Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: po 31. ledna 2011 12:05 |
 |
|
Nová lokalita B.rhodoxanthus ze 14.srpna 2010 na Krase. Jižně orientovanej svah ve 370m.n.m., zapojená doubrava(80-100let) s převažujícím Dubem letním, vtroušeně habříky a sem-tam dub šípák....a vůbec, kde jsou šípáky, tam se zaručeně najdou špeky! .....vzdušnou čarou cca 2km od lokality Hřibu královskýho z toho dne....krásně vyvinutý keřový(svídy, dříny, dřišťály,...) i bylinný(jakodníky, jaterníky, kuklík, ....) patro, humózní půda s vyváženým poměrem černohumusu i hrabanky.....hnedle vedle jsem našel satánky za zenitem a pak taky Pečárky císařky, i když poněkud subtilnější plodničky než jaký znám z mladoboleslavska.....se omlouvám, že sem nedávám fotky přímo na lokalitě, bylo zataženo, poprchávalo a s bleskem to vyšlo s přepalama, takže pamětif Bobova pokárání raději jen tuhle fotku!
Předesílám, než tu budu označen za Kazisvěta-Vyrejpávače, že fšechny vydloubaný plodnice svědomitě tahám na exikaci Jiříkovi Burlíkovi, Hanzovi Borovičkovi, Jardovi Landovi, do určovny ČMS Karmelitský nebo do brněnskýho MZM Vladimírovi Antonínovi, případně mykofloristovi Lojzíkovi Vágnerovi, eventuálně Michalovi Tomšovskýmu z Mendelovy Univerzity......zbyteček na různý, právě probáhající, výstavy!
_________________ "Náhoda přeje připraveným! " |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: pá 05. srpen 2011 22:48 |
 |
|
Hřiby nachové se dokázaly některé taky schovat před houbaři, ale těch odřezků co jsem viděl, škoda mluvit
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: ne 07. srpen 2011 20:27 |
 |
|
Jo jo tuhle plodnici jsem viděl v sobotu, dnes už tam byly jen odřezky a pak další a další a další od asi deseti plodnic.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 13. září 2013 9:49 |
 |
|
út září 10, 2013 1:41 pm no-X napsal: |
Občas houbaři překvapí a něco neutrhnou. Buďto je odradil satanovitý vzhled, nebo tento kousek přehlédli. Je z hráze rybníka s duby a hustším podrostem z jilmu polního. Jedna z nejfrekventovanějších hrází u Budějovic, typická "dubáková" lokalita.
|
út září 10, 2013 9:51 pm Forrest Run napsal: |
Dovolil bych si nesouhlasit s určením...podle mě se jedná o poznání vzácnější Hřib nachový(B.rhodoxantus)...sedí na něj jak barva, tak charakter pokožky klóbrcu, a pak taky červený "hranatý" oka síťky na ŽLUTÉM podkladu, Legalák je má obvykle oválnější a různě velký i nasměrovaný, jako utíkající oka na punčoše a podklad táhne spíš do (šedo)béžova, rozhodně by neměl bejt takhle žluťoučkej!
Rovněž hnátička by u Legaláka byla o poznání baculatější/baňatější.
|
út září 10, 2013 10:10 pm no-X napsal: |
Forrest Run: To je na mě? Síťka mě taky trochu zarazila, ale variabilita legaláků je obrovská, takže jsem tomu nevěnoval bližší pozornost. Hlavně z toho důvodu, že - pokud je mi známo - v jižních Čechách nebyl nikdy spolehlivě doložen jediný nález hřibu nachového; u všech údajných lokalit se postupem času prokázalo, že šlo ve skutečnosti o hřib Le Galové. On tu hlavně není vápenec, všechno je to na hrázích rybníků.
Představa, že bych našel prvního nachového v kraji, je sice lákavá, ale nerad bych dělal ukvapené závěry. Nicméně pokud tam plodnice vydrží ještě den-dva do dospělosti (o čemž pochybuju), tak bych jí předal do odborných rukou...
|
st září 11, 2013 4:49 am Forrest Run napsal: |
Tak Ti držím palce, Náčelníku!
Na nymbursku mám aktuálně jednu mikrolokalitu na H.nachového, kde se vyskytuje na starým rumišti se stavebním odpadem, stačí trošku vápna v omítce...nebo třeba v Tvém případě bude vápnění rybníka;-)....zeptej se rybářů......a k tomu to letošní extrémní počasí evidentně vyprovokovalo k fruktifikaci i houby, jenž byly v dormantním stádiu kdoví jak dlouho. Jen si třeba vezmi, jak se letos rozthnul pytel s Hřibama horskejma na Brdech nebo mám z posledních dnů ze spolehlivýho zdroje nahlášenýho moraváka od MB, kde ho taky nikdy nikdo, pokud vím, nenašel.
Oslov Mišáka Mikšíka, Tomominu, Mařenu a případně i Pantátu, ty maj H.nachové nakoukaný z Krasu i od Prahy.
Jinak Ti už předběžně srdečně gratuluju, pravděpodobnost úspěchu odhaduju na víc než 80%!
|
st září 11, 2013 9:51 am Pantáta napsal: |
On osloví mailem úplně někoho jiného, viď ? Já jsem taky pro legala, bylo by to poprvé, co slyším o růstu hřiba nachového na hrázi rybníka
|
st září 11, 2013 10:22 am no-X napsal: |
Houbu jsem došel vyzvednout, kupodivu tam zůstala, jen za 24 hodin téměř nepoporostla. 7 metrů od houby jsou pozůstatky betonové konstrukce (takové desky zapuštěné v hrázi), na kterých bývalo upevněno vedení. Potenciální zdroj vápna by teoreticky byl.
Na druhou stranu letos vyrážely legaláky v okolí docela ochotně... no, uvidíme, už nevím, co si mám myslet . Přikládám další snímek plus detail síťky. Až budu mít nějaký verdikt, dám vědět. Díky vám oběma za podněty.
|
st září 11, 2013 11:39 pm Michal Mikšík napsal: |
Z mého pohledu je to Boletus legaliae, už jsem takové plodnice také viděl.
Jinak jednoznačné určení by jendnoduše přinesl řez a oxidace dužniny, která je u B. rhodoxanthus natolik specifická, že tento druh lze jasně identifikovat...jinak jsem pátral v literatuře i mezi jinými i zahraničními mykology ohledně nálezu B. rhodoxanthus na hrázi rybníku a nenašel jsem jediný záznam. Domnívám se, že tento druh nemá rád pro svůj růst v blízkosti vodu, naopak jej nacházíme na výrazně vyhřátých xerotermních jižně orientovaných stráních.
Nicméně mýlit semůže každý, ale síťka i její podklad, byť je atypicky výrazná
odpovídá na B. legaliae.
Řízni ho a bude jasno.
|
čt září 12, 2013 9:24 pm no-X napsal: |
Houba je nakonec B. rhodoxanthus, hřib nachový. Potvrzeno nezávisle dvěma mykology. Odpovídá barva dužniny i oxidace, odpovídá i vůně. Děkuju všem, kteří se k nálezu vyjádřili přímo na fóru nebo soukromou zprávou. Nová mikrolokalita hřibu Le Galové by potěšila, ale hřib nachový na hrázi v jižních Čechách přecijen potěší víc
Moderátora prosím o přesunutí příslušné části diskuse do správného vlákna.
|
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: so 14. září 2013 21:54 |
 |
|
No tak tady už bych se nehádal...
Je to tedyopravdu na tento hřib velmi netypická lokalita i čas růstu
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 15. září 2013 11:29 |
 |
|
Myslím, že by mohlo být něco pravdy na tom, co napsat Forrest Run. Letošní extrémně suché a teplé počasí zřejmě vytvořilo podmínky vhodné pro tento druh. Pamětníci tvrdí, že tak málo běžných hub na zdejších hrázích nepamatují (a to na ně někteří chodí přes 60 let). Teprve nyní se to začíná vracet k normálu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: ne 15. září 2013 22:19 |
 |
|
Tak tomu říkám husarskej kousek!
Srdečně OFICIÁLNĚ gratuluju, Draku! Jsem moc rád, žes to nakonec dotáhnul do zdárnýho konce, a že se Ti nakonec podařilo nemožné a opravdu jsi objevil Hřiba nachového na rybniční hrázi, navzdory počátečnímu skepticizmu odborníka Hřibologa Mišáka Mikšíka.
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 15. září 2013 22:49 |
 |
|
Celkovému skepticismu se nemůžeš divit, téma hřibu nachového na hrázích v jižních Čechách je poměrně ožehavá záležitost, která sahá někam do sedmdesátých nebo snad až šedesátých let. Mykolog Zdeněk Kluzák si tehdy zažil původní stanovisko Alberta Piláta, který hřib Le Galové popsal pouze jako formu (či varietu) hřibu nachového (např. Naše houby II apod). Zdeněk Kluzák proto oba taxony určoval v souladu s původním Pilátovým pojetím jako jediný druh: hřib nachový. Později se ukázalo, že na jihočeských lokalitách roste ve skutečnosti hřib Le Galové (chápaný již jako samostatný platný druh), přičemž pravý hřib nachový (v současném pojetí) vlastně nebyl známý z jižních Čech odnikud. Přístup profesora Kluzáka - byť z tehdejšího pohledu asi korektní - pozdějším mykologům zkomplikoval situaci. Není divu, že při zmínce o hřibu nachovém z hrází jihočeských rybníků jsou raději obezřetní.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: ne 15. září 2013 22:55 |
 |
|
ne 15. září 2013 22:49 no-X napsal: |
Celkovému skepticismu se nemůžeš divit, téma hřibu nachového na hrázích v jižních Čechách je poměrně ožehavá záležitost, která sahá někam do sedmdesátých nebo snad až šedesátých let. Mykolog Zdeněk Kluzák si tehdy zažil původní stanovisko Alberta Piláta, který hřib Le Galové popsal pouze jako formu (či varietu) hřibu nachového (např. Naše houby II apod). Zdeněk Kluzák proto oba taxony určoval v souladu s původním Pilátovým pojetím jako jediný druh: hřib nachový. Později se ukázalo, že na jihočeských lokalitách roste ve skutečnosti hřib Le Galové (chápaný již jako samostatný platný druh), přičemž pravý hřib nachový (v současném pojetí) vlastně nebyl známý z jižních Čech odnikud. Přístup profesora Kluzáka - byť z tehdejšího pohledu asi korektní - pozdějším mykologům zkomplikoval situaci. Není divu, že při zmínce o hřibu nachovém z hrází jihočeských rybníků jsou raději obezřetní. |
Děkuju za osvětlení zajímavých historických souvislostí, Náčelníku.
Držím palce a přeju ještě mnoho takovejch MykoŠpeků!
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen