Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Boletus queletii - Hřib Queletův
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 13. září 2013 17:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Osobně bych byl pro, ale probíral jsem to před časem s pánem z ochrany přírody, který to má na starost a on se obává opačného efektu - že se tam naopak po vyhlášení nahrnou houbaři. Možná to bude jen chtít pádněji zdůvodnit - sám to vidím spíš tak, že oproti stávající situaci, kdy je tam deset houbařů na každý hříbek a hráze jsou dennodenně luxované ať je pátek, nebo svátek, to prostě horší být nemůže.

Když jsem tam dnes fotil nachového, potkal jsem houbařku, která mi popisovala jen pár dní starý nález houby s jasně růžovočerveným kloboukem, žlutými póry a žlutým třeněm. Bohužel houba už není, nemá ani fotku. Bližší znaky popsat nedokázala, takže jestli to byl hřib královský, růžovník, Špinarův nebo xanthoidní nachový, se už asi nedozvíme Sad Paní řekla, že ho chtěla odnést do muzea, ale pak si našla, že za utržení chráněného druhu může dostat až 50 tisíc pokutu, a tak si to radši nechala pro sebe...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori

PříspěvekZaslal: pá 13. září 2013 18:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak možná by to chtělo změnit způsob osvěty - totiž aby se v Blesku psalo nejen to, kolik je pokuta za kterou houbu, ale aby pisálci přidali i něco jako: "Když už utrhnete z nevědomosti houbu, která je asi chráněná, doneste ji do muzea - odčiníte svůj prohřešek, pomůžete dobré věci a pokutu platit nemusíte." ... Předpokládám, že ty pokuty jsou namířené primárně proti vědomému sběru chráněných druhů mimo účel muzejních herbářů, ne?
(Pardon za off-topic.)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: so 14. září 2013 21:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dle mého typický Boletus mendax
Queletii téměřzcelaurčitě ne

Michal
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 15. září 2013 21:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rozhodně to nevylučuju, B. mendax mě napadl jako první, ale když jsem viděl světlý třeň s řídkými červenými zrníčky v kombinaci s absencí byť jen náznaku síťky a absencí Batailleovy linie, dost mě to zviklalo. Myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že jsem tu našel ke stovce plodnic B. mendax, ale zatím žádná neměla třeň podobný této - zpravidla byly výrazně červeně nebo vínově zbarvené.

Možná by světlejší zbarvení mohlo souviset s obsahem vápníku v půdě na daném místě, ale nemám moc s čím srovnávat. Jeden ze členů DAMyka mi poslal snímek plodnice B. mendax vyrostlé na vápenci a ta byla světlejší než místní exempláře, ale nevím, jestli je to pravidlem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru