Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: út 18. září 2012 6:38 |
|
|
Ten je parádní.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 18. září 2012 20:17 |
|
|
Díky. Nechtěl jsem tomu věřit, seděl u kraje cesty a zářil do dálky. Musel tam vyrůst přes noc, protože tudy chodí denně desítky houbařů a turistů, kteří sklidí vše bez ohledu na jedlost. Jeden z houbařů tvrdí, že si z hřibů medotrpkých dělá řízky a že mu prý chutnají
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 21. srpen 2013 19:15 |
|
|
Pár Le Galáků z Lomnickolužnicka - živých jsem viděl 8-10 a k tomu asi ze tří okrojky. Hráze rybníků, klasicky pod duby. Krom nich se vyskytovaly kováře, medotrpké a přívěskaté. Dubáky ne, takže podle místních houbařů "nerostou"
|
198.98 kB |
|
21. srpen 2013, Lomnickolužnicko, hráz rybníku, nižší partie návodní strany |
|
|
|
SDIM2921_960.jpg |
|
197.94 kB |
|
21. srpen 2013, Lomnickolužnicko, hráz rybníku, vzdušná strana, ve sjezdu do pole |
|
|
|
SDIM2932_960.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 10. září 2013 19:56 |
|
|
ne září 01, 2013 11:53 pm JETHRO napsal: |
parádní plodnice,,,pod lípami |
Kde přibližně?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
|
Zaslal: út 10. září 2013 20:51 |
|
|
Dovolil bych si nesouhlasit s určením...podle mě se jedná o poznání vzácnější Hřib nachový(B.rhodoxantus)...sedí na něj jak barva, tak charakter pokožky klóbrcu, a pak taky červený "hranatý" oka síťky na ŽLUTÉM podkladu, Legalák je má obvykle oválnější a různě velký i nasměrovaný, jako utíkající oka na punčoše a podklad táhne spíš do (šedo)béžova, rozhodně by neměl bejt takhle žluťoučkej!
Rovněž hnátička by u Legaláka byla o poznání baculatější/baňatější.
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 10. září 2013 21:10 |
|
|
Forrest Run: To je na mě? Síťka mě taky trochu zarazila, ale variabilita legaláků je obrovská, takže jsem tomu nevěnoval bližší pozornost. Hlavně z toho důvodu, že - pokud je mi známo - v jižních Čechách nebyl nikdy spolehlivě doložen jediný nález hřibu nachového; u všech údajných lokalit se postupem času prokázalo, že šlo ve skutečnosti o hřib Le Galové. On tu hlavně není vápenec, všechno je to na hrázích rybníků.
Představa, že bych našel prvního nachového v kraji, je sice lákavá, ale nerad bych dělal ukvapené závěry. Nicméně pokud tam plodnice vydrží ještě den-dva do dospělosti (o čemž pochybuju), tak bych jí předal do odborných rukou...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
|
Zaslal: st 11. září 2013 3:49 |
|
|
Tak Ti držím palce, Náčelníku!
Na nymbursku mám aktuálně jednu mikrolokalitu na H.nachového, kde se vyskytuje na starým rumišti se stavebním odpadem, stačí trošku vápna v omítce...nebo třeba v Tvém případě bude vápnění rybníka;-)....zeptej se rybářů......a k tomu to letošní extrémní počasí evidentně vyprovokovalo k fruktifikaci i houby, jenž byly v dormantním stádiu kdoví jak dlouho. Jen si třeba vezmi, jak se letos rozthnul pytel s Hřibama horskejma na Brdech nebo mám z posledních dnů ze spolehlivýho zdroje nahlášenýho moraváka od MB, kde ho taky nikdy nikdo, pokud vím, nenašel.
Oslov Mišáka Mikšíka, Tomominu, Mařenu a případně i Pantátu, ty maj H.nachové nakoukaný z Krasu i od Prahy.
Jinak Ti už předběžně srdečně gratuluju, pravděpodobnost úspěchu odhaduju na víc než 80%!
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: st 11. září 2013 8:51 |
|
|
On osloví mailem úplně někoho jiného, viď ? Já jsem taky pro legala, bylo by to poprvé, co slyším o růstu hřiba nachového na hrázi rybníka
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: st 11. září 2013 22:39 |
|
|
Z mého pohledu je to Boletus legaliae, už jsem takové plodnice také viděl.
Jinak jednoznačné určení by jendnoduše přinesl řez a oxidace dužniny, která je u B. rhodoxanthus natolik specifická, že tento druh lze jasně identifikovat...jinak jsem pátral v literatuře i mezi jinými i zahraničními mykology ohledně nálezu B. rhodoxanthus na hrázi rybníku a nenašel jsem jediný záznam. Domnívám se, že tento druh nemá rád pro svůj růst v blízkosti vodu, naopak jej nacházíme na výrazně vyhřátých xerotermních jižně orientovaných stráních.
Nicméně mýlit semůže každý, ale síťka i její podklad, byť je atypicky výrazná
odpovídá na B. legaliae.
Řízni ho a bude jasno.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 12. září 2013 20:24 |
|
|
Houba je nakonec B. rhodoxanthus, hřib nachový. Potvrzeno nezávisle dvěma mykology. Odpovídá barva dužniny i oxidace, odpovídá i vůně. Děkuju všem, kteří se k nálezu vyjádřili přímo na fóru nebo soukromou zprávou. Nová mikrolokalita hřibu Le Galové by potěšila, ale hřib nachový na hrázi v jižních Čechách přecijen potěší víc
Moderátora prosím o přesunutí příslušné části diskuse do správného vlákna.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|