto doporučení se bezpochyby též týká vzácných druhů hřibovitých hub... |
Alespoň je v diskusi vidět, že to každý chápe jinak |
|
Návrat nahoru |
|
|
Olda Čestný člen
|
Zaslal: ne 01. září 2013 8:57 Předmět: prohlášení |
|
|
při pořádání výstav jsme rádi, když někdo přiveze houby na výstavu, zvláště v období, když houby nerostou ale je zajímavé, že téměř každý tuší o koho jde a kam je kritika namířena, když ten dotyčný doveze koše stejných hub na několik výstav, tak to není o dvou houbách, červený seznam neznamená ochranu hub, je tam téměř tisíc druhů, z nichž některé jsou běžné, tím, že tam jsou, si jich nálezci budou více všímat a bude víc informací o jejich výskytu, tím se některé druhy vyřadí a i přiřadí druhy jiné, některé druhy z vyšší kategorie ohrožení budou poníženy, byly nalezeny i druhy z kategorie nezvěstné atd. |
|
Návrat nahoru |
|
|
hanýžka
|
Zaslal: po 02. září 2013 8:05 |
|
|
Myslím si, že mluvit o systematickém vysbírávání kvůli výstavám je poněkud nadnesené. Pokud vynechám otázku osobních antipatií různých lidí k jiným lidem, tak dokážu pochopit obavu spojenou s ochranou hub a chtěla bych věřit, že o to tu jde... samozřejmě ČMS si jako organizace může svobodně volit, zda bude spolupracovat s každým a k tomu povzbuzovat své členy nebo zda provede výběr podle jejího soudu opodstatněný. Já za sebe můžu říct, že je mi bližší spolupráce než výběr a s několika dalšími členy našeho kroužku jsme se shodli, že s radostí, řízkem a bramborovým salátem uvítáme každého, kdo nám houby přinese... samozřejmě po pařátkách dostane každý, kdo by přivezl chráněnou houbu (kdo nevědomky, tak dostane nejdřív vysvětlení a až pak trochu jemnější po pařátkách ). Leda by císařku někdo přivezl z Itálie, to bychom ho i pochválili a k cedulce vysvětlení dopsali, ale toho se asi nenadějeme. Kdo by přinesl větší množství "špeků", také tomu se dostane vysvětlení a poučení - ale připadá mi smysluplnější špeky na ten den vystavit a pak sbalit do herbáře než s tím lidi vyhazovat. Poučení na druhou stranu považuji za nutné a věřím, že ochrana přírody bude pro všechny dostatečným důvodem pro to, aby se případné vědomé větší sbírání vzácností na stejných místech neopakovalo. Lidi ovšem nosí všelicos a většinou ani neví, co nasbírali, spíš si to nechají na výstavě určit a to je také jeden z jejích smyslů. A pokud jde o člověka, o němž se tu píše mezi řádky, tak my v Brně jsme se s ním zatím vždy na pohodu domluvili a doufáme, že i nadále budeme moci spolupracovat nevýběrově s každým, kdo je ochoten pomoci. Protože upřímně - pomoc je potřeba a když se tomu dá správná fazóna, je to tisíckrát lepší než s kyselým ksichtem vyhodit ty, kdo mají chuť pomoci - vždyť jde přece o osvětovou akci. Doufám, že doporučení ČMS pomůže k tomu, aby se výstavám dala ta správná fazóna... |
|
Návrat nahoru |
|
|
|