Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Boletus mendax
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 20. července 2013 18:40
  Předmět: Boletus mendax
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bližší informace k tomuto novému druhu, který připomíná křížence koloděje s Quéletem, uvedl Michal Mikšík zde.

Zdá se, že v České republice nebude úplně vzácný - pokud bychom posuzovali podle základních makroskopických znaků, tak už vím o třech jihočeských hrázích, kde "hubený koloděj s vínovou nohou a sytě vínovou dužninou v ní" roste. Na dvou místech pod čistými duby, na jednom ve směsi dubů a lísek.

Včera mi byly předány čtyři kousky, ale v dost špatném stavu (zda z exsikátu něco bude, je zatím otázkou) - dnes se mi na jejich stanovišti podařilo najít pátý, který jsem rovnou předal do povolaných rukou Smile Tu je - sám za sebe si myslím, že je velice typický:

198.06 kB    
20. červenec 2013, Vrbenské rybníky, duby
SDIM2244_960.jpg
   SDIM2244_960.jpg

197.38 kB    
20. červenec 2013, Vrbenské rybníky, duby
SDIM2259_960.jpg
   SDIM2259_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JARIN

PříspěvekZaslal: pá 26. července 2013 20:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Až na tu středovou kompozici se mi ta první fotka moc líbí Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 14. srpen 2013 20:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky. Byl to (a dosud je) poslední kousek na hrázi, navíc vůbec nejzachovalejší, tak jsem se to snažil příliš nezkazit Smile Docela by mě zajímalo, jak často se s touhle houbou lze setkat na takových těch typických hřibových lokalitách na Mladoboleslavsku, Královehradecku, Chlumeckocidlinsku nebo v Českém krasu. Mluvil jsem dnes krátce s P. Špinarem a prý ji rovněž zná z řady jihočeských rybničních hrází.

Přidávám jednu čerstvou (i když už lehce postarší) - dvojici odjinud: tentokrát Táborsko - rybník Jezero.

197.46 kB    
14. 8. 2013, duby, lísky
SDIM2816_960.jpg
   SDIM2816_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 06. září 2013 20:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Po delší době se opět mendaxy objevily na mojí lokalitě na Vrbenských rybnících. Většina plodnic zatím byla drobnějších, ale našla se i jedna téměř dospělá. Bohužel jsem ji z časových důvodů nemohl fotit "in natura", tak alespoň na stole... V prvním příspěvku je ukázka plodnice, která vyrostla jako poslední za sucha - tentokrát je to plodnice, která se objevila 12 dní po vydatnějším dešti.

Docela se divím, že je tu zatím nikdo nereportuje z klasických hřibových lokalit středních Čech, Polabí nebo Moravy. Nezdá se, že by to byla nějak extra vzácná houba.

198.21 kB    
6. září 2013, Vrbenské rybníky
SDIM3225_960.jpg
   SDIM3225_960.jpg

182.06 kB    
6. září 2013, Vrbenské rybníky
SDIM3228_960.jpg
   SDIM3228_960.jpg
Yohaness

PříspěvekZaslal: so 07. září 2013 2:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle je ale přeci jasný koloděj, ne?
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 07. září 2013 16:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koloděj (sensu stricto) má obvykle třeň světlejší (žlutý) překrytý tmavší (červenou) síťkou. Nebývá takto jednolitě tmavě zbarvený až do báze. Oficiální snímky B. mendax jsou k dispozici tady (obrázky A až E) a tady (obrázky A až G). Vyobrazená plodnice je nejmohutnější exemplář, jaký jsem zatím našel, ale je z téže lokality, jako ostatní a odpovídají i makroskopické znaky.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: so 07. září 2013 22:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano

Podle mne je to Boletus mendax, ale pro přesné určení je nutné každý nález pečlivě prostudovat, jinak je to samozřejmě jen spekulace. Ale makoskopicky plodnice odpovídá. Jinak můj první nález byl již potvrzen i na základě molekulární analýzy a mé určení bylo správné. Ano je pravděpodobné podle nálezů co mi lidé posílají apod.., že se nejedná o vzácný druh, ale přehlížená. Bohužel variabilita obou druhů je značná a rozlišit tak oba druhy mezi sebou není jednoduché.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 08. září 2013 15:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě červenohlavá forma pro ilustraci variability:

196.77 kB    
8. září 2013, Vrbenské rybníky
SDIM3238_960.jpg
   SDIM3238_960.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 13. června 2014 20:47
  Předmět: Boletus mendax
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pro zajímavost dva mendaxy z jižních Čech. První jsem našel dnes (13. 6.) na hrázi rybníku, rostla tam dvojice téměř identicky vybarvených plodnic. Druhá je o týden mladší a zároveň jde o můj první nález mimo hráz rybníku - nad strmým svahem řeky (jasan, dub, lípa) - přitom jen o pár set metrů dál rostl klasický koloděj.

197.69 kB    
13. červen 2014, hráz rybníku, okolí Č. Budějovic
SDIM1522_960.jpg
   SDIM1522_960.jpg

191.91 kB    
6. červen 2014, břeh řeky, Č. Budějovice
SDIM1474_960.jpg
   SDIM1474_960.jpg
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 16. června 2014 17:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Byla by položka pro potvrzení ?
Souhlasím s určením

Michal
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 17. června 2014 18:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud ti nejde konkrétně o ten uvedený kus z rybníku, tak není problém. Ten byl bohužel v některých částech velmi silně červivý, takže jsem sušil jen menší zachovalou část. Plodnice ze břehu řeky je ale kompletní, takže bych část postrádat mohl. Případně mám teď nález z dalšího rybníku - taky komplet, s tím by taky nebyl problém - fotku pro ilustraci přikládám.

Je docela zajímavé, že tahle houba na všech lokalitách, kde jsem ji našel, roste jednotlivě, maximálně třeba dvě-tři plodnice. Vím v podstatě o jediné hrázi, kde roste ve velkém, po desítkách (a kde ji sbírají jako "kováře").

193.93 kB    
14. červen 2014, hráz rybníku, Netolicko
SDIM1569_960.jpg
   SDIM1569_960.jpg
Jiří Janda

PříspěvekZaslal: st 18. června 2014 20:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dovoluji si zveřejnit zatím velmi amatérské mikrosnímky z položek od Jirky No-X. I přesto myslím, že rozdíl mezi výtrusy B. luridus a B. mendax je celkem patrný. Jiří jen potvrzuji tvé poslední mikroskopické srovnání.

145.81 kB    
Boletus mendax, 1000x zvětšeno, aq., Nomarského interferenční kontrast
B.mendax .jpg
   B.mendax .jpg

180.21 kB    
Boletus luridus, 1000x zvětšeno, aq., Nomarského interferenční kontrast
B.luridus .jpg
   B.luridus .jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 18. června 2014 21:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky, ty "amatérské" snímky vypadají nesrovnatelně líp než moje srovnání pořízené 60-letou meoptou a foťákem přitisknutým na okulár Smile Pro zajímavost doplním, že mendaxové spóry jsou z plodnice o dva příspěvky výš (Netolicko) a spóry z B. luridus pocházejí z tohoto chudáka vyrostlého na městském trávníku pod břízou v Č. Budějovicích (lokalita totožná s tímto kališníkem).
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 19. června 2014 8:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji, za exsikát budu rád.
Bude s emi hodit do článku, o tomto druhu, který připravuji do Czech mycology.
Měl by vyjít koncem roku
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 23. června 2014 11:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 19. června 2014 9:18 Michal Mikšík napsal:
Děkuji, za exsikát budu rád. Bude s emi hodit do článku, o tomto druhu, který připravuji do Czech mycology. Měl by vyjít koncem roku

Navrhnete pro něj i české jméno? Škoda, že "h. kolodějovitý" už existuje. Možná "hřib klamný"?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru