Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lactarius rostratus - Ryzec maličký
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Yohaness

PříspěvekZaslal: út 03. září 2013 13:27
  Předmět: Lactarius rostratus - Ryzec maličký
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rád bych se s vámi poradil o ryzci, kterého jsem nalezl předevčírem v jedné z pražských bučin. Mám podezření, že jde o Lactarius rubrocinctus - r. rudohrdlý. Podle Červeného seznamu se jedná o kategorii CR a píše se tam, že byl naposledy nalezen na našem území v r. 1971 v jižních Čechách. Vytváří takové malé plodnice(klobouk 3-7 cm) s typickým flekatým, jakoby potřísněným zbarvením. Také je to symbiont buku, což odpovídá nálezu. Podobní ryzci jsou v Evropě jen dva, tento a Lactarius britanicus, ten ale u nás nalezen zatím nebyl. Na fotce jsou staré dospělé plodnice, přesto max. tak 5 cm šíře klobouku a 5cm plodnice na výšku. Bohužel už měli minimum mléka a to, co jsem znich vymačkal bylo bílé, možná trochu vodnaté. Po ochutnání jemné, trochu nahořklé. Voněl podobně jako ryzec dubový, ale tak voní vícero druhů ryzců. Doma jsem si pak všiml, že při narušení, či otlaku tmavne ostří lupenů. Vyjma jedné plodnice z těch šesti, jsem ale nepozoroval ono "rudé hrdlo" - tmavě červený pás na třeni u spojení s kloboukem, což je (dle literatury) charakteristický znak pro tento druh. Co vy na to, odborníci? Wink

194.81 kB    
L.sp.JPG
   L.sp.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Teri

PříspěvekZaslal: út 03. září 2013 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V posledním čísle Czech mycology má o něm velmi pěkný článek Honza Běťák.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Yohaness

PříspěvekZaslal: st 04. září 2013 6:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teri: díky moc, článek jsem sehnal a už vím, že se L.rubrocinctus nalezl na několika dalších místech, např. na Chřibech.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 04. září 2013 16:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Yohanessi, máš od toho kousek položky? A jak vypadal biotop? Píšeš bučina, ale konkrétně to místo...jako L.rubrocinctus mi to moc nepřipadá.
Yohaness

PříspěvekZaslal: st 04. září 2013 18:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuřín: poslal jsem ti SZ.
Yohaness

PříspěvekZaslal: čt 19. září 2013 8:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže padlo rozuzlení, za což díky Tuřínovi, jenž položku mikroskopoval. Jde tedy s největší pravděpodobností o druh Lactarius rostratus (=cremor) - ryzec maličký, označen v Červeném seznamu jako DD. Je to poměrně vzácný ryzeček, známý jen z několika míst ČR (z Čech např. z Českého krasu a Kokořínska, z Moravy např. Jeseníků, Drahanské vrchoviny či Chřibů). Exikát uložen u Tuřína v Brně. Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru